Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Ζητούμενο η αποκατάσταση της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγούλα) στη Βόνιτσα

Ζητούμενο η αποκατάσταση της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγούλα) στη Βόνιτσα

Eρώτηση κατέθεσε η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Νίκη Φούντα με θέμα την «αποκατάσταση ιεράς μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγούλα) στη Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας». Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μεταβυζαντινά μνημεία της ευρύτερης περιοχής που κινδυνεύει άμεσα από τις σοβαρές φθορές και την έλλειψη συντήρησης. Η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Αποκατάσταση ιεράς μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγούλα) στη Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας»

Κύριε Υπουργέ,

Σε απόσταση περίπου 6 χλμ. νοτιοανατολικά της Βόνιτσας στο νομό Αιτωλοακαρνανίας βρίσκεται η ιερά μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγούλα), που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα διατηρητέα μεταβυζαντινά μνημεία, με εξαιρετικές αγιογραφίες. Το μνημείο έχει μεγάλο πολιτιστικό, συναισθηματικό και θρησκευτικό «βάρος» για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Ο ναός, παρά τις κατά καιρούς φιλότιμες προσπάθειες, κυρίως ιδιωτών, να συντηρηθεί, έχει υποστεί πολύ μεγάλες φθορές, τόσο λόγω του χρόνου, όσο και λόγω σεισμικών δονήσεων.

Για την αποκατάστασή του είχε χρηματοδοτηθεί στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, πάλι με πόρους ιδιωτών, σχετική τεχνική μελέτη, η υλοποίηση της οποίας, όμως, δεν προχώρησε. Σήμερα η μελέτη αυτή χρειάζεται επικαιροποίηση από τους μηχανικούς προκειμένου να αξιολογηθούν τα διαμορφωμένα δεδομένα και πιθανόν η ύπαρξη νέων μεθόδων και υλικών αποκατάστασης. Όπως βεβαιώνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες η κατάσταση του κτίσματος είναι οριακή και κάθε ενέργεια πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατόν.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός

1)      Υπάρχει πρόθεση εκ μέρους του Υπουργείου να μεριμνήσει για την επικαιροποίηση της τεχνικοοικονομικής μελέτης και εν συνεχεία για την αποκατάσταση της ιεράς μονής?

 

 

Η ερωτώσα βουλευτής

Νίκη Φούντα

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.