Δευτέρα, 25 Μαΐου, 2020

Ηλικιωμένοι οδηγοί και κίνδυνοι

Ένα δυστύχημα  ακόμα αφορμή για προβληματισμό

Xθες χαροκαμένοι  γονείς στο Αγρίνιο  κήδεψαν το γιο τους που έχασε  τη ζωή του οδηγώντας τη μηχανή του. Μάλιστα ήταν ο δεύτερος γιος που έχαναν, μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια , πάλι με μηχανή. Το δυστύχημα συνέβη στην Αθήνα και οι πληροφορίες λένε ότι ο άτυχος 47χρονος  άνδρας σκοτώθηκε από έναν ηλικιωμένο οδηγό που παραβίασε τον κόκκινο σηματοδότη.

Καθώς οι μέρες  που έρχονται είναι επικίνδυνες  γιατί ο κόσμος βγαίνει, κυκλοφορεί αλλά και πίνει ένα ποτήρι παραπάνω, πολλοί θυμούνται ότι δεν είναι λίγα τα περιστατικά την περιοχή-αλλά και όλη τη χώρα- που νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κάποιον που η ηλικία του δεν δικαιολογούσε να είναι πίσω από το τιμόνι. Ειδικά στους επαρχιακούς δρόμους της περιοχής και στις εξόδους στην εθνική, μπορεί κανείς να δει κάθε μέρα δεκάδες συμπολίτες μας άνω των 75 ετών που οδηγούν και μάλιστα με ιδιαίτερα χαμηλή ταχύτητα. Τα περιστατικά μπορεί στατιστικά να μην είναι περισσότερα από άλλες κατηγορίες. Όμως όλοι ξέρουν τι κίνδυνος ελλοχεύει αν στη θέση του οδηγού είναι κάποιος πάνω από 80 ετών.

Δεν πρόκειται  για κάποιους είδους ρατσισμό αλλά για την επικράτηση της μίνιμουμ λογικής. Δυστυχώς οι ελληνικές αρχές  όχι απλά δεν αυστηροποιούν τις  εξετάσεις που πρέπει να περάσει κάποιος για να του ανανεωθεί η άδεια, αλλά δεν βγάζουν καν μια ανακοίνωση δια της Τροχαίας για προσοχή στο θέμα αυτό. Επίσης είναι γνωστό ότι οι ανανεώσεις αδειών γίνονται…εξ αποστάσεως και παραδίδονται στον ενδιαφερόμενο χωρίς να μεσολαβήσει γιατρός, σε κάποιες περιπτώσεις.

Δεν πρόκειται  για προσπάθεια να μπουν οι γέροι  στο περιθώριο. Η πανευρωπαϊκή τάση περιλαμβάνει την ελαχιστοποίηση των κινδύνων από την οδήγηση των ηλικιωμένων και για τους ίδιους και για το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο. Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι πια στα 65 ή και τα 70 τους είναι πολλές φορές σε εξαιρετική κατάσταση. Είναι, όμως, επίσης γνωστό ότι, ακόμα και άψογη να είναι η υγεία κάποιου στα 75 του, δεν έχει τα κατάλληλα αντανακλαστικά ή την κατάλληλη όραση. Παράλληλα κάποιες παθήσεις, όπως τα καρδιαγγειακά επιβαρύνονται με το λεγόμενο στρες του μποτιλιαρίσματος, μια κατάσταση που επιτείνει το άγχος όταν είσαι εγκλωβισμένος σε κίνηση μέσα στην πόλη. Σε πολλές περιπτώσεις λοιπόν άνθρωποι με ανευρύσματα, βηματοδότες, εγχειρήσεις κλπ μπορεί να είναι καθ’ όλα υγιείς αλλά επιβαρύνουν τον οργανισμό τους σε ανάλογες συνθήκες. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει, άλλωστε, και με τα μακρινά ταξίδια.

Το λογικό θα ήταν από τις βάσεις δεδομένων  που υπάρχουν, την ώρα που λήγει μια άδεια και πρέπει να ανανεωθεί, να υπάρχει μια διασταύρωση με κάπ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.