Τρίτη, 2 Μαρτίου, 2021

Η έκφραση των γυναικών μέσα από συλλόγους

Η έκφραση των γυναικών μέσα από συλλόγους

Ο ένας μετά τον άλλον δημιουργούνται σύλλογοι γυναικών σε κάθε γωνιά του νομού. Και όχι μόνο αυτό αλλά και στα ΔΣ διαφόρων σωματείων συμμετέχουν όλο και περισσότερες.
Και αν η Εργάνη είχε επιρροές από το Φεμινιστικό Κίνημα όπως εκφραζόταν εκείνη την εποχή( Στα 1898 ο Σύλλογος «Εργάνη Αθηνά» οργάνωσε στο Αγρίνιο Φεμινιστικό Συνέδριο και Έκθεση γυναικείας λαϊκής Τέχνης. Στην έκθεση συνέρρευσε πλήθος κόσμου απ’ όλη την Ελλάδα – ακόμα και από το Εξωτερικό) , ο «Παναιτωλοακαρνανικός Σύλλογος Γυναικών» ίδρυσε το Λαογραφικό-Ιστορικό-Πολιτιστικό Μουσείο Αιτωλοακαρνανίας.Αυτή η ιστορία βέβαια δεν είναι τωρινή. Να θυμίσουμε 110 χρόνια πριν τον σύλλογο γυναικών  «Εργάνη Αθηνά», ο οποίος ιδρύθηκε το 1898 και είχε την έδρα του στο Αγρίνιο,ως παράρτημα του αθηναϊκού γυναικείου συλλόγου “Εργάνη Αθηνά”.  Ή πολύ αργότερα τον Σύλλογο Αιτωλοακαρνάνων Γυναικών που ίδρυσε το Λαογραφικό μουσείο.

Φτάνοντας στο 2013 οι σύλλογοι γυναικών παύουν  να έχουν αστικά χαρακτηριστικά και δραστηριοποιούνται πλέον σε κάθε γωνιά της Αιτωλοακαρνανίας. Αντικείμενα τους οι φιλανθρωπικές δράσεις και η διοργάνωση συνεστιάσεων, χορών και άλλων παρεμβάσεων. Σε άλλες δε περιπτώσεις μπορεί ο σύλλογος να μην έχει τον τίτλο γυναικών, όμως η πλειοψηφία των συμβουλίων αποτελείται από γυναικεία μέλη κάθε ηλικίας.

Σε αυτή την περίπτωση οφείλουμε να αναφέρουμε την ποσόστωση που υπήρχε τα τελευταία χρόνια γυναικών. Εκεί βέβαια υπήρξαν και οι ενστάσεις από επίδοξους  άρρενες που θεώρησαν την ποσόστωση αυτή ως αιτία αποκλεισμού τους  από τα ψηφοδέλτια.
Όπως και να έχει πάντως η δράση ενός σωματείου φαίνεται να αποτελεί  για το “ωραίο φύλο” είτε διέξοδος από την σκληρή καθημερινότητα είτε διάνθιση μιας γεμάτης δράσης ζωής.  στις Δημοτικές εκλογές όπου έδιναν βήμα έκφρασης σε αυτές.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.