Τρίτη, 18 Ιανουαρίου, 2022

Η έλλειψη βιβλίων και το “νόημα της κοινωνικής αλληλεγγύης”

Η έλλειψη βιβλίων και το “νόημα της κοινωνικής αλληλεγγύης”

Οδηγίες  Παναγιωτόπουλου προς τους διευθυντές της Αιτωλοακαρνανίας

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Π/θμιας & Δ/θμιας  Εκπ/σης Δυτ. Ελλάδας   Γεώργιος Παναγιωτόπουλος (φωτό)  προχώρησε σε ανοιχτή επιστολή προς τους Δ/ντες Σχολικών μονάδων Δυτ. Ελλάδος με θέμα την αντιμετώπιση των ελλείψεων  διδακτικού υλικού» .Η επιστολή είναι αξιοσημείωτη καθώς… ανακαλύπτει πως μέσω της έλλειψης των βιβλίων  οι μαθητές θα βιώσουν “το νόημα της κοινωνικής αλληλεγγύης και του εθελοντισμού”. Προτείνεται μάλιστα αύριο ως ένδειξη μαθητικής αλληλεγγύης, όλοι οι μαθητές να ασχοληθούν με τον καθαρισμό των βιβλίων που έχουν συγκεντρωθεί (σβήσιμο ασκήσεων, μουτζούρων, κ.ά.) και την αισθητική βελτίωσή τους (επιδιόρθωση σκισμένων εξωφύλλων, φύλλων, κ.ά). Αναλυτικά η ανοιχτή επιστολή:

Κύριες και κύριοι Διευθυντές         

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς 2011-12 σηματοδοτείται από νέες προσδοκίες για το μαθητή αλλά και μερικές δυσχέρειες στη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Αυτή την περίοδο, καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των δυσκολιών από όλα τα κεντρικά και περιφερειακά στελέχη της εκπαίδευσης αλλά και από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Στα σχολεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, υπάρχουν ήδη αρκετά από τα βιβλία για τη νέα σχολική χρονιά. Ωστόσο, λόγω έλλειψης κάποιων εκ των βιβλίων, η δική σας συνδρομή θεωρείται αναγκαία για τη στήριξη του μαθητή και του εκπαιδευτικού έργου.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, κρίνουμε απαραίτητη την υλοποίηση των ακόλουθων δράσεων:
1) Α. Τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011, οι εκπαιδευτικοί, σε συνεργασία με τους σχολικούς συμβούλους, καλούνται να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές για το ζήτημα της έλλειψης των σχολικών βιβλίων. Είναι αναγκαίο να κατανοήσουν οι μαθητές τη σοβαρότητα του ζητήματος για τους ίδιους και τους συμμαθητές τους, και να αναλάβουν προσωπική δράση για την αντιμετώπισή του φέρνοντας στο σχολείο τα βιβλία της περσινής χρονιάς. Σε αυτό το πλαίσιο, θα δοθεί στους μαθητές επιστολή προς τους γονείς τους με σκοπό την ευαισθητοποίησή τους σχετικά με το ζήτημα της έλλειψης των σχολικών βιβλίων.

Β. Την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011, ως ένδειξη μαθητικής αλληλεγγύης, όλοι οι μαθητές ενθαρρύνονται να ασχοληθούν με τον καθαρισμό των βιβλίων που έχουν συγκεντρωθεί (σβήσιμο ασκήσεων, μουτζούρων, κ.ά.) και την αισθητική βελτίωσή τους (επιδιόρθωση σκισμένων εξωφύλλων, φύλλων, κ.ά).

Γ. Την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011, προτείνεται να πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα την αλληλεγγύη των μαθητών για τα σχολικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Στη διάρκειά της, οι μαθητές, με την επίβλεψη των εκπαιδευτικών, καλούνται να διαχειριστούν κατάλληλα το υλικό που θα συγκεντρωθεί, και να το παραδώσουν σε συμμαθητές τους ανάλογα με τις ανάγκες.

Η παιδαγωγική αξία της παραπάνω διαδικασία συνίσταται στο:
 να βιώσουν οι μαθητές το νόημα της κοινωνικής αλληλεγγύης και του εθελοντισμού
 να κατανοήσουν ότι το σχολείο είναι μια σχολική κοινότητα στην οποία συμμετέχουν ισότιμα, ανεξαρτήτως των διαφορών που έχουν, και να ενισχύσουν τους μαθητικούς δεσμούς μεταξύ των τάξεων του σχολείου τους
 να λειτουργήσουν ως ενεργοί πολίτες, εφόσον, με δική τους δράση, θα έχουν αντιμετωπίσει σε μέγιστο βαθμό ένα πρόβλημα της κοινότητας στην οποία ανήκουν
 να κατανοήσουν βιωματικά την αξία του σχολικού βιβλίου.

«Τα βιβλία είναι για όλους.
Μοιραζόμαστε το σχολείο, μοιραζόμαστε και το βιβλίο»

2) Συμπληρωματικά, σε συνεργασία με τη σχολική επιτροπή, προτείνεται να φωτοτυπηθεί μέρος των βιβλίων που δεν έχουν αποσταλεί.

Μόνο για τη Δ/θμια Εκπαίδευση, σε σχέση με τη διανομή του υποστηρικτικού ψηφιακού υλικού (DVDs) προς στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας, στο χρονικό διάστημα 9.9.2011 έως 19.9.2011, το ψηφιακό υλικό θα παραδοθεί ταχυδρομικά σε όλα τα σχολεία.

Προσβλέπουμε στην ουσιαστική συμβολή σας για τον αποτελεσματικό συντονισμό των προτεινόμενων δράσεων.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής
Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπ/σης Δυτ. Ελλάδας

Παναγιωτόπουλος Γεώργιος

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.