Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2020

“Η Αιτωλοακαρνανία πήγε με τη νομιμότητα στο θέμα της εκτροπής του Αχελώου”

Συνέντευξη Τύπου στο δημαρχείο γα τις εξελίξεις

Ο δήμαρχος, οι νομικοί και επιστημονικοί σύμβουλοι των φορέων κατά της εκτροπής του Αχελώου και πολλοί επικεφαλής αυτών των φορέων παρέστησαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην παλιά αίθουσα συνεδριάσεων του δήμου Αγρινίου στο δημαρχείο. Αντικείμενο η επικείμενη συνεδρίαση του ΣτΕ στις 11 Ιανουαρίου μετά και την γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το θέμα της εκτροπής.

Ανοίγοντας τη συζήτηση ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Μοσχολιός αναφέρθηκε σε μια κρίσιμη συνεδρίαση στις 11 Ιανουαρίου, αφού καλωσόρισε τους νομικούς και επιστημονικούς συμβούλους των φορέων, κάνοντας λόγο για ανθρώπους που αγαπάνε αυτό που κάνουν γιατί πιστεύουν στην υπόθεση. Ο δήμαρχος Αγρινίου δήλωσε ότι η προσπάθεια αυτή έχει αλλάξει συνολικά το πως βλέπει η χώρα τέτοια έργα, με τον αγώνα όλων αυτών των φορέων και των επιστημόνων για σχεδόν 20 χρόνια και αναφέρθηκε σε κινήσεις που γίνονται στην κατεύθυνση να προσπεραστεί η νομιμότητα μέσω των διαχειριστικών μελετών που θα λένε ότι το νερό του νομού μας είναι υπεραρκετό και πάει χαμένο. Για το λόγο αυτό κάλεσε σε διπλό αγώνα και νομικό αλλά και καθαρά επιστημονικό.

Το λόγο πήρε ο Περιφερειάρχης κ. Κατσιφάρας που μίλησε για ουσιαστική συνεργασία με τεκμηριωμένες θέσεις που πρέπει να αποτρέψουν μια διαχρονική καταστροφή. “Πρέπει να ξαναδούν αυτό το έργο και να μην επιτρέψουν το έγκλημα” ανέφερε, επισημαίνοντας ότι η Αιτωλοακαρνανία ξεδιψά την Αθήνα με το Μόρνο και τον Εύηνο και δεν έχει πάρει τίποτε ως ανταπόδοση. Μάλιστα στη διάρκεια των ερωτήσεων αποκάλυψε ότι η Περιφέρεια, όταν θα είναι απόλυτα έτοιμη νομικά, θα διεκδικήσει από το κεντρικό κράτος αντισταθμιστικά που δεν έχουν αποδοθεί ποτέ αν και όπως είπε “δεν μπορούμε σε τέτοια κακή συγκυρία να πάρουμε ότι μας ανήκει και δεν μας δόθηκε εδώ και δεκαετίες”. 

Ο εκ των νομικών συμβούλων κ. Αλεβιζάτος δήλωσε ότι όταν ξεκίνησε αυτή η ιστορία έγινε ένα πραξικόπημα κατά του περιβάλλοντος και πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ήταν σαφές ότι η δουλειά που έχει μέχρι σήμερα γίνει δεν συνάδει με το έργο που παρουσιάζει η ελληνική κυβέρνηση, διαχρονικά. “Το Συμβούλιο της Επικράτειας δεσμεύεται από τη απόφαση αυτή, αλλά εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα με τη βεβαιότητα ότι ένα τέτοιο έργο δεν θα περνούσε ποτέ σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα”, δήλωσε. Επίσης, εκ των νομικών συμβούλων,  ο κ. Δοροβίνης ανέφερε ότι μετά από 20 χρόνια στην υπόθεση έχει αντιληφθεί ότι με ταχυδακτυλουργικό τρόπο θα προσπαθήσουν να παρουσιάσουν το έργο σαν συμφέρον ακόμα και για το νομό μας! “Η απόφαση ήταν θετική για την πλευρά μας και για το λόγο αυτό στήνονται δήθεν επιστημονικές μελέτες με πολιτικό καθαρά υπόβαθρο” επεσήμανε,ενώ κάλεσε και τους πολιτικούς φορείς της περιοχής να δράσουν καθαρά πολιτικά.

Ο παλιός νομικός και πολέμιος της εκτροπής κ. Ροκόφυλος υπενθύμισε ότι ανάλογα περιβαλλοντικά εγκλήματα έχουν υπάρξει και αλλού, με κύριο παράδειγμα τη λίμνη Βαϊκάλη στη Σιβηρία η οποία αποξηράνθηκε γιατί ο ποταμός που την γέμιζε άλλαξε ροή, αναφέροντας ότι κανένας δεν εξηγεί γιατί οι αγωγοί έμειναν με τη ίδια διάμετρο, αφού θα παρθεί το μισό νερό από ότι αρχικά σχεδιαζόταν και ποιος διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχουν οργανωμένα μπλοκ συμφερόντων που θα παίρνουν το νερό, ακόμα και βίαιο τρόπο. Παίρνοντας αφορμή από αυτό η κ. Κιουσοπούλου, επίσης εκ των συμβούλων κατά της εκτροπής, ανέφερε ότι η Αιτωλοακαρνανία κράτησε ψηλά τη σημαία της νομιμότητας σε αυτή την υπόθεση και χρησιμοποίησε μόνο συμβατά με τη δημοκρατία μέσα, αντίθετα από το επίσημο κράτος -όπως είπε -που σήμερα βάλλεται από έκνομες συμπεριφορές, αλλά δεν φρόντισε να προασπίσει τη νομιμότητα σε ανάλογες περιπτώσεις. Το λόγο επίσης πήρε η κ. Φούντα, αντιδήμαρχος Μεσολογγίου που αναρωτήθηκε που θα βρεθούν αυτά τα χρήματα σε μια τέτοια περίοδο. 

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κ. Τσιχριτζής έκανε λόγο για ένα ανταρτοπόλεμο τον οποίο διεξάγουν οι φορείς, που όμως αποδίδει γιατί απλά το δίκιο είναι με τη πλευρά τους, ενώ ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Ρόκος θύμισε ότι αυτός ο αγώνας δεν γίνεται δογματικά, αλλά με επιστημονικά κριτήρια και με ένταση των προσπαθειών στο τέλος δεν θα μείνει μόνο η ηθική δικαίωση. Τον λόγο πήρε και ο επιστημονικός συνεργάτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας κ. Ζαχαρίας που έκανε λόγο για τεράστια αδικία απέναντι στα οικοσυστήματα της Αιτωλοακαρνανίας που απλά δεν είναι όπως θέλουν να τα παρουσιάζουν στην απέναντι πλευρά. “Ούτε ο ρους του ποταμού είναι αυτός που περιγράφουν αλλά και ούτε η εκτροπή θα δώσει λύση σε μια εγκληματική διαχείριση δεκαετιών στη Θεσσαλία. Οι λύσεις υπάρχουν αλλά δεν θέλουν να τις δουν”, εξήγησε, ενώ ανέφερε επίσης ότι είναι προετοιμασμένος ώστε να αντιμετωπίσει μελέτες που θα παρουσιάζουν τα πράγματα κατά το δοκούν.

Στο τέλος της συνέντευξης Τύπου και ενώ μετά ο φορείς συνέχισαν τη συνεδρίασή τους, υπήρξαν και ερωτήσεις από τις οποίες αξίζει να αναφερθεί ότι οι καθυστερήσεις των πληρωμών προς τους νομικούς συμβούλους “ξεπερνιούνται σταδιακά και με καλή θέληση”, παρότι όπως ανέφερε ο κ. Μοσχολιός ο αγώνας δίνεται από πίστη στο στόχο. Επίσης ότι η ΔΕΗ αν και αρχικά το 1996 είχε δηλώσει ότι ενεργειακά είναι ένα εντελώς λανθασμένο έργο,  στη συνέχεια, για πολιτικούς λόγους,  προσχώρησε στο μπλοκ της εκτροπής, καθώς και ότι το Ελληνικό Κράτος ουδέποτε είχε πρόθεση και νομικό πλαίσιο  ανταπόδοσης στη τοπική κοινωνία για την εκμετάλλευση των πόρων, παρά μόνο για όσους εργαζόταν στις δομές που το ίδιο έστηνε, όπως στο φράγμα των Κρεμαστών κλπ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.