Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, 2021

Η "αποικία" και τα καθρεφτάκια

Η "αποικία" και τα καθρεφτάκια
Η ιστορία διδάσκει ότι τα μέρη με το περισσότερο πλούτο ( φυσικό και ορυκτό) ποτέ δεν ακολουθούσαν το σταθερό δρόμο της προόδου: Αντίθετα γνωρίζαν μόνο την δυστυχία.

Άλλωστε είναι αριστοτελική “έξις” για τους κατέχοντες να οσφρύζονται πρώτοι οτιδήποτε υπάρχει σε αφθονία. Φτάνουν πρώτοι, άρα φροντίζουν στους εκεί κατοίκους να συμπεριφέρονται ως ιθαγενείς.
Καλή ώρα στη περίπτωση μας στο στόχαστρο έχει μπεί το μεγαλύτερο φυσικό αγαθό: Ποιό άλλο; Το νερό.
Γελιέστε όσοι νομίζεται ότι τώρα έγινε αυτό. Έχουμε και λέμε:
Η αρχή έγινε με τον Μόρνο πολλές δεκαετίες πριν, το νερό του οποίου καταλήγει στην Αττική. Στη συνέχεια σειρά είχε το νερό που καταλήγει στα τρία υδρολεκτρικά φράγματα. Δε λέμε. υπέρτατο αγαθό το ρεύμα, όμως στην ουσία χρησιμεύει ως εφεδρικό. Το αντίτιμο. Χιλιάδες έυφορες εκτάσεις κάτω από τα νερά των λιμνών.Δημιουργήθηκαν μεν ωραίες λίμνες, αλλά για τα αντισταθμηστικά οφέλη σφυρίζουν σχεδόν αδιάφορα. Ούτε ευρωπαικά προγράμματα μπορεί κανείς να αξιοποιήσει για την ανάπτυξη ήπιων έστω μορφών τουρισμού στις παραλίμνιες περιοχές.
Τώρα ήρθε η ώρα του νερού του Αχελώου, με ενέργειες παράνομες ακόμα και για την ευρωπαική νομοθεσία.
Τι απέμεινε άθικτο; Η Τριχωνίδα…Ήρθε και αυτής η ώρα να μπεί στο στόχαστρο, καθώς ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Θ. Ξανθόπουλος πρότεινε ουσιαστικά την εκτροπή της προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της επικείμενης λειψυδρίας στην Αττική.
Όλοι πέφτουν λοιπόν σα τα αρπακτικά πάνω στο τόπο μας να πάρουν μόνο χωρίς να ρωτούν η να υπολογίζουν κανέναν και χωρίς να μπαίνουν καν στη διαδικασία να δώσουν κάτι ουσιαστικό παρά μόνο “καθρεφτάκια”, ευτελή δηλαδή δώρα μπροστά σε επικείμενες οικολογικές καταστροφές.
Άφθονες υποσχέσεις, κροκοδείλια “οικολογικά” δάκρυα και ευχολόγια είναι μερικά από τα καθρεφτάκια που δίνουν οι εγχώριοι αποικιοκράτες σε μας εδώ υποτιμώντας την νοημοσύνη μας και προσπαθώντας να μας αποπροσανατολίζουν.
Και μας τι μας μένει: Η να βάλουμε φρένο όπως πρέπει με παραδοσιακούς τρόπους , δηλαδή δυναμικές αντιδράσεις με πιέσεις από όλες τις πλευρές: είτε οι πολίτες, αλλά και όσοι ασχολούνται με τα κοινά και τιμούν -έστω και σε τέτοιες στιγμές- την εμπιστοσύνη που τους έδειξαν με τη ψήφο στις εκλογικές αναμετρήσεις.
Αλλιώς ας κλείνουμε τους διακόπτες νομίζοντας ότι έτσι θα σώσουμε το περιβάλλον, όπως κάνουν τα μικρά παιδάκια, που αν τα τιμωρεί ο γονιός, κλείνουν το φως από το δωμάτιο προσπαθώντας έτσι να τραβήξουν τη προσοχή τους και νομίζοντας έτσι ότι τα βάζουν με αυτούς.
Αν έιναι έτσι, ας κάτσουμε στο σκοτάδι και ..καληνύχτα μας
Βασιλιάς Άγριος

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.