Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου, 2021

Η Βαβέλ της Κεντροαριστεράς : 8 κόμματα, 14 κινήσεις!

Η Βαβέλ της Κεντροαριστεράς : 8 κόμματα, 14 κινήσεις!

Μέσα σε τέσσερα χρόνια η πάλαι ποτέ κραταιά και κυβερνώσα Κεντροαριστερά μοιράστηκε σε… τιμάρια και χωρίστηκε σε 8 κόμματα, και τουλάχιστον 14 κινήσεις.

ta-ampeloxwrafa-tis-kentroaristeras.w_lΠέρασαν τέσσερα χρόνια από την ανακοίνωση του πρώτου Μνημονίου και το πάλαι ποτέ κυρίαρχο ΠΑΣΟΚ που ανέλαβε την ευθύνη υλοποίησης του Μνημονίου τα δύο πρώτα χρόνια μέχρι την κυβέρνηση Παπαδήμου, από το 44% υποχώρησε στο 8% στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Η Κεντροαριστερά στην Ελλάδα μετά το Μνημόνιο αναζητεί την ταυτότητά της, αλλά και έναν ηγέτη που θα μπορέσει να συγκολλήσει τα κομμάτια του χώρου, εκτός και εάν καταφέρει να ενσωματώσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα κόμματα ή τους ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς.

Η εικόνα όμως που εμφανίζει σήμερα το Προοδευτικό Κέντρο και η Κεντροαριστερά, που σε μεγάλο βαθμό εκπροσωπούνταν από το ΠΑΣΟΚ μέχρι το 2010, καταγράφει την πολυδιάσπαση και την πολιτική σύγχυση που επικρατεί στον χώρο. Συγκεκριμένα, εμφανίζονται τουλάχιστον 14 κινήσεις και 8 κόμματα που διεκδικούν την ψήφο του Κεντροαριστερού ψηφοφόρου τα οποία είναι:

1. ΠΑΣΟΚ: Το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέουκαταγράφεται δημοσκοπικά στο 4,5-5%. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εμφανίζεται να προσπαθεί να ενώσει όλα τα κομμάτια του μικρού πλέον Κινήματος χωρίς όμως επιτυχία καθώς η συμμετοχή στην κυβέρνηση με την ΝΔ έχει φέρει το κόμμα στα όρια της διάσπασης.

2. Κόμμα Γιώργου Παπανδρέου. Ο πρώην Πρωθυπουργός εξέφρασε δημόσια τη διαφωνία του με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για την πορεία του κόμματος και ζήτησε συνέδριο και αλλαγή ηγεσίας. Ο Γ. Παπανδρέου είναι έτοιμος να ανακοινώσει νέο κόμμα με πιθανότερο τίτλο «Αλλαγή» ή «Κίνημα Αλλαγής» μετά την τρίτη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι στενοί συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου εκτιμούν ότι το νέο κόμμα θα μπει στη Βουλή και θα λάβει μεγαλύτερο ποσοστό από το ΠΑΣΟΚ.

3. Το Ποτάμι: Το πολιτικό εγχείρημα του Σταύρου Θεοδωράκηκαταγράφεται στην τρίτη θέση των προτιμήσεων του εκλογικού σώματος. Συνεργάζεται με στελέχη που προέρχονται από τον χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς μέχρι και με στελέχη του Φιλελεύθερου Κέντρου. Στις δημοσκοπήσεις καταγράφει δυνάμεις που φτάνουν μέχρι και το 10%.

4. ΔΗΜΑΡ. Το κόμμα του Φώτη Κουβέλη ξεκίνησε με ένα ποσοστό που ξεπερνούσε το 6,4% το 2012 οπότε και συμμετείχε στην κυβέρνηση και έφτασε να μην… ανιχνεύεται στις δημοσκοπήσεις δύο χρόνια αργότερα. Η ΔΗΜΑΡ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των επερχόμενων εκλογών και να αντιμετωπίσει μία νέα εσωκομματική κρίση λόγω των διαφωνιών για την επιλογή της ηγεσίας, που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και στον αφανισμό του κόμματος.

5. Οικολόγοι Πράσινοι: Το κόμμα των Οικολόγων θα μπορούσε να τοποθετηθεί στον χώρο της κεντροαριστεράς, συζητά για κοινή εκλογική κάθοδο με την ΔΗΜΑΡ και τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ τα ποσοστά του δεν ξεπερνούν το 1,2%.

6. Σοσιαλιστικό κόμμα: Ο πρώην υπουργός Στέφανος Τζουμάκαςδημιούργησε το Σοσιαλιστικό κόμμα με το οποίο κατέγραψε στις ευρωεκλογές 0,19%.

7. Κοινωνία Αξιών: Το κόμμα του καθηγητή Δ. Μπουραντά που προέρχεται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς έλαβε στις ευρωεκλογές 0,37% .

8. ΣΥΡΙΖΑ: Η πλειονότητα των ψηφοφόρων του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ και της Κεντροαριστεράς έχουν βρει καταφύγιο στον ΣΥΡΙΖΑ που από κόμμα του 4% το 2010, σήμερα διεκδικεί την εξουσία με δημοσκοπικά ποσοστά που αγγίζουν και το 30%.

Παράλληλα, έχουν δημιουργηθεί και αρκετές πολιτικές κινήσεις που έχουν ως στόχο την ανασύνταξη του χώρου της Κεντροαριστεράς όπως είναι:

1. Μεταρρυθμιστές. Η κίνηση του Σπύρου Λυκούδη ο οποίος έχει αποχωρήσει από την ΔΗΜΑΡ, ανακοίνωσε την εκλογική συνεργασία του με το Ποτάμι και τον Σταύρο Θεοδωράκη. Μαζί με τον Σπ. Λυκούδη στο Ποτάμι θα ενταχθεί και ο Γρ. Ψαριανός

2. Δημοκρατικός Σύνδεσμος: Κίνηση που έχει ιδρύσει οανεξάρτητος βουλευτής Β. Οικονόμου. Δεν έχει ακόμα καταλήξει με ποιο κόμμα του χώρου θα συνεργαστεί ενόψει εκλογών.

3. Πρωτοβουλία των 58: Η κίνηση δημιουργήθηκε με στόχο να ενώσει τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς υπό το σχήμα της ελληνικής Ελιάς. Σήμερα τα στελέχη της έχουν ενταχθεί στο ΠΑΣΟΚ (Ν. Μπίστης) ή έχουν οδηγηθεί στο Ποτάμι.

4. Οι 6 Κινήσεις της Ελιάς

 • Συμφωνία για την Νέα Ελλάδα: Η κίνηση του Ανδρέα Λοβέρδου ενσωματώθηκε στο ΠΑΣΟΚ και ο υπουργός Παιδείας θα είναι εκ νέου υποψήφιος με το Κίνημα στις επόμενες εκλογές.
 • Κίνηση «Μπροστά», «Πρωτοβουλία Β», «Πολιτεία 2012», «Νέοι Μεταρρυθμιστές»: οι κινήσεις στις οποίες συμμετέχουν πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, δημιούργησαν την Ελιά στις προηγούμενες ευρωεκλογές και τώρα συμμετέχουν στο ΠΑΣΟΚ- Δημοκρατική Παράταξη.
 • Δυναμική Ελλάδα (Ηλ. Μόσιαλος). Έλαβε μέρος στην Ελιά αλλά ο πρώην συνεργάτης και υπουργός των κυβερνήσεων Παπανδρέου απομακρύνθηκε σταδιακά από τις πολιτικές εξελίξεις. Εστειλε μήνυμα αλληλεγγύης στον Σπ. Λυκούδη και στην Κίνηση των Μεταρρυθμιστών και φαίνεται να φλερτάρει με το Ποτάμι.

5. Άννα Διαμαντοπούλου: Η πρώην υπουργός τάχθηκε υπέρ συμπράξεων των διάσπαρτων μεταρρυθμιστικών δυνάμεων, προκειμένου να εκφραστεί ένας ευρύς κοινωνικός χώρος που δεν περιορίζεται σε κάποια συγκεκριμένα κόμματα αλλά διαχέεται σε όλο το πολιτικό φάσμα. Μαζί με τον Γ. Φλωρίδη έχουν ταχθεί υπέρ της δημιουργίας Μεταρρυθμιστικού Πόλου.

6. Κίνηση των 75: Η Κίνηση των 75 στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην οποία διαδραματίζει συντονιστικό ρόλο ο Μιχάλης Καρχιμάκης, έχει συγκρουστεί με τον Ευ. Βενιζέλο ζητώντας συνέδριο ΠΑΣΟΚ με την κατάθεση 4.000 υπογραφών οι οποίες αμφισβητήθηκαν από την Χαριλάου Τρικούπη. Έχει ταχθεί στο πλευρό του Γ. Παπανδρέου.

7. Αριστερή Πρωτοβουλία: Η Κίνηση του πάλαι ποτέ συγκεντρωσιάρχη του Ανδρέα Παπανδρέου Γ. Παναγιωτακόπουλου επαναδραστηριοποιείται στο πλευρό του Γ. Παπανδρέου

8. Δίκτυα αυτοοργάνωσης: Τα δίκτυα αυτοοργάνωσης έχουν δημιουργηθεί από υποστηρικτές του Γ. Παπανδρέου ανά την επικράτεια που ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες των 20-35 ετών.

9. Πρωτοβουλία Συνδικαλιστών: Συνδικαλιστές και στελέχη επιμελητηρίων απ΄ όλη την επικράτεια έχουν διοργανώσει εκδηλώσεις ανά την επικράτεια με την παρουσία στελεχών που ανήκουν στο Παπανδρεϊκό στρατόπεδο (Απ. Κατσιφάρας κτλ) προκειμένου να συζητήσουν τρόπους κοινής δράσης. Στην Κίνηση των συνδικαλιστών πρωτοστατούν ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζης, και ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαδάς.

http://www.thetoc.gr/

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

 1. apostolis

  Άκυρο το άρθρο του thetoc, δεξια τα ίδια και χειρότερα:
  Κεντροδεξιά( ΧΩΡΙΣ τα ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΑ):
  ΝΔ
  Ανεξάρτητοι Έλληνες
  Δημιουργία Ξανά/Δράση
  Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό, Β. Πολύδωρας και Χ. Ζώης (Νέα Μεταρρυθμιστική Ριζοσπαστική Ανασυγκρότηση), Ν. Νικολόπουλος (Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος), Π. Ψωμιάδης (Πατριωτικό Δίκτυο Αφύπνηση) – Συνασπισμός κομμάτων,
  Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες, Γ. Χατζημαρκάκης
  Κοινωνία – Μιχάλης Ηλιάδης,
  Ακροδεξία:
  ΛΑΟΣ
  Χρυσή Αυγή
  Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας – Χρίστος Χρηστίδης,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.