Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου, 2020

Η δεύτερη δεξιά απόδραση

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από πέντε χρόνια που αυτό το πράγμα που λέγεται ελληνική δεξιά προκαλεί εκλογές για να τις χάσει. Και το κάνει είτε γιατί έτσι της είπαν, είτε γιατί δεν μπορεί άλλο, είτε γιατί είναι αυτή που είναι. Πρώτα ήταν ο Καραμανλής ο Οκνηρός και τώρα ο Σαμαράς. Μόνο που ο δεύτερος έπρεπε να ξέρει ότι οι τωρινές συνθήκες είναι απείρως δυσκολότερες. Ο χώρος που θα παραδώσει δεν θα έχει καθόλου σοβαρή, αστική, συντηρητική παράταξη και θα έχει μόνο εθνικιστική δεξιά και μια ημιπαράφρονα συνομωσιολογική ρεπουμπλικανική ομάδα αντι-ψεκασμού.

Δεν είναι δυνατόν να μπεις κανείς στο μυαλό εκείνων που έκλεισαν σε ένα βράδυ την ΕΡΤ, εκθέτοντας πάνω από όλους εκείνους που ήθελαν συμμάζεμα και αναμόρφωσή της ώστε να μην μας τρώει τα λεφτά άσκοπα. Μήπως δεν ήξερε ο κόσμος ότι επρόκειτο για έναν οργανισμό-σύμβολο των χρυσών εποχών των διορισμών; Μήπως δεν εκνεύριζε το χαράτσι της τους ίδιους που εκνευρίζονται και με τα υπόλοιπα;  Όχι όμως, δεν μπορούσε ο κυρ-Αντώνης να κλείσει π.χ. τους 5 από τους 7 σταθμούς και ότι αλλαγή κάνει να γινόταν με τα δυο βασικά κανάλια να εκπέμπουν. Έπρεπε να γράψει κανονικά τους κυβερνητικούς του εταίρους και αμέσως μετά την αποτυχία των ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ αλλά και τη διαφαινόμενη στον ΟΠΑΠ να κάνει ότι χρειαζόταν για να εξωθήσει όλους στα άκρα.

Στη δημοκρατία δεν μπορεί να παίρνονται οι αποφάσεις μέσω πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, ούτε να παρακάμπτεται το Σύνταγμα. Τις πρώτες ώρες του κλεισίματος στα socialmedia υπήρξε μια πλειοψηφία που πανηγύριζε για την απαλλαγή από την ΕΡΤ. Μετά όλοι κατάλαβαν πως πάει να γίνει το πράγμα και είδαν και τον ανεκδιήγητο κ. Κεδίκογλου να αυτοδιασύρεται όπως έκανε όταν ερχόταν στο Αγρίνιο και το έπαιζε αντιμνημονιακός.

Προσωπικά τυχαίνει να γνωρίζω τι εστί δημόσιο στην τηλεόραση. Κάποτε που συνεργάστηκα σε εκπομπή της ΝΕΤ, μάνατζερ ήταν η κοπέλα του δημοσιογράφου που ήταν μπροστάρης και ήταν η πρώτη φορά που κάθε τρεις και λίγο με ρωτούσαν αν έχω πληρωθεί! Αφού έρεε το χρήμα άφθονο…Κι όλοι έχουμε ακούσει πόσο έκανε σε γειτονικό περιφερειακό κρατικό ραδιοσταθμό μια μονόωρη εκπομπή, σε μισθό δηλαδή. Μόλις 2.500 ευρώ η ώρα! Όσα παίρνουμε τώρα χωρίς ένα μηδενικό και αν βγάλεις και ένα 50άρικο! Να μην πούμε για τις γνωστές υπηρεσίες με τους 4 δημοσιογράφους και τους 20 διοικητικούς και 12 καθαρίστριες, όση υπερβολή και να έχουν…

Όπως και να έχει όμως δεν αποφασίζεις έτσι την ανεργία 2.500 ανθρώπων και κυρίως δεν αγνοείς τι αντιπροσωπεύει παγκοσμίως η δημόσια τηλεόραση. Ούτε αγνοείς τα συλλογικά πιστεύω(ακόμα και τα λάθος) ενός ολόκληρου κόσμο γιατί εσύ αποφάσισες να τους μάθεις πως γίνονται στα γρήγορα οι αλλαγές, που όμως δεν έχεις κάνει πουθενά αλλού. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι τα μεγάλα δίκτυα μας είχαν πρώτη είδηση χτες και μετά την Τουρκία.

Ούτε είναι τυχαίο ότι όλα αυτά γίνονται τη στιγμή που σε κάποια θέματα πήγαινε να μπει μια σειρά, όχι πάντως από κυβερνητική ικανότητα αλλά από την ανάγκη του κόσμου. Πως γίνεται αλήθεια να απολύεις τόσο κόσμο χωρίς προειδοποίηση την ώρα που ο νόμος σου ζητά να το κάνεις και δύο μήνες πριν; Δεν ξέρεις τι αγωγές έχεις να φας ως κράτος; Δε σε νοιάζει άραγε;

Αλήθεια πως μπορεί να πίστεψαν κάποιοι ότι ένα τέτοιο λουκέτο θα ήταν πιο εύκολο στην ΕΡΤ με τόσους δημοσιογράφους από ότι στους 20 άχρηστους οργανισμούς που είναι για γέλια και ανοιχτοί, δεν το ξέρω. Εδώ ξανάβγαλαν τον κόσμο στο δρόμο και μάλιστα επανέφεραν την κατάσταση εκεί που δεν έπαιρνε τους ίδιους ούτε να κυκλοφορούν χωρίς να έχουν το νου τους! Πως θα κάνουν εκλογές χωρίς κόμμα, ούτε αυτό το ξέρω. Όπως και δεν ξέρω τι όφελος υπάρχει από μια υπόθεση που το κράτος εκτός από αποζημιώσεις θα δίνει και λεφτά για παράνομες απολύσεις.

Ξέρω όμως ότι χάθηκε η αρχή της δεδηλωμένης και η μόνη λύση είναι οι εκλογές και η αλλαγή κυβέρνησης. Και μάλιστα η δημιουργία κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε συμφωνεί, είτε διαφωνεί κανείς μαζί του. Αυτό που προτεινόταν μέχρι σήμερα δεν μπορεί πλέον να γίνει άρα πρέπει να δοκιμαστεί η βασική αντιπολιτευτική πρόταση, όπου κι αν βγάλει. Αυτό λέει η δημοκρατία…

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.