Παρασκευή, 23 Απριλίου, 2021

Η διαχρονική “κρατική” σχέση αγάπης και μίσους Πάτρας- Αγρινίου

Η διαχρονική “κρατική” σχέση αγάπης και μίσους Πάτρας- Αγρινίου

panepistimioagrinio αντίγραφοΠάτρα- Αγρίνιο. Ή  αν θέλετε Αιτωλοί και Αχαιοί από την αρχαιότητα.  Μια σχέση αγάπης και μίσους που τα τελευταία 40 χρόνια έχει  συγκεκριμένη οντότητα.

Η κρατική Πάτρα σφίγγει το Αγρίνιο

Η όποια υποσυνείδητη ιστορική κόντρα έδωσε την θέση της  στην σχέση Πάτρας- Αγρινίου σε συγκεκριμένους φορείς λειτουργίας του κράτους. Την αυτοδιοίκηση , τις υπηρεσίες και βεβαίως τον ακαδημαϊκό χάρτη.

Η κρατική Πάτρα είχε καλύτερες προσβάσεις στη δημόσια διοίκηση και την πολιτική της χώρας. Μια χρήσιμη αναλώσιμη επέκταση ήταν προς βορειότερα της. Μια αχανής περιφέρεια με την  Αιτωλοακαρνανία ήταν ιδανική για την επινόηση της τωρινής Περιφέρειας από το 1986.  Οι τριβές πάντα υπάρχουν για τη διανομή των κονδυλίων αν και επί αιρετών διοικήσεων τα πράγματα δείχνουν να βελτιώνονται.

Ζητήματα όπως το Πλατυγιάλι εντάσσονται στις παραπάνω διαχρονικές διαμάχες.

Κρατική Πάτρα είναι φυσικά και οι  Πανεπιστημιακές Διοικήσεις. Στην επικαιρότητα είναι  δεύτερη φορά  που ΑΕΙ, τρία αυτή τη φορά ζητούν να  μετακομίσουν από  το Αγρίνιο στην Πάτρα. Τη δεκαετία του ’90 δυστυχώς επετεύχθη.

Στον κρατικό σχεδιασμό δόθηκε έμφαση και στον τομέα της Υγείας με την ουσιώδη ενίσχυση του Νοσοκομείου του Ρίου με τα νοσοκομεία της Αιτωλοακαρνανίας παράλληλα  να παραπαίουν.

Στο παραπάνω πλαίσιο μπήκε στη συνείδηση του κόσμου και τα σκουπίδια του Πύργου με την ενδεχόμενη μεταφορά τους στα εδώ ΧΥΤΑ, αν και Πάτρα-Πύργος δεν έχουν σχέση, εντούτοις πιάνονται ως ένα σε ορισμένες συνειδήσεις.

Όταν το Μεσολόγγι βρυχάται, η κρατική Πάτρα σιωπά

Για θέματα όπως το Εφετείο η κόντρα Αγρινίου-Μεσολογγίου έδινε και έπαιρνε. Επειδή όμως ο πραγματικός χαμένος θα ήταν η κρατική Πάτρα  γιατί από τα σπλάχνα του Εφετείου της θα προέκυπτε αυτό της Αιτωλοακαρνανίας, σιωπούσε όταν Μεσολογγίτες και Αγρινιώτες συγκρούονταν  για αυτό. Ήταν μια από τις περιπτώσεις του διαίρε και βασίλευε- ήμαρτον φτάσαμε να μιλούμε για κρατικές υπηρεσίες ωσάν αυτοκρατορία της Αγγλίας!

Η κόντρα Πάτρας-Αγρινίου των τελευταίων 40 χρόνων είναι κρατική

Αν εξαιρεθούν τα κλασσικά στερεότυπα μεταξύ πόλεων και μερικές πέτρες και φάπες μεταξύ οπαδών Παναιτωλικού και Παναχαϊκής, η κόντρα είναι μόνο κρατική. Από κει και πέρα πολλές είναι οι εμπορικές σχέσεις, το Πατρινό καρναβάλι είναι δημοφιλής προορισμός, η νυχτερινή ζωή επίσης και άλλα πολλά.

Πως απεγκλωβιζόμαστε από τον κρατικό αυτό  κλοιό

Δεν θα πρέπει να έχουμε μνήμη ψαριού. Πρωτίστως θα πρέπει να επιλέγουμε σθεναρούς αυτοδιοικητικούς και βουλευτές και κυρίως να δώσουμε τα κίνητρα να υπάρξει ξανά μια σοβαρή αστική τάξη με την έννοια των προσβάσεων στον κεντρικό κρατικό σχεδιασμό. Θέματα αυτοδιοίκησης πρέπει να τα δούμε από την αρχή. Λίγοι στο παρελθόν τα έθιξαν έστω και λεκτικά. Κινήσεις σοβαρές και όχι να καίμε λάστιχα στους δρόμους και να κρατάμε μαύρες σημαίες.

Κυρίως όμως πρέπει τις ημέρες αυτές να δείξουμε σε κάθε κυβέρνηση και Δημοτική αρχή ότι  θα υπάρξει σοβαρό πολιτικό κόστος .

Συγκεκριμένα και τα δύο κυβερνώντα κόμματα  είχαν  χαμηλότερη  εκλογική  επίδοση σε σχέση με άλλους νομούς στην Αιτωλοακαρνανία. Μόνο να κερδίσουν  έχουν  αν σώσουν το Πανεπιστήμιο. Το ίδιο ισχύει και για την παρούσα Δημοτική Αρχή που πρέπει να αντιδράσει δυναμικά.

Για αυτό θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε και ως άτομα και ως φορείς….

Άγριος

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

  1. panos

    Όταν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ούρλιαζε ότι αυτός έστησε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας και κατά συνέπεια στα Γιάννενα έπρεπε να πάει το Πανεπιστήμιο οι Αγρινιώτες κοιμόντουσαν τον ύπνο τον βαθύ. Τώρα αντί να μπείτε μπροστά και να στηρίξετε τα αιτήματα των φοιτητών και από κοινού να αγωνιστείτε, απειλείτε με πολιτικό κόστος και τα βάζετε με την Πάτρα. Λάθος Κύριοι και ξανά Λάθος!

  2. ΠΑΝΕ-6

    ΜΙΑ ΖΩΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ Η ΠΑΤΡΑ. ΚΥΡΙΕ ΑΡΘΟΓΡΑΦΕ ΟΜΩΣ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.