Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021

Η Διεθνής Ημέρα για το Αυτί και την Ακοή (International Day for Ear and Hearing)

Η Διεθνής Ημέρα για το Αυτί και την Ακοή (International Day for Ear and Hearing)

safe_imageΗ Διεθνής Ημέρα για το Αυτί και την Ακοή καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και διεξάγεται κάθε χρόνο στις 3 Μαρτίου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό για την υγιεινή του αυτιού, που έχει καθοριστικές συνέπειες στην ακοή του ανθρώπου. Η ημερομηνία επελέγη, επειδή το σχήμα των αριθμών 3.3 μοιάζει με τα δύο αυτιά του ανθρώπου.

Η απώλεια της ακοής είναι μία από τις διαδεδομένες αναπηρίες των αισθήσεων παγκοσμίως, καθώς πάνω από 275 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής ή είναι κωφοί.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για το αυτί και την ακοή, θα ήθελα να αναφερθώ στο ειδικό αλλά σοβαρό θέμα πού αφορά την: AΝΤΙΜΕΤΩΠIΣΗ ΠΤΩΣΗΣ ΑΚΟΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΥΨΗΣ ΕΜΒΟΩΝ(ΒΟYΗΤΩΝ) ΜΕ EΦΑΡΜΟΓΗ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΒΑΡΗΚΟΙΑΣ.

Αγαπητοί φίλοι.

Θα ήθελα να σας παρουσιάσω την ωφελιμότητα και την βοήθεια πού μπορει να έχει ένας ασθενής πού πάσχει από κάθε μορφής βαρηκοΐα ή και από κάθε είδος εμβοών ( βουητά) με την εφαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας.
Επίσης θα ήθελα να σας βοηθήσω στό σκεπτικό της επίσκεψης για βοήθεια, στον ωτορινολαρυγγολόγο  και στον ειδικό Ακοοπροθετιστή*.

Στατιστικά ή βαρηκοΐα ( κάθε είδους & βαρύτητας) αφορά το 10% του πληθυσμού παγκοσμίως, οπότε βάση των παγκοσμίων ποσοστών απασχολεί ένα εκατομμύριο Έλληνες περίπου.
Οι πάσχοντες από βαρηκοΐα από τις ηλικίες των 60 ετών και άνω φτάνουν στο 15-20% περίπου αλλά και στις ηλικίες 30-60 ετών φτάνουν το ποσοστό του 6-8% περίπου. Τα τελευταία χρόνια με την αύξηση του θορύβου στις μεγαλουπόλεις και με την χρήση των νέων τεχνολογιών από νεαρά άτομα ( βλ. ακουστικά pc ,μουσική, κλπ) έχουμε αύξηση των πτώσεων ακοής ακόμη και σε παιδιά!
Η απώλεια ακοής είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα ιατρικά προβλήματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι επίσης και ένα από τα πιο παραμελημένα προβλήματα, δυστυχώς λόγω του γεγονότος ότι η απώλεια ακοής και οι πολλές ψυχολογικές της επιδράσεις είναι σε μεγάλο βαθμό εκτιθέμενες.
Σίγουρα ξέρετε ή θα έχετε στον κοντινό σας περιβάλλον έναν άνθρωπο που έχετε αντιληφθεί ότι δεν ακούει και τόσο καλά και ίσως χρειάζεται βοήθεια.
Η παρατήρηση και τα συμπτώματα πού θα σας οδηγήσουν στο να παρακινήσετε τον πάσχοντα συγγενή σας ή φίλο σας στο να επισκεφτεί κάποιον ειδικό, είναι τα παρακάτω.
1. Επαναλαμβάνει τις λέξεις: τί-πώς-εεε- δεν άκουσα, κουνάει με απορία το κεφάλι- βάζει την παλάμη στο αυτί -δίνει λάθος απαντήσεις.
2. Αποφεύγει τις συγκεντρώσεις – συνεστιάσεις και σε συζητήσεις με πολλούς ανθρώπους νιώθει άβολα- δικαιολογείται και γίνεται σιγά, σιγά μοναχικός.
3. Ακούει πολύ δυνατά έως ενοχλητικά δυνατά την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο.
4. Μιλάει συνήθως πολύ δυνατά- φωναχτά ( γιατί δεν ακούει φυσιολογικά τη φωνή του).
5. Σε αρκετές περιπτώσεις ακούει εμβοές (βουητά – σφυρίγματα – τζιτζίκια κλπ).
6. Πέφτει ή ψυχολογία του- κλείνεται στον εαυτό του – γίνεται μελαγχολικός έως καταθλιπτικός* (* στην περίπτωση αυτή πρέπει να επισκεφτεί πρώτα ειδικό ιατρό).

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΑΤΟΜΟ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ

1.Παρόρτρυνση από το συγγενικό περιβάλλον στο να επισκεφτεί άμεσα ειδικό ακοής.
2.Επιλογή ωρλ Ιατρού και ειδικού Ακοοπροθετιστή.
3. Ωτοσκόπηση ,Ακοόγραμμα ( μέτρηση αέρινης και οστέινης )- τυμπανόγραμμα κλπ.
4. Επιβεβαίωση βαθμού και τύπου βαρηκοΐας και παραπομπή για εφαρμογή ακουστικών.
5.Eνημέρωση από τον ειδικό ακοοπροθετιστή (ιατρικό ιστορικό και προφίλ ατόμου, πρόταση επιλογής τύπου και μοντέλου ακουστικού βαρηκοΐας βάσει των προσωπικών μετρήσεων και δεδομένων του ατόμου).
6. Επεξήγηση της μεθόδου προσαρμογής και αποκατάστασης της ακοής. Ειδικό και επιστημονικό πρόγραμμα, προσωπικό για την κάθε περίπτωση βαρήκοου και τύπου ακουστικού.
7.Δοκιμή «δωρεάν» ψηφιακών ακουστικών βαρηκοΐας ( εάν ζητηθεί) βάση δεδομένων ακοογράμματος και μέσω ρυθμίσεων λογισμικού του ηλεκτρονικού υπολογιστή.
8.Πρόταση άμφω εφαρμογής (δύο ακουστικά εάν υπάρχει πτώση και στα δύο αυτιά).
9. Λήψη εκμαγείων( μέτρα ακουστικού πόρου) εάν χρειαστεί, ανάλογα με τον τύπο ακουστικού.
Εάν ακολουθηθούν σωστά και τυπικά τα παραπάνω έχουμε επιτυχία πού φτάνει στατιστικά το 95%, φυσικά με την συνεργασία και των δύο μερών ( Ακοοπροθετιστή–Βαρήκοου )
Η επιτυχημένη εφαρμογή ακουστικών έχει ως αποτέλεσμα,
α. Την ανάπτυξη και πάλι της επικοινωνίας  και επαφής με φίλους και συγγενείς, την εξωστρέφεια και τελικά την καλύτερη ψυχολογία του ατόμου.
Β. Την κάλυψη εμβοών (βουητά) συνδυαζόμενων με βαρηκοΐα σε πολλές περιπτώσεις και σε ποσοστά πού φτάνουν ακόμη και το 50%.

Ο Ακοοπροθετιστήs*. ( Ειδικός εφαρμογής ακουστικών βαρηκοΐας και βοηθημάτων ακοής με πιστοποίηση από το Σύλλογο Ακοοπροθετιστών Ελλάδος).

Συμβουλές προς τούς ενδιαφερόμενους:

Τα ακουστικά βαρηκοΐας πού εφαρμόζονται πρέπει να έχουν την πιστοποίηση ποιότητος, σειριακό αριθμό, CE βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής κοινότητας.
Προσοχή! Mην εμπιστεύεστε ανθρώπους και προϊόντα πού δεν έχουν τις παραπάνω πιστοποιήσεις και είναι αμφιβόλου προελεύσεως(πωλήσεις τύπου telemarketing κλπ).
Όλα τα Ταμεία επιδοτούν με το ποσό των 450 ευρώ την αγορά ακουστικού/ών.

Απευθυνθείτε μόνο στους ειδικούς Aκοοπροθετιστές.

sdgsdgdsg

Aκοήplus.
Επιστημονικό Κέντρο Εφαρμογής Ακουστικών Βαρηκοΐας,
Σταύρος Ζαρκαβέλης. Ειδικός Aκοοπροθετιστής.
Μέλος του Συλλόγου Ακοοπροθετιστών Ελλάδος & ΑΕΑ Εurope.
Aναστασιάδη 4 (1οs όροφοs)- Aγρίνιο. Tηλ. 2641033999 & 6985079513.
σελ: Otomed Αγρίνιο.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.