Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021

Η κοινωνία αδυνατεί να συμμετάσχει στην προσπάθεια σωτηρίας

Η κοινωνία αδυνατεί να συμμετάσχει στην προσπάθεια σωτηρίας

Το ΠΑΣΟΚ που ανέλαβε την εξουσία το 2009, υποχρεώθηκε
μπροστά στο αδιέξοδο να προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης της οικονομίας, αναλαμβάνοντας σκληρές και συγκεκριμένες δεσμεύσεις με στόχο τη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών μεγεθών.

Η κυβέρνηση αναγκάζεται να αναθεωρήσει τη συνολική πολιτική που
ακολουθήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της μεταπολιτευτικής περιόδου.

Σίγουρα το οικονομικό μοντέλο που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια δεν ήταν βιώσιμο: εισαγωγές σχεδόν των πάντων, τα οποία εμπορευόμασταν μεταξύ μας μέσα από ένα στρεβλό, κλεπτοκρατικό σύστημα και ένας δημόσιος τομέας σε ορισμένα σημεία πληθωρικός, αντιπαραγωγικός.

Αυτή η κατάσταση όμως δεν μπορεί να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη, χωρίς να υπάρχει προετοιμασία, σχέδιο και υποστήριξη για ένα νέο μοντέλο που θα αντικαταστήσει το παλιό.

Για να αποπληρώσει η Ελλάδα τα χρέη της θα έπρεπε να έχει… έσοδα, δηλαδή ανάπτυξη.
Εμείς  έπρεπε να επιδιώξουμε πάση θυσία ότι, όποια κι αν ήταν  η λύση για το πρόβλημα του χρέους,  να υπάρξει ένα παράθυρο για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Διότι πλέον όλοι το διαπιστώνουν: ζούμε τρία χρόνια σε καθεστώς ύφεσης και πάμε στον τέταρτο. Επιχειρήσεις, νοικοκυριά και δημόσιος τομέας, που αποτελούν τα τρία πόδια της οικονομίας, διαλύονται τη στιγμή που, αντίθετα, θα έπρεπε να οργανώνονται με ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο.

Το  μεσοπρόθεσμο ήρθε «έτοιμο» σε μεγάλο βαθμό από τους εταίρους και δεν ήταν προσαρμοσμένο στα δεδομένα της χώρας.

Απόδειξη ότι και η ζωή δεν φθηναίνει ενώ τα εισοδήματα καταρρέουν και ο βρόγχος του χρέους μας εγκλώβισε στο πρόβλημα.
Οι βουλευτές και στελέχη όσο και εάν συμμερίζονται την κρισιμότητα των ημερών δεν αντέχουν για πολύ ακόμη ενώ οι αντοχές του κόσμου έχουν ήδη εξαντληθεί.
Συνεπώς η κουβέντα γύρω απο τον ρόλο των βουλευτών,των στελεχών,των οργανώσεων  και του τρόπου που όλοι αυτοί μπορούν να συμβάλουν στην αλλαγή του κλίματος θεωρώ ότι είναι άσκοπη ,διότι δεν μπορούμε να ζητάμε απο την κοινωνία να συμμετάσχει στην προσπάθεια σωτηρίας ,την στιγμή που κανείς αφενός δεν την πιστεύει και αφετέρου δεν γνωρίζει πως θα την υλοποιήσει …
                  Βισβίκης Δημ.Ιωάννης

 Οικονομολόγος

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.