Δευτέρα, 10 Αυγούστου, 2020

Βιωματικό σεμινάριο στο Μεσολόγγι με θέμα “Η μουσική των κειμένων”

28-29s-thumb-largeΤο Πνευματικό Κέντρο της  Ι. Π. Μεσολογγίου  και η Σχολική Σύμβουλος Χρυσούλα Σπυρέλη καλούν στο βιωματικό σεμινάριο «Η μουσική των κειμένων» που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 27-11-2014 ώρα 17:00 – 20:00, στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Ι. Π. Μεσολογγίου

Προσκεκλημένος  ο Δήμος Αβδελιώδης, σκηνοθέτης Κινηματογράφου και Θεάτρου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ώρα 17. 00. Καλωσόρισμα από την πρόεδρο του  Πνευματικού  Κέντρου   του  Δήμου της Ι. Π. Μεσολογγίου  κ. Βίκυ  Κώτση-Αλαφοδήμου ,

Ώρα 17.10  «Η Ανάγνωση,   μητέρα  της δημιουργικής γραφής»:  Χρυσούλα,  Σπυρέλη,  Σχολική Σύμβουλος φιλολόγων.

Ώρα 17. 25 Παρουσίαση του εισηγητή Δήμου Αβδελιώδη από τη Σοφία Λαναρά, φιλόλογο και αντιπρόεδρο του Πνευματικού  Κέντρου   του  Δήμου της  Ι. Π. Μεσολογγίου.

Ώρα 17. 30  Ο έλεγχος και ο τρόπος εκφοράς του λόγου ως ρυθμιστής της σημασίας και του νοήματος.

Δήμος Αβδελιώδης,  Σκηνοθέτης Κινηματογράφου και Θεάτρου.

Ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης παρουσιάζει, εν είδει μαθήματος, τη μέθοδό του επάνω στην απόδοση και την ερμηνεία ενός κειμένου, είτε θεατρικού είτε λογοτεχνικού, όταν πρόκειται να παρουσιαστεί δημόσια.

Όπως λέει ο ίδιος, κάθε τέτοιο κείμενο είναι σαν μια παρτιτούρα, που πρέπει να ερμηνευθεί σωστά για να μπορέσει να αναδείξει  τις διακυμάνσεις και την πραγματικότητα των ιδεών και των αισθημάτων που εμπεριέχονται μέσα του. Η ακρίβεια μιας τέτοιας αισθητικής ερμηνείας αναδεικνύει την πραγματική αξία ενός έργου, ενώ μια παρερμηνεία μπορεί να καταστρέψει τις λογικές συνέχειές του και να παρουσιάσει ένα έργο εντελώς διαφορετικό από τις προθέσεις του ίδιου του δημιουργού του. Αν ο σκοπός ενός έντεχνου έργου είναι η βαθιά συγκίνηση, μέσα από την κατανόηση μιας αλήθειας που οδηγεί στην κάθαρση και τη λύτρωση από το φόβο και τη σύγχυση, τότε οι όροι και οι κανόνες που τίθενται γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό ενυπάρχουν μέσα στο ίδιο το έργο και όχι έξω από αυτό, αρκεί να τους αναγνωρίσουμε.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.