Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, 2020

Η Ναύπακτος αποκτά το δικό της Seatrac

Το δικό της Seatrac αποκτά από σήμερα η Ναύπακτος, καθώς αυτή την ώρα πραγματοποιούνται οι εργασίες εγκατάστασης στην πλαζ της Ψανής του ειδικού βοηθητικού εξοπλισμού, ο οποίος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα με κινητική αναπηρία και περιορισμένη κινητικότητα, προκειμένου να διευκολύνεται η πρόσβασή τους στη θάλασσα. Σημειώνεται πως το τηλεχειριστήριο με το οποίο θα ενεργοποιείται ο μηχανισμός θα βρίσκεται στη διάθεση των όμορρων καταστημάτων και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

Σημειώνεται πως το «Seatrac» έχει σχεδιαστεί από ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Τεχνικής Μηχανικής του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών του Πανεπιστημίου Πατρών. Πρόκειται για μία ελληνική πατέντα που έχει κατοχυρωθεί σε Ευρώπη και Αμερική, ενώ ήδη έχουν εγκατασταθεί αρκετοί μηχανισμοί σε Ελλάδα και Κύπρο. Αποτελείται βασικά από ένα μηχανισμό που περιλαμβάνει ράγες σταθερής τροχιάς, στις οποίες ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα κινείται, μέσα και έξω από το νερό.

Το «Seatrac» εξασφαλίζει την πλήρη αυτονομία σε ΑμεΑ για την πρόσβασή τους στη θάλασσα, είναι ασφαλές για τους υπόλοιπους λουόμενους, δεν προκαλεί αλλοιώσεις στο φυσικό περιβάλλον και είναι φιλικό προς αυτό, καθώς είναι ενεργειακά αυτόνομο μιας και λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια. Επιπροσθέτως, δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα. Μπορεί να εγκατασταθεί για παράδειγμα στην αρχή της θερινής περιόδου και να απεγκατασταθεί στο τέλος αυτής.

Θυμίζουμε πως το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, μετά από πρόταση του προέδρου Αντώνη Φράγκου, είχε εγκρίνει την αγορά και εγκατάσταση του βοηθητικού εξοπλισμού, ωστόσο κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης του Διοικητικού Συμβουλίου είχαν εκφραστεί ανησυχίες για το κατά πόσον θα είναι εφικτό να αποτραπεί η πρόκληση φθορών στο Seatrac από ασυνείδητους. Εκείνο όμως που επισημάνθηκε και που θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να γίνει αντιληπτό είναι το ότι μένει σε εμάς τους ίδιους τους πολίτες η ευθύνη για την προστασία του, καθώς πρόκειται για κάτι που αφενώς εξασφαλίζει αυτονόητα δικαιώματα σε συνανθρώπους μας που είτε μένουν είτε επιθυμούν να επισκεφθούν τη Ναύπακτο, αφετέρου καθιστά την πόλη φιλόξενη και φιλικότερη προς όλους.

http://www.lepantomag.gr/

seatrac 2.jpgseatrac 1.jpgseatrac 4.jpg

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.