Κυριακή, 25 Οκτωβρίου, 2020

Η Ναύπακτος ξεφεύγει

NAY

Αν σας ρωτούσε κάποιος ποια πόλη πιστεύετε ότι σε βάθος χρόνου θα βγει από τη μιζέρια του νομού ποια θα προκρίνατε; Προσωπικά θα έλεγα ότι αυτή είναι η Ναύπακτος. Τι με κάνει να το πιστεύω; Πρώτα-πρώτα είναι πιο κοντά στην έξοδο του νομού! Πιο πολύ προς την Πάτρα παρά πιο πολύ προς τον υπόλοιπο νομό. Μετά είναι η Γέφυρα. Που θα πάει, κάποτε η υποδομή αυτή, έστω και χωρίς τρένο, θα συνδεθεί με σύγχρονους δρόμους, από και προς την ενδοχώρα,  και όχι με παλιό καρόδρομο.

Μετά είναι η χωροταξία. Τουρισμός ακόμα ανεκμετάλλευτος και γειτονιά με επίσης σχετικά παρθένα μέρη προς τη Φωκίδα, όπως και με ένα από τα πιο προνομιακά “οικόπεδα’ που είναι το Αντίρριο με υποδομές σχεδόν έτοιμες και με ένα κάστρο σε απίστευτη  θέση(Γέφυρα, Πατραϊκός, λιμάνι). Κι εδώ, που θα πάει κάποτε, θα έρθει και στην Ελλάδα κάποιος να επενδύσει κανονικά στον τουρισμό, όχι τώρα, όταν δεν θα υπάρχει στο ελληνικό λεξιλόγιο η δαιμονική λέξη “ιδιωτικοποιήσεις” που όταν τη λες βγάζεις λέπια. Ή τουλάχιστον όταν το να πουλάς γη για αξιοποίηση με όρους και με νόμους πάνω από όλα για τον εκάστοτε τόπο, θα είναι ότι και στον υπόλοιπο κόσμο …
Αλλά αυτό που δίνει την μεγαλύτερη ελπίδα είναι μερικοί άνθρωποι που φαίνεται να βλέπουν λίγο παραπέρα από τη μύτη τους. Από φέτος η Ναυμαχία της Ναυπάκτου παύει να είναι ένα φολκλόρ και γίνεται και επιστημονικό μάζεμα. Έχει μπει διαφήμιση ακόμα και στο site protagon.gr(πάνω δεξιά, ειδικό μπανεράκι)που έχει ένα κοινό που διαβάζει και ταξιδεύει. Πέραν δηλαδή των εξαιρετικών επιδόσεων σε επισκέψεις, “χτυπήματα” όπως συνηθίζουν να τα λένε οι ειδικοί…Τέτοιου είδους διαφήμιση όχι μόνο δεν είναι πεταμένα λεφτά αλλά είναι κι από κείνες που διαμορφώνουν ένα νέο κοινό και στην περίπτωσή μας ένα νέο τύπο επισκέπτη για την πανέμορφη Ναύπακτο.
Διότι το ξέραμε ότι η Ναύπακτος είναι μια ειδική περίπτωση εδώ και χρόνια μόνο που δεν υπήρχε προσανατολισμός. Από φέτος μοιάζει να έχουν αντιληφθεί όλοι ότι, πλέον, διαφημίζουν μια ευρύτερη περιοχή όπου έγινε η σημαντικότερη ναυμαχία των νεότερων χρόνων και μια από τις δυο τρεις σημαντικότερες της Ιστορίας, εκείνη που αποφάσισε ότι η Ευρώπη(και σε πρώτη φάση η Μεσόγειος) δεν θα περάσει στη σφαίρα επιρροής του Ισλάμ. Και το γεγονός πλέον αρχίζει να παρουσιάζεται με τρόπο που φέρνει ιδέες  και κόσμο στη Ναύπακτο, που σύντομα θα ξεπερνούν τα ελληνικά σύνορα.
Για να μην ξεχνιόμαστε, μια άλλη αποφασιστική ναυμαχία για τον ρου της Ιστορίας έγινε και πάλι στο νομό μας, στο Άκτιο, εκεί που επικράτησε ο ρωμαϊκός κόσμος του ελληνικού…
Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. geo

    ξεχασατε τον ορεινο ογκο της ναυπακτου ο,τι ομορφοτερο εχει να παρουσιασει η περιοχη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.