Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου, 2020

Η παραβατικότητα και οι ψυχοκοινωνικές διαστάσεις της

Για το ζήτημα της παραβατικότητας στη σύγχρονη Ελληνική κοινωνία αλλά και τις ψυχοκοινωνικές και πολιτισμικές διαστάσεις της, πραγματοποιήθηκε ημερίδα χθες το απόγευμα στο Παπαστράτειο μέγαρο Αγρινίου.

Το φαινόμενο της παραβατικότητας που φαίνεται να ανθεί όλο ένα και περισσότερο στις μέρες μας, απασχολεί όλους τους πολίτες  που γίνονται καθημερινά μάρτυρες τέτοιων φαινομένων, είτε μέσω προσωπικών βιωμάτων, είτε από τα όσα εισπράττουν μέσω του γενικότερου κλίματος  της εποχής, σε αυτές τις δύσκολες μέρες για την χώρα.

Η Διεθνής Ένωση Αστυνομικών τοπική διοίκηση Ακαρνανίας και η  Αστυνομική Διεύθυνση  Ακαρνανίας, σε συνεργασία με την Γυμναστική Εταιρία Αγρινίου, κάλεσαν τους πλέον αρμόδιους  να μιλήσουν για αυτό το φαινόμενο δίνοντας από πλευράς τους τις απαιτούμενες νομικές και  ψυχολογικές διαστάσεις.

Βασικοί ομιλητές της βραδιάς ήταν ο κ. Βασίλειος Γιαννακάς, νομικός και δικαστικός, η κα. Χάρις Κατάκη, ψυχολόγος και πρόεδρος του εργαστηρίου ανθρωπίνων σχέσεων, η κα. Όλγα Ανδρεοπούλου, ψυχολόγος, ο κ. Παύλος Καλογεράς, υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης νομού Αιτωλοακαρναίας και ο κ. Ανδρέας Αποστολόπουλος, Γενικός Διευθυντής Ακαρνανίας. Συντονιστής της βραδιάς ήταν ο κ. Άγγελος Κούτσικος, πρόεδρος της ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων.

Ο κ. Αποστολόπουλος, μεταξύ των όσων ανάφερε στην ομιλία του, μίλησε και για την αύξηση του κακουργήματος της ληστείας, αλλά και για την ανάγκη αύξησης της αστυνομικής δύναμης «στον δρόμο, δίπλα στον πολίτη», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Χαρακτήρισε μάλιστα  την Αιτωλοακαρνανία «σταυροδρόμι» της Ελλάδας και μικρογραφία του τι συμβαίνει και σε επίπεδο παραβατικότητας στη χώρα γενικότερα: «Η αστυνομικοί ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με το φαινόμενο της παραβατικότητας. ΄Ετσι αποφασίσαμε να καλέσουμε όσους μπορούν επιστημονικά να μιλήσουν πάνω στο φαινόμενο αυτό. Η οικονομική κρίση, η κοινωνική κρίση , η οποία προϋπήρχε της οικονομικής , η ανεργία και πολύ άλλοι παράγοντες, έχουν συμβάλει σήμερα στην αύξησή της. Τα Μ.Μ.Ε,  μπορούν και έχουν σε πολλές περιπτώσεις συμβάλλει θετικά  προς την αντιμετώπιση του φαινομένου», ενώ πρόσθεσε: « Διακρίνουμε την παραβατικότητα σε δύο κατηγορίες: την εμφανή και την αφανή. Η δεύτερη αποτελεί τον «σκοτεινό» αριθμό, τον άγνωστο, είναι εκείνα τα περιστατικά δηλαδή που ποτέ δεν φτάνουν σε μας».

Σύντομο χαιρετισμό απήυθυνε ο αντιπεριφεριάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Βασίλης Αντωνόπουλος. «Η παραβατικότητα πάντα υπήρχε, αλλά με διαφορετική έκφραση ανάλογα με την εποχή και την κοινωνική, κάθε φορά, συγκυρία», σχολίασε μεταξύ άλλων ο ίδιος.

Ο αντιδήμαρχος Αγρινίου κ. Στάθης Τσούκαλος, στον δικό του χαιρετισμό εστίασε σε καταστάσεις της σύγχρονης κοινωνίας, ενώ εκ μέρους του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. κ. Κοσμά χαιρετισμό απήυθηνε πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Αντωνίου. Σύντομη παρέμβαση έκανε και ο πρόεδρος της ΓΕΑ κ. Χρήστος Θετάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ του Αστυνομικού Διευθυντή κ.Ανδρέα Αποστολόπουλου

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  

 

ΤΟΥ Ι.Ρ.Α. ΤΟΠΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΑΙ Γ.Ε.Α.

 

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για την παραβατικότητα στην σύγχρονη ελληνική κοινωνία, που έλαβε χώρα στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου.

 

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, οι εισηγητές, ο καθένας με το δικό του τρόπο και από το δικό του μετερίζι, ανέπτυξαν το φαινόμενο της παραβατικότητας, τα αίτια αλλά και τρόπους αντιμετώπισής του.Το ακροατήριο συνέβαλλε τα μέγιστα στην καλύτερη ανάπτυξη και κατανόηση του φαινομένου και των τρόπων αντιμετώπισης, καθώς με τις ερωτήσεις και την συζήτηση που αναπτύχθηκε ανάμεσα σε αυτό και τους εισηγητές , όλα γίνονταν πιο απλά και κατανοητά.

 

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε, όλους όσους συνέβαλλαν στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης.

 

Τους χορηγούς, οι οποίοι βοήθησαν τα μέγιστα στην επιτυχία της.

 

Όλους τους αστυνομικούς που εργάσθηκαν πέραν των υποχρεώσεών τους, για την συμβολή τους στην άρτια οργάνωση της ημερίδας.

 

Τους εισηγητές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και μας τίμησαν, δίδοντάς μας γνώσεις και εμπειρίες πολλών ετών, για το θέμα της παραβατικότητας.

 

Αλλά κυρίως την κοινωνίας της πόλης μας, η οποία αγκάλιασε αυτή την εκδήλωση με την συμμετοχή της.

 

Η συμμετοχή αυτή μας δίνει την ελπίδα ότι η κοινωνία μας προβληματίζεται το ίδιο με μας, για το φαινόμενο της παραβατικότητας και την καταπολέμησή του , κάτι το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την από κοινού δράση όλων μας, αλλά και του καθενός μας ξεχωριστά ως μέλη της κοινωνίας.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.