Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, 2022

Η Περιφέρεια στα «Θεσμοφόρια»

Η Περιφέρεια στα «Θεσμοφόρια»

 

Στις τριήμερες εκδηλώσεις «Θεσμοφόρια 2013» που διοργανώθηκαν το διάστημα 24 έως 26 Μαΐου στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα συμμετείχε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προβάλλοντας τα προϊόντα της περιοχής μας.

Με στόχο την ανάδειξη των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων και τη διασύνδεσή τους με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) αναβίωσε τον αρχαίο αγροτικό θεσμό των «Θεσμοφορίων», μια γιορτή που τελούνταν σε πολλές περιοχές της αρχαίας Ελλάδας, προς τιμήν της θεάς Δήμητρας και της κόρης της Περσεφόνης, και η οποία συνδεόταν με τη γη, τους καρπούς της, την ανάπτυξη της γεωργίας και γενικότερα ήταν ένας ύμνος της γονιμότητας.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων της περιοχής μας, είχε ειδικό περίπτερο στο οποίο πλήθος επισκεπτών είχε την ευκαιρία να γνωρίσει και να γευθεί πρωτότυπα παραδοσιακά προϊόντα από τη Δυτική Ελλάδα. Ανάμεσα στους επισκέπτες του περιπτέρου ξεχωρίζουν: ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστας Τζαβάρας, ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού Αναστάσιος Λιάσκος, ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ, Αθανάσιος Θεοχαρόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του ΕΦΕΤ, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, και ο πρόεδρος του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα», Σέρκος Χαρουτουνιάν (ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα» αποτελεί την συγχώνευση των ΕΛΟΓΑΚ, ΕΘΙΑΓΕ, ΟΓΕΕΚΑ Δήμητρα και ΟΠΕΓΕΠ).

Κατά την πρώτη ημέρα των εγκαινίων των «Θεσμοφορίων 2013», τα οποία και πραγματοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, παραβρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο οποίος σε δηλώσεις του μπροστά από το περίπτερο της Περιφέρειας, αναφέρθηκε στην σημαντικότητα αυτού του εγχειρήματος και στην προσπάθεια που ήδη γίνεται στην περιοχή για την διασύνδεση του τουρισμού της Δυτικής Ελλάδας με τον γαστρονομικό πολιτισμό και τον πρωτογενή τομέα.

«Οι καιροί επιβάλλουν την καθιέρωση των «Θεσμοφόριων» ως θεσμό, προκειμένου έτσι να προβάλλονται τα τοπικά προϊόντα, αλλά και να συνδεθεί ο πρωτογενής τομέας με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, ώστε να δοθεί προστιθέμενη αξία στα ποιοτικά αγροτικά μας προϊόντα, σε συνδυασμό με την τοπική παράδοση κάθε περιοχής» τόνισε ο κ. Κατσιφάρας υπογραμμίζοντας πως «η αγροτική επιχειρηματικότητα είναι τρόπος ζωής που αξίζει να επενδύσουμε και πρέπει να στηρίζουμε. Κυρίως όμως η πολιτεία θα πρέπει να εμπιστευθεί τις Περιφέρειες στη διαχείριση προγραμμάτων και στην υλοποίηση ακόμη περισσότερων έργων και δράσεων για την αγροτική ανάπτυξη».

Κατά το τριήμερο των εκδηλώσεων οι επισκέπτες, εκτός από την έκθεση, παρακολούθησαν επιστημονικό συνέδριο με θέμα τη γεωργία, την ελληνική γαστρονομία, τον τουρισμό και τον πολιτισμό κατά το οποίο συμμετείχε με ομιλία του ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση των αναπτυξιακών της προγραμμάτων στον αγροδιατροφικό τομέα θέλοντας να διαφυλάξει τη μοναδικότητα των αγροτικών προϊόντων της περιοχής, να διασφαλίσει τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τη φήμη τους και να εξασφαλίσει στις τοπικές κοινωνίες της περιφέρειας μια βιώσιμη πηγή ανάπτυξης μέσω της εθνικής και διεθνούς αναγνώρισης της κληρονομιάς και του διατροφικού πολιτισμού της περιοχής» επεσήμανε ο κ. Αγγελόπουλος εκφράζοντας την αισιοδοξία του πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα σταθεί συμπαραστάτης και αρωγός στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για οικονομική ανάκαμψη και πρόοδο του αγροτικού τομέα της Περιφέρειας.

Ο κ. Αγγελόπουλος αναφέρθηκε στο σχεδιασμό της Περιφέρειας για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, τα τοπικά προϊόντα, τις δράσεις και την προσπάθεια σύνδεσης όλων των παραπάνω με τον γαστρονομικό τουρισμό και την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.