Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, 2020

Η πηγή των Ιαματικών Λουτρών Ποταμούλας

Γράφει ο Φώτης Σοφρώνης
Στα “Αμπελάκια” περνώντας ανάμεσα από τα κτήματα του Χατζαρά τα οποία είναι γεμάτα με  ελαιόδεντρα κάτω από το Μαερώνι βρίσκονται τα Ιαματικά Λουτρά Ποταμούλας.

iamatika

Πολλοί είναι αυτοί που αν και ίσως κάτι να έχουν ακούσει , ποτέ τους δεν έχουν επισκεφτεί το σημείο όπου βρίσκονται τα θεραπευτικά σύμφωνα με ειδικούς λουτρά.Το νερό που τρέχει από το Μαερώνι,  ανάμεσα από τους σπάρους βγαίνει σε δύο σημεία το ΛΟΥΤΡΟΝΈΡΙ σε υγρή άσπρη μορφή (όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες), το οποίο μυρίζει έντονα σαν κλούβιο αυγό.

Αυτό το υγρό τρέχει και πέφτει λίγο πιο κάτω στο λάκκο που έχουν ανοίξει εδώ και πολλά χρόνια συγχωριανοί μας.Όποιος θέλει μπορεί να πάει και να πλυθεί με αυτό το νερό το οποίο βοηθάει στην θεραπεία ποικιλόμορφων ασθενειών.
Τα νερά των φυσικών ή ιαματικών πηγών είναι νερά, που πηγάζουν μέσα από πετρώματα και βράχους που βγαίνουν από τα έγκατα της γης . Είναι μεταλλικά νερά , που περιέχουν διαλυμένα μεταλλικά συστατικά – όπως νάτριο , κάλιο, ασβέστιο , μαγνήσιο, ράδιο, σίδηρο, ιώδιο , φωσφόρο και θείο – ή αέρια- όπως διοξείδιο του άνθρακα , υδρόθειο , άζωτο, οξυγόνο και υδρογόνο .
Τα νερά αυτά έχουν διάφορο βαθμό οξύτητας και είναι ή όξινα ή αλκαλικά ή και ουδέτερα . ΄ Ετσι συχνά ακούμε ότι μία πηγή είναι θειούχος αλκαλική ή χλωρονατριούχος ή οξυπηγή ή ραδιούχος .
Η δράση του ιαματικού νερού που βασίζεται στους τρεις παράγοντες χημικό- θερμικό-και μηχανικό –προκειμένου για τις Ρευματικές παθήσεις αναφέρεται: στην ανακούφιση από τον πόνο, την ελάττωση της φλεγμονής, στην βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων και τέλος στην κατανίκηση της αναπηρίας .
Το ιαματικό νερό, ανάλογα της φυσικοχημικής σύστασής του μπορεί να έχει διουρητικές και καθαρτικές ιδιότητες όπως και βρογχοδιασταλτικές . Ως εκ τούτου λοιπόν μπορεί να χρησιμοποιείται προς ποσιθεραπεία και εισπνευσοθεραπεία .
http://www.iama.gr/.
 Ο κύριος λόγος που πολλοί δεν επισκέπτονται τα ιαματικά λουτρά του χωριού μας είναι η έλλειψη εγκαταστάσεων.Ας ελπίσουμε τα επόμενα χρόνια αυτό να αλλάξει.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.