Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, 2020

Η Προσβασιμότητα των Ατόμων με Αναπηρία στους Ιερούς Ναούς

download (1)Του Θεοφάνη Παπαδόπουλου*

α Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), ενώ αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας μας, υπολογίζονται περίπου το 10% του πληθυσμού, δεν έχουν ολοκληρωμένη προσβασιμότητα στην κοινωνική και οικονομική ζωή. Η πόλη του Αγρινίου δεν προσφέρει στα ΆμεΑ ολοκληρωμένη προσβασιμότητα στον αστικό ιστό της πόλης, αν και έχουν γίνει κάποιες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα ΑμεΑ, εκτός από τη δυσκολία να χρησιμοποιήσουν την αστική υποδομή της πόλης, δεν έχουν πρόσβαση στους Ιερούς Ναούς της πόλης του Αγρινίου και γενικότερα σε καμία εκκλησία της Ιεράς Μητρόπολης Αιτωλίας & Ακαρνανίας. Οι πιστοί με αναπηρία δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία, όπως όλοι οι υπόλοιποι πιστοί, καθώς η πρόσβαση στους Ιερούς Ναούς, αλλά και η κίνηση εντός αυτών είναι ένας Γολγοθάς.

Οι Ιεροί Ναοί, δυστυχώς, κατασκευάστηκαν και συνεχίζονται να χτίζονται μόνο για ικανούς πιστούς, αν και υπάρχει η τεχνογνωσία που κάνει την πρόσβαση των συνανθρώπων μας με αναπηρία εύκολη και άνετη. Η κατασκευή ισόπεδης πρόσβασης στην είσοδο των Ιερών Ναών θα διευκολύνει την πρόσβαση τόσο των ανθρώπων με κινητική δυσκολία όσο και των τυφλών. Η δημιουργία ισόπεδης πρόσβασης εξυπηρετεί όλους τους ανθρώπους σε αντίθεση με τα σκαλιά που υπάρχουν σήμερα σε όλες τις εκκλησίες.

Η τοποθέτηση στην είσοδο της εκκλησίας ενός ανάγλυφου χάρτη θα δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους με προβλήματα όρασης να έχουν μια εικόνα του χώρου, ενώ οι ειδικές λωρίδες (μονοπάτι με χαρακτηριστική υφή) στο πάτωμα ή με σκύλο οδηγό θα «οδηγούν» τους τυφλούς στο εσωτερικό του Ιερού Ναού, στις εικόνες και στα καθίσματα. Οι πιστοί με περιορισμένη ή καθόλου ορατότητα, χρησιμοποιώντας το σύστημα Μπράιγ, θα μπορούν να αναγνώσουν τα ονόματα των Αγίων που προσκυνούν και προσεύχονται.

Η πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων πρόσβασης για τους πιστούς με προβλήματα όρασης θα τους μάθει να αναγνωρίζουν τα μέρη ενός Ιερού Ναού και τα εκκλησιαστικά αντικείμενα. Με αντίστοιχο εκπαιδευτικό πρόγραμμα οι κωφοί θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τις Θείες Λειτουργίες της Κυριακής στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

Η υλοποίηση των παραπάνω παρεμβάσεων, όπως οι Αγιογραφίες σε σύστημα Μπράιγ, ακολουθίες στην ελληνική νοηματική γλώσσα και πάσο σε σκύλους-οδηγούς στους Ιερούς Ναούς θα δώσει τη δυνατότητα στους πιστούς με αναπηρία να συμμετέχουν ενεργά στα Ιερά Μυστήρια και να μην νιώθουν αποκλεισμένοι.

Η Ιερά Μητρόπολη θα πρέπει να θέσει ως άμεσο στόχο να καταστούν οι εκκλησίες προσβάσιμες για όλους τους πιστούς, και όχι μόνο για τους ικανούς. Ανάλογες παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν και στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητρόπολης καθώς δεν έχει γίνει καμία πρόβλεψη για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ.

Χρειάζεται η επιταγή του Συντάγματος (παράγραφος 6 άρθρο 21) και να εφαρμοστούν οι Νόμοι (Ν.3868/2010) για να γίνουν προσπελάσιμοι οι Ιεροί Ναοί στους πιστούς με αναπηρία; Προσωπικά πιστεύω πως όχι! Θέλουμε τα ΑμεΑ να είναι ενεργοί πολίτες ή αποκλεισμένοι από την «σύγχρονη» κοινωνία μας;

* Ο Θεοφάνης Παπαδόπουλος έχει σπουδάσει Πληροφορική στο Ε.Α.Π., είναι κάτοχος M.B.A. με εξειδίκευση στην Τραπεζική & Χρηματοοικονομική από το Α.Π.ΚΥ., έχει διδάξει Πληροφορική και εργάζεται ως στέλεχος σε Χρηματοπιστωτικό Οργανισμό.

Στο παρόν άρθρο εκφράζονται προσωπικές απόψεις.

e-mail επικοινωνίας: fanispap76@yahoo.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.