Κυριακή, 23 Ιανουαρίου, 2022

Η πρώτη μέρα της “ψηφιακής” εποχής…

Η πρώτη μέρα της “ψηφιακής” εποχής…

Από σήμερα τα ξημερώματα τα ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας συνεπής στο ραντεβού τους έπαψαν να εκπέμπουν με αναλογικό σήμα. Όποιος άνοιξε τη τηλεόραση του το πρωί και δεν είχε αποκωδικοποιητή είτε δεν είχε σήμα καθόλου, είτε εμφανίζονταν μια κάρτα με τα λογότυπα των παραπάνω καναλιών που υπενθύμιζαν ουσιαστικά το μήνυμα που παιρνούσε ως τρέιλερ τους τελευταίους μήνες το οποίο προειδοποιούσε για τη διακοπή της αναλογικής μετάδοσης.

Βέβαια δεν σημαίνει ότι είδε τηλεόραση και όποιος είχε αποκωδικοποιητή. Μπορεί οι οδηγίες να είναι σαφείς (http://www.agrinionews.gr/?p=39768)  όμως η διαδικασία είναι ιδιαίτερη πολύπλοκη για όσους δεν έχουν σχετική εμπειρία με τεχνολογία. Αναλογιστείτε ότι πολλοί που παρακολουθούν τηλεόραση είναι άνθρωποι μέσης και μεγάλης ηλικίας, τότε καταλαβαίνεται ότι τα τηλέφωνα από πολλά  καταστήματα που πουλάνε αποκωδικοποιητές ή τεχνικούς είχαν πάρει στη πόλη μας από το πρωί φωτιά καθώς είτε ζητούσαν επιπρόσθετες οδηγίες για το πως θα γίνει η σύνδεση είτε ζητούσαν τεχνικούς να έρθουν επιτόπου και να τις συνδέσουν.

Άλλοι δεν είχαν καταφέρει να τις συνδέσουν, ενώ άλλοι δεν είχαν κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις προκειμένου να έχουν σήμα από τα κανάλια, παρόλο που η οθόνη τους είχε μπεί στο ψηφιακό περιβάλλον των ρυθμίσεων του αποκωδικοποιητή.

Υπήρξαν βέβαια και οι περιπτώσεις που περίμεναν μήπως κα εξακολουθούσαν να έχουν πρόσβαση σε αναλογικό σήμα. Άλλοι στάθηκαν εν μέρει τυχεροί καθώς καταφέραν να βρούν κάποια κανάλια ( με λίγα έως αρκετά χιόνια βέβαια) ενώ για άλλους τα αποτελέσματα της αναλογικής αναζήτησης μάλλον ήταν απογοητευτικά. Σε αυτά πολλά έπαιζαν ρόλο όπως η κεραία και η περιοχή που μένουν.

Με όλα τα παραπάνω το Αγρίνιο μπήκε στη ψηφιακή εποχή. Για να είμαστε αντικειμενικοί η υπηρεσία αυτή έχει  πολλά θετικά.  Όμως με μια μεγάλη ένσταση: Χωρίς να έχει ο τηλεθεατής το δικαίωμα της επιλογής. Δυστυχώς εν μέσω των χειρότερων οικονομικών ημερών εφαρμόστηκε μια απόφαση του 2008 για τη μετατροπή των τηλεοπτικών σημάτων σε ψηφιακά με ταυτόχρονη κατάργηση του αναλογικού σήματος.

Αν το δεί κανείς ψυχρά με το γράμμα του νόμου, το συγκεκριμένο σήμα το παρείχαν ιδιώτες οπότε αυτοί έχουν το κάθε δικαίωμα να το αποσύρουν, όπως μπορούν να κάνουν με κάθε προϊόν. Προβληματίζει όμως ότι περιμέναμε πολλούς περισσότερους να κατακρίνουν  το παρακάτω σκέλος αυτής της υπόθεσης δηλαδή το ότι δεν άφησαν δικαίωμα επιλογής σε μια περίοδο που η τηλεόραση είναι η μοναδική διέξοδος για πολλούς λόγω των δύσκολων ημερών που ζούμε, πόσο μάλλον για μεγάλες ηλικίες και ευπαθείς ομάδες. Η αυτοδιοίκηση και  ειδικά η Περιφέρεια   θα έπρεπε να θέσει και αυτή τη διάσταση καθώς άλλες πόλεις βλέπουν και αναλογικό σήμα μέσα στην ίδια τη Περιφέρεια ενώ το ίδιο ισχύει και στην Αθήνα όπου έχει ψηφιακό σήμα εδώ και χρόνια χωρίς να καταργηθεί το αναλογικό. Γιατί το Αγρίνιο να έχει αυτήν την πρωτοτυπία;

Αλήθεια τι θα γίνει αν μετά από κάποια χρόνια επινοήσει κάποιος ( όπως τώρα με το καθαρό σήμα) το “καθαρό” νερό ή το καθαρό ρεύμα οπότε πάλι πρέπει να χρειαστεί να πάρει ένα είδος “αποκωδικοποιητή”; ( Μην παίρνετε  όρκο ότι τα παραπάνω αγαθά θα παρέχονται εις αεί από δημόσιο φορέα, οπότε νομικό κώλυμα δεν θα υπάρχει).

Εν μέσω οικονομικής κρίσης λοιπόν για να συνεχίσει κανείς να βλέπει επαναλήψεις και τούρκικα σίριαλ πρέπει να πληρώσει 30 έως 50 ευρώ.  Στην καμπάνια αυτή για τη μετάβαση στην ” νέα εποχή”  αντίφαση είναι η ψηφιακή εκπομπή του alter όπου ουσιαστικά έχει σταματήσει και δημοσιεύονται  τα μηνύματα αγώνα των εργαζομένων του σταθμού  που  διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους : Έχουν λοιπόν  τα χίλια δίκια… Ας  αφήσουμε λοιπόν κατά τα άλλα  τις νέες εποχές αυτού του είδους..

Λ.Υ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.