Δευτέρα, 19 Απριλίου, 2021

Η ρευστότητα και οι αναγνωρισιμότητες για την Περιφέρεια

Η ρευστότητα και οι αναγνωρισιμότητες για την Περιφέρεια

Autodioikhtikes_EklogesΆλλες δημοσκοπήσεις γίνονται για λογαριασμό των υποψηφίων, ως «εργαλεία» χρήσιμα για την προεκλογική τους πορεία, άλλες δημοσκοπήσεις γίνονται για να… διακινηθούν γενικόλογα και να φτιάξουν «κλίμα» και άλλες βλέπουν το φως της δημοσιότητας με όλα τα στοιχεία και κυρίως την ταυτότητά τους (εντολέας, χρόνος, δείγμα κ.α.). Άξιες σχολιασμού είναι μόνο οι τελευταίες, όπως αυτή που δημοσίευσε ο ιστότοπος thebest.gr, για τις εκλογές στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Η δημοσκόπηση αυτή παρουσιάζει ποσοστά υποψηφίων (διαβάστε τα ΕΔΩ) αλλά αν και δεν συνοδεύεται από πίνακες άλλων ποιοτικών στοιχείων επιτρέπει κάποια συμπεράσματα, Βασικό εξ αυτών πως το σκηνικό είναι ρευστό. Όταν ο πρώτος έχει ποσοστό 16% και η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι διπλάσια αυτού (και αφορά το 1/3 των εκλογέων) τότε είναι ξεκάθαρο πως τίποτα δεν έχει κριθεί. Επιβεβαιώνεται εξάλλου πως η κάλπη για την περιφέρεια έρχεται τρίτη στο ενδιαφέρον των πολιτών. Κυρίως οι δημοτικές εκλογές με την αμεσότητά τους και οι ευρωεκλογές (για τα διακυβεύματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής) απασχολούν (όσο… απασχολούν) αυτή τη στιγμή τους πολίτες. Τις τελευταίες ημέρες το ενδιαφέρον θα μεγαλώσει και θα προσδιοριστούν καλύτερα τα ζητήματα των εκλογών στην Περιφέρεια, κατά συνέπεια θα κριθούν σφαιρικότερα οι υποψήφιοι.
Ωστόσο ένα άλλο στοιχείο που δεν παρουσιάζεται στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, γνωστό όμως στους… γνώστες των δημοσκοπήσεων, είναι πως από τους βασικούς διεκδικητές της νίκης τα υψηλότερα ποσοστά αναγνωσιμότητας τα έχει ο Απόστολος Κατσιφάρας κυρίως λόγω της τρέχουσας θητείας του. Ο Βασίλης Χατζηλάμπρου σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, ο Ανδρέας Κατσανιώτης στους τρεις νομούς και ο Θύμιος Σώκος σε Αχαΐα και Ηλεία (νομός με αδιευκρίνιστη ψήφο στο 50%) έχουν χαμηλά ποσοστά αναγνωρισιμότητας. Αυτό σημαίνει ότι έχουν περιθώρια αυτά να τα ανεβάσουν και παράλληλα και τα ποσοστά τους στην πρόθεση ψήφου.
Συμπερασματικά λοιπόν, αυτό που προκύπτει είναι πως ναι μεν υπάρχουν φαβορί όπως σε κάθε αναμέτρηση αλλά και πως η συγκεκριμένη εκλογική μάχη έχει όλα τα χαρακτηριστικά ρευστότητας, δίνοντας δικαίωμα σε τέσσερις τουλάχιστον υποψηφίους να ελπίζουν.

Γ.Ρ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.