Τετάρτη, 14 Απριλίου, 2021

Η συνέχεια στο θέμα με το Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας-Απαντήσεις

Η συνέχεια στο θέμα με το Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας-Απαντήσεις

 Η θέση του προέδρου του επιστημονικού Συνεδρίου, δρ. Νεραντζή

Αγαπητοί φίλοι δημοσιογράφοι του AGRINIONEWS, σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια, ότι δηλαδή στέφθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του τριήμερου «ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΡΙΧΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ», που έλαβε χώρα στο Καινούργιο (Βλοχό), στη Ναύπακτο και στο Θέρμο, στις 9,10,11 Ιουνίου 2012. Σας παρακαλώ όμως να φιλοξενήσετε, στην ιστοσελίδα της εφημερίδας σας, αφενός τα πορίσματα του Συνεδρίου που σας στέλνω με συνημμένο αρχείο, αφετέρου να δημοσιεύσετε κάτω από το ρεπορτάζ για το Συνέδριο του δημοσιογράφου, και μαθητή μου, κ. Συμψηρή, και την άλλη μισή αλήθεια, γιατί, όπως είναι γνωστόν, στη δημοσιογραφία «Η ΜΙΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΜΑ». Ως προς το πρώτο θέμα του ρεπορτάζ, σας ενημερώνω ότι πρώτη που έλαβε επιστολή, τον Ιούνιο του 2011, με την πρόταση να είναι, μαζί με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο,  και αυτή συνδιοργανώτρια του Συνεδρίου ήταν η ΛΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Νομού ΑιτωλοΑκαρνανίας με έδρα το Μεσολόγγι. Ακολούθως, τον Φεβρουάριο του 2012 επισκεφθήκαμε εγώ –δρ Ιωάννης Νεραντζής- ως Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής μαζί με τον κ. Βασίλειο Φουντούλη ως Πρόεδρο της «Αρχαιολογικής, Ιστορικής, Λαογραφικής Εταιρείας Θεστιέων» που οργάνωσε το Συνέδριο αυτό, κατόπιν προγραμματισμένης συνάντησή μας, την Έφορο Αρχαιοτήτων, δρ Ολυμπία Βικάτου για την επισημοποίηση της ως άνω πρότασης. Στη σύσκεψη αυτή, η δρ Ολυμπία Βικάτου μας ευχαρίστησε για την πρότασή μας, αλλά μας δήλωσε ότι η ΛΣΤ΄ Εφορεία απεφάσισε να διοργανώσει Ημερίδα στο Μεσολόγγι τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2012, ήτοι ένα μήνα προ του δικού μας Συνεδρίου, με θέμα «Το Αρχαιολογικό Έργο της ΛΣΤ΄ Ε.Π.Κ.Α.». Ως εκ τούτου ήταν αδύνατον είτε να είναι συνδιοργανώτρια η ΛΣΤ΄ Ε.Π.Κ.Α είτε να συμμετάσχουν οι Αρχαιολόγοι της Εφορείας με Επιστημονικές Ανακοινώσεις στο δικό μας Συνέδριο. Ευχαριστήσαμε την δρ Ολυμπία Βικάτου και απήλθαμε.
   Ως προς το δεύτερο θέμα, αγαπητέ μου μαθητή, κ. Συμψηρή, αν ήσασταν παρών στη πρώτη συνεδρία του Βλοχού, το πρώτο που θα ακούγατε θα ήταν το εμπεριστατωμένο κείμενο που ανέγνωσε, σχετικά με το ζήτημα της αξιοποίησης, επιτέλους, υπό του Υπουργείου Πολιτισμού, των «Αποθηκών Παπαπέτρου» ως «Κεντρικού Νομαρχιακού Αρχαιολογικού Μουσείου», ο Πρόεδρος της «Ιστορικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο», κ. Νικόλαος Σκιαδάς. Το δεύτερο που θα ακούγατε, στην καταληκτήρια συνεδρία, πάλι στον Βλοχό, την τρίτη ημέρα του Συνεδρίου, θα ήταν το σχετικό ψήφισμα των Συνέδρων να ανακαινισθεί το κτήριο των «Αποθηκών Παπαπέτρου στο Αγρίνιο» και να στεγασθεί εκεί το «Κεντρικό Νομαρχιακό Αρχαιολογικό Μουσείο», ως απεφάσισε το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού.
Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία,
Δρ Ιωάννης Νεραντζής
Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου      
Η απάντηση του συντάκτη
Κύριε Καθηγητά (μου) ως προς το δεύτερο ζήτημα: Δεν αμφισβητώ ότι αναφέρθηκε το θέμα από τον κ. Σκιαδά, ούτε ότι υπήρξε ψήφισμα. Από όσο γνωρίζω στο χαιρετισμό του το ανέφερε και ο δήμαρχος Αγρινίου. Χτες όμως δόθηκαν στη δημοσιότητα τα πορίσματα του συνεδρίου και δεν ήταν μέσα το επίμαχο θέμα(έχουν ανέβει τώρα στην ιστοσελίδα μας, στην κατηγορία “πολιτισμός”). Πράγματι αν είχα έρθει στο συνέδριο θα το είχα ακούσει. Τώρα που δεν ήρθα όμως-λόγω εκλογών και των σχετικών υποχρεώσεων-δεν ήμουν σε θέση να το ξέρω διαβάζοντας τα πορίσματα του Συνεδρίου. Αυτό επεσήμανα και  δεν έγραψα μισή αλήθεια ως ψέμα, απλά την αλήθεια που γνώριζα.
Ως προς το πρώτο ζήτημα τώρα  επικοινώνησα με την κα Βικάτου και μου μετέφερε αυτούσιο ότι διαβάσατε. Επί της ουσίας δεν διαφέρει πουθενά ότι μου είπε με τις παρατηρήσεις σας, εκτός από τον ακριβή χρονικό προσδιορισμό που όμως δεν έρχεται σε σύγκρουσημε όσα μου μετέφερε η κ. Βικάτου. Το γεγονός ότι αναφέρει ότι κλήθηκε “αφού είχαν κανονιστεί οι λεπτομέρειες” δεν αναιρεί ότι ειδοποιήθηκε νωρίς, απλά εξηγεί αυτό που αναφέρετε κι εσείς. Ότι δηλαδή το δικό σας συνέδριο ήταν έτοιμο σε όλα, αλλά η ίδια δεν θεώρησε σωστό να συμμετάσχει σε δεύτερο ανάλογο συνέδριο όταν η ΛΣΤ Εφορία έχει μπροστά της το δικό της σημαντικό εγχείρημα.
Εν ολίγοις, δεν νομίζω ότι υπάρχει στις πληροφορίες που έδωσα, δάσκαλε, κάτι που αποδυναμώνει το συνέδριο. Διαπίστωση ήταν του γεγονότος ότι  δεν ήταν εκεί η Εφορία, η οποία  έφερε την είδηση για το συνέδριό της. Και μια επισήμανση για το θέμα των αποθηκών που δεν αναδείχθηκε σε όσους δεν παρέστησαν. Ελπίζω το υπουργείο να πάρει το ψήφισμα, πάντως.
Ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις.
Γιάννης Συμψηρής, μαθητής, πάντα, του δρ Νεραντζή.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.