Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021

Η συνέχεια των εκδηλώσεων του εορτασμού της Επετείου της Εξόδου

Η συνέχεια των εκδηλώσεων του εορτασμού της Επετείου της Εξόδου

To πρόγραμμα εορτασμού
της 185ης Επετείου της Εξόδου του Μεσολογγίου

Σάββατο 9 Απριλίου
7:00 μ.μ. Εγκαίνια της Έκθεσης «Το Μεσολόγγι μέσα από την Τέχνη – Διαδρομή Ζ΄»
που θα διαρκέσει έως 30 Μαΐου 2011 στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου η οποία έχει και την ευθύνη της οργάνωσης.
8:00 μ.μ. 3η Πανελλήνια Συνάντηση Χορωδιών Ο.Τ.Ε. με τη συμμετοχή των χοροδιών του Ο.Τ.Ε. Αθηνών, της Λέσχης Ο.Τ.Ε. Θεσσαλονίκης, του Πολιτιστικού Κέντρου
Ο.Τ.Ε. Ιωαννίνων και του Πολιτιστικού Κέντρου Ο.Τ.Ε.Κέρκυρας. Φιλικά συμμετέχουν οι χορωδίες της Άρτας«Νικόλαος Σκουφάς» και η Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου.
Θα λάβει χώρα στο Αμφιθέατρο της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας σε οργάνωση του Πολιτιστικού Κέντρο Εργαζομένων της Περιφέρειας ΟΤΕ Μεσολογγίου

Κυριακή 10 Απριλίου
11:30 π.μ. Στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο εκδήλωση για «το διαχρονικό μήνυμα των Ελεύθερων Πολιορκημένων»με ομιλητές τους Αντώνη Μακρυδημήτρη(Καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Βασίλη Καραποστόλη (Καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών)
Θα βραβευθούν οι μαθητές που πρώτευσαν στο διαγωνισμό πραγματείας με θέμα: «Το διαχρονικό μήνυμα των Ελεύθερων Πολιορκημένων», που προκήρυξαν τα εκπαιδευτήρια Γείτονα για τους μαθητές Λυκείου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Θα παρουσιασθεί το Λεύκωμα με τις καλύτερες πραγματείες των μαθητών.
Η Οργάνωση είναι των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα.

Δευτέρα 11 Απριλίου
7:30 μ.μ. Στην Δημοτική Κοινότητα Κατοχής θα λάβει χώρα η ομιλία από τον κ. Πέτρο Μπερερή, ε. τ. Μέλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου – Δρ Φιλοσοφίας με θέμα:
«Η Παραχελωίτιδα στον Αγώνα της Παλιγγενεσίας». Σε οργάνωση του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου σε συνεργασία με την Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία

Τετάρτη 13 Απριλίου
8:00 μ.μ. Η Έξοδος μέσα από την έβδομη τέχνη. Ο εορτασμός της Εξόδου στο διάβα του χρόνου μέσα από το αρχείο της τηλεόρασης της ΕΡΤ. Προβολή της βραβευμένης κινηματογραφικής ταινίας «Έξοδος» (1999) του σκηνοθέτη Αλέξανδρου Αριστόπουλου.
Θα παραστεί και θα μιλήσει ο σκηνοθέτης. Θα λάβει χώρα στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο σε οργάνωση του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Μεσολογγίου

Πέμπτη 14 Απριλίου
Ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδος 2011(Γύρος Αρχαιοτήτων) θα τερματίσει στις

5:00 μ.μ. στο Λιμάνι Μεσολογγίου ενώ την επόμενη ημέρα θα γίνει η εκκίνηση από το Λιμάνι για του Δελφούς. Οργανώνεται από την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας

Παρασκευή 15 Απριλίου
Γενικός σημαιοστολισμός της Ιεράς Πόλεως και Εορταστικές εκδηλώσεις σε Τ.Ε.Ι., Λύκεια, Γυμνάσια και Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
11:00 π.μ. Κατάθεση στεφάνων στον Τύμβο των Ηρώων από σπουδαστές και μαθητές.
7:00 μ.μ. Επιμνημόσυνη δέηση στον Κήπο των Ηρώων. Κατάθεση στεφάνων από τις Τοπικές Αρχές, Συλλόγους, Οργανώσεις και Φορείς Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στους Ελβετούς φιλέλληνες

8:00 μ.μ. • Η Ιερά Πόλις του Μεσολογγίου τιμά την 185η
επέτειο του ηρωικού θανάτου του Ελβετού Φιλέλληνα Ιωάννη – Ιακώβου Μάγερ.
Θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Παναγιώτης Α. Κατσούλης, ο Πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα κ. Lorenzo Amberg, ο Δήμαρχος του Schofflisdorf κ. Aldis Buchegger και ο εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΑ.

8:30 μ.μ. Ανακήρυξη του Επίτιμου Προέδρου της ΕΔΕΚ Δρα Βάσου Λυσσαρίδη σε Επίτιμο Δημότη του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και απονομή
του Χρυσού Μεταλλίου της πόλεως. Ομιλία από τον κ.Βάσο Λυσσαρίδη με θέμα: «Παγκοσμιοποίηση και Περιφερειακά προβλήματα – Κυπριακό».

9:15 μ.μ. Τελική πρόβα στον Κήπο των Ηρώων της αναπαράστασης της ανατίναξης
του Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη. Συμμετέχει η χορωδία του Πνευματικού Κέντρου
του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου υπό τη διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή
κ. Σπύρου Χολέβα.

Σάββατο 16 Απριλίου
10:00-11:00 π.μ. • Υποδοχή Εκπροσώπων Ξένων Κρατών και
Εκπροσώπου της Κυβέρνησης και θα ακολουθήσει Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Φιλελλήνων στον Κήπο των Ηρώων.
• Κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τους Εκπροσώπους Ξένων Κρατών, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων και το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Τιμώμενη χώρα η Ελβετία.
12:00 μ. • Μεταφορά της Εικόνας της Εξόδου και του Τιμίου Σταυρού Αγιασμού του Επισκόπου Ιωσήφ των Ρωγών από το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης στο
Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.
Εκκίνηση 29ου Ιστιοπλοϊκού Αγώνα Θυσίας (Πάτρα – Μεσολόγγι).
12:30 μ.μ. • Επιμνημόσυνη δέηση στον τόπο θανάτου του
Λόρδου Βύρωνος τιμώντας την 187η επέτειο του θανάτου του.
• Κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τον Πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς του 2/39Συντάγματος Ευζώνων και το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
12:45 μ.μ. • Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Ελβετού φιλέλληνα Ιωάννη-Ιακώβου Μάγερ τιμώντας την 185η επέτειο του ηρωικού θανάτου του.
• Κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τον Πρέσβη της Ελβετίας στην Ελλάδα, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, το Δήμαρχο του Schofflisdorf και το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
1:00 μ.μ. • Ομιλία στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο από την Επίτιμη Διδάκτορα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Συγγραφέα κ. Ακακία Κορδόση με θέμα: «Οι γυναίκες που κλήθηκαν να πεθάνουν σαν άντρες»
Οργάνωση: Διεθνής Αδελφότητα Μνήμης Αγωνιστών Πολιορκιών και Εξόδου του Μεσολογγίου.
1:45 μ.μ. • Γεύμα στους Εκπροσώπους Ξένων Κρατών από
το Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
4:30 μ.μ • Εκκίνηση του 65ου Δρόμου Θυσίας από το
ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Συμεών.
6:30 μ.μ. • Απονομή επάθλων στους νικητές του 29ουΙστιοπλοϊκού Αγώνα Θυσίας Πάτρα – Μεσολόγγι. Αίθουσα Τελετών Μουσείου Ιστορίας και Τέχνης
7:00 μ.μ. • Μέγας Εσπερινός στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, στον οποίο θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. κ. Κοσμάς.
7:30 μ.μ. • Πέρας προσέλευσης Επισήμων.
8:00 μ.μ. • Εκκίνηση πομπής από το Μητροπολιτικό Ιερό
Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος και μετάβαση στον
Κήπο των Ηρώων.
• Δέηση και κατάθεση στεφάνων από την Ελληνική Κυβέρνηση, τη Βουλή των Ελλήνων, την Πρεσβεία της Ελβετίας στην Ελλάδα ως τιμώμενη χώρα των Φιλελλήνων, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, την Ακαδημία Αθηνών, Εκπρόσωπο Α.Ε.Ι., το Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, την ΤΕΔΚ Νομού
Αιτωλοακαρνανίας και το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
• Πανηγυρικός από το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Παναγιώτη Α. Κατσούλη.
• Αναπαράσταση της ανατίναξης του Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη.
Συμμετέχει η χορωδία του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, υπό τη διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα.
10:30 μ.μ. • Δεξίωση στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς
Μεσολογγίου από τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς 2/39 Συντάγματος Ευζώνων.
(Ιδιαίτερη Πρόσκληση)

Κυριακή 17 Απριλίου
6:30 π.μ. • Εωθινό, κανονιοβολισμοί και κωδωνοκρουσίες
των εκκλησιών της Ιεράς Πόλεως.
7:00 π.μ. • Θεία Λειτουργία στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό
του Αγίου Σπυρίδωνος.
10:00 π.μ. • Άφιξη και υποδοχή του Προέδρου της Ελληνικής
Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια στην αίθουσα
τελετών του Μουσείου Ιστορίας και Τέχνης.
10:45 π.μ. • Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του
Αγίου Σπυρίδωνος στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς.
11:00 π.μ. • Εκκίνηση πομπής από το Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος και μετάβαση στον Κήπο των Ηρώων.
• Τρισάγιο στους Αθάνατους Νεκρούς.
• Κατάθεση στεφάνου στον Τύμβο των Ηρώων από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Κάρολο Παπούλια.
• Πανηγυρικός από τον Εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβέρνησης.
• Το μοιρολόι «Να ζει το Μεσολόγγι», από τη Σοπράνο Ιωάννα Εμμανουήλ – Αποστολάκου, Πτυχιούχο Μονωδίας και μέλος της χορωδίας του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Συμμετέχει η Χορωδία υπό τη διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα.
• Βράβευση των νικητών του 65ου Δρόμου Θυσίας.
2:00 μ.μ. • Επίσημο γεύμα από το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως
Μεσολογγίου. (Ιδιαίτερη Πρόσκληση)
6:30 μ.μ. • Επιστροφή της Εικόνας της Εξόδου με πομπή από τον Κήπο των Ηρώων στην αίθουσα τελετών του Μουσείου Ιστορίας και Τέχνης.
Υποστολή της Σημαίας στην κεντρική πλατεία Μάρκου Μπότσαρη.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.