Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, 2020

Η συναυλία του Χαρούλη μας λέει να ξεκολλήσουμε

broken-string-guitar

Δεν προλάβαμε να γράψουμε για τις συναυλίες και τα καλοκαιρινά γεγονότα και φίλοι μας επεσήμαναν να κάνουμε την παραβολή με ότι έγινε προχτές στον Χαρούλη στην Αμφιλοχία. Να το πάρουμε χρονικά με την ανάποδη; Ο γυρισμός ήταν ένα κομβόι από κόσμο που πήγε, έστω μέχρι την Αμφιλοχία, και ξέδωσε. Δεκάδες τα αυτοκίνητα κι ένα αίσθημα ότι απέδρασαν λίγο οι άνθρωποι.

Λίγο πριν είχαν ακούσει καλή μουσική(έτσι λένε, προσωπικώς δεν ακούω αυτού του είδους τη μουσική, λυπάμαι)είχαν μαζευτεί πάρα-πάρα πολλοί με τα ίδιες σκοτούρες στο κεφάλι τους, είχαν χορέψει και  είχαν ξεχαστεί για λίγες ώρες. Παρότι είχε και μπάλα, οι διοργανωτές και οι λιμενικοί- που ξέρουν- έλεγαν ότι είχε διπλάσιο κόσμο από ανάλογη περσινή συναυλία και ότι ο κόσμος φαινόταν να το χαίρεται πιο πολύ.

Όλα αυτά εκτός από ψυχολογικό όφελος έχουν κι ένα παράπλευρο οικονομικό βέβαια. Η μαρίνα της Αμφιλοχίας περνάει στη συνείδηση του κόσμου ότι είναι ένα μέρος όπου “συμβαίνουν πράγματα” και μπαίνει στο καλεντάρι καλλιτεχνών και μανατζαραίων. Άσε που χιλιάδες κόσμος κυκλοφόρησε στην πόλη, έφαγε, ήπιε και χάλασε μέρος από τα λίγα λεφτά που διαθέτει πια. Ένα μεγάλο πανηγύρι σαν αυτά που μπορούν να στηθούν και στο Αγρίνιο και στη Λίμνη παραπέρα, ειδικά, δε, τώρα τον Αύγουστο που ο κόσμος είναι πάρα πολύς στην πόλη- όπως μερικοί δεν λένε να το καταλάβουν.

Συγγνώμη που αναφέρω μαζί με το ξέδωμα του κόσμου και τα μαγικά καλοκαιρινά βράδια οικονομικά ζητήματα, παρέα με βδελυρές λέξεις όπως “μανατζαραίοι”, αλλά νομίζω ότι το μεγάλο μας πρόβλημα είναι η λάθος εντύπωση ότι τα οικονομικά δεν πάνε μαζί με τα όμορφα βράδια ή τις καλές προθέσεις.

Πρέπει να ξεκολλήσουμε. Οι εποχές άλλαξαν. Οι Αύγουστοι άλλαξαν. Ο κόσμος, ναι, και πάλι θα αδειάσει την πόλη το Σάββατο το βράδυ. Αλλά έχει έρθει κι άλλος που θέλει κάπου να πάει και που ίσως να ψωνίσει τώρα που έχει γάμους και βαφτίσια.

Βαρεθήκαμε να τα γράφουμε για χρόνια, τουλάχιστον τώρα με την αληθινή κρίση και μετά την ιστορική 12η Ιουλίου, που τα παραμύθια πέθαναν, όλο και πιο πολλοί αρχίζουν να ξυπνάνε. Μένει να το καταλάβουν και οι τελευταίοι σκαλωμένοι και να πειστεί το κράτος ότι στις δύσκολες εποχές ανοίγεις τις παραλίες και τις μαρίνες, δεν τις κλείνεις. Για την κοινή ησυχία κάνεις άλλη μέριμνα.

 

Γ.Συμψηρής

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. antikeimenikos

    Να τέτοια άρθρα γράφετε και θα τα πάρει στο κρανίο ο εμπορικός σύλλογος Αγρινίου και θα κλείνει και τις Παρασκευές τα μαγαζιά…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.