Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021

Η τέχνη της παραπλάνησης…

Η τέχνη της παραπλάνησης…

magic-trics

Σήμερα είναι η παγκόσμια μέρα κατά της λογοκρισίας στο διαδίκτυο και καθώς πολλοί νομίζουν ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει λογοκρισία η στήλη θα ήθελε να μοιραστεί ένα ωραίο κουίζ που λειτουργεί και σαν παραβολή για το πώς παίρνεις την προσοχή του καταναλωτή/πολίτη και την πας όπου εσύ επιθυμείς. Ο γράφων αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ένα τεστ που κυκλοφορεί πολύ στα social media για να δείξει και σε κάποιους φίλους πως φροντίζει το «σύστημα» να κοιτάζουμε πάντα προς τη λάθος κατεύθυνση. Και με τα μεγάλα ΜΜΕ- που φιλτράρουν πρώτα τις ειδήσεις που μπαίνουν μέσα στη χώρα- να είναι απόλυτα εξαρτημένα από τη ρευστότητα των (σχεδόν)κρατικοποιημένων τραπεζών, αυτό γίνεται με τον ίδιο τρόπο διαχρονικά. Όπως γινόταν πριν 3 μήνες γίνεται και τώρα. Και θα γίνεται όλο και περισσότερο όσο τα πρότυπά μας θα είναι καθεστώτα απόμακρα από αυτό που μας αγχώνει πιο πολύ από όλα: το ευρωπαϊκό πρότυπο, το αντίθετο από τον εθνοκρατισμό μας.

Πάμε στο κουίζ/ παράδειγμα/ παραβολή/ απόδειξη χειραγώγησης: Τρεις φίλοι μπαίνουν σε ένα εστιατόριο και παραγγέλνουν το ίδιο πιάτο. Αυτό το πιάτο κοστίζει δέκα ευρώ. Όταν λοιπόν φωνάζουν το γκαρσόνι δίνουν και οι τρεις από δέκα ευρώ και το γκαρσόνι πάει στο αφεντικό το 30άρι για να το βάλει στο ταμείο(δεν μας απασχολεί αν οι τρεις φίλοι έχουν κάμερα βαρουφιάνα πάνω τους και έχουν καταγράψει ότι δεν κόπηκε απόδειξη).

Το αφεντικό όμως λέει στο γκαρσόνι: «Δεν σου έχω πει πως όταν σε μια παρέα τρώνε όλοι το ίδιο πιάτο υπάρχει έκπτωση; Να τους πεις ότι τα πιάτα τους κάνουν 25 ευρώ και να τους επιστρέψεις ένα 5 ευρο». Το γκαρσόνι φυσικά βρίσκει χρυσή ευκαιρία και αποφαίνεται ότι θα παντελονιάσει εκείνο ένα 2ευρο και θα τους επιστρέψει από ένα ευρώ.  Έτσι και κάνει λοιπόν… Εδώ όμως γεννάται το εξής ερώτημα: Επιστρέφοντας από ένα ευρώ στον κάθε φίλο εκείνοι έχουν πληρώσει από 9 ευρώ. Δηλαδή 9 ευρώ επί τρία, ίσον 27 ευρώ. Και το 2ευρο που κράτησε το γκαρσόνι, 29 ευρώ. Που πήγε, λοιπόν, το ένα ευρώ που περισσεύει από το 30ευρο που είχαν δώσει αρχικά;

Μην παιδεύεστε άδικα. Η απάντηση είναι απλή: Κακώς αναζητάτε τη διαφορά στο 30ευρο. Πρέπει να πάτε με βάση το 25ευρο που χρέωσε ο μαγαζάτορας. Διότι εκείνος είπε στο γκαρσόνι να επιστρέψει τη διαφορά και να πληρώσουν 25 ευρώ αλλά το γκαρσόνι τους κράτησε 27 ευρώ για να παντελονιάσει το 2ευρο! Δεν του είπε κανένας του γκαρσονιού να πληρώσουν από 9 ευρώ, του είπε να τους επιστρέψει έτσι τα λεφτά ώστε να έχουν δώσει 25 ευρώ για το φαγητό τους.

Απλό ε; Κι όμως τόσο δύσκολο να το βρεις αν εστιάσεις στην περιγραφή( ή το ρεπορτάζ ή την προπαγάνδα σε θέματα ΜΜΕ). Στην παρέα που το άκουσα δύο που ξέρουν από μαθηματικά δεν μπορούσαν με τίποτε να το βρουν αλλά μια φιλόλογος που ξέρει από στρεβλό λόγο το έπιασε σχεδόν αμέσως.

Χρόνια πολλά λοιπόν στην ιντερνετική ενημέρωση και μακάριοι οι παραπλανημένοι που αγνοούν την κατάστασή τους…

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.