Τετάρτη, 3 Ιουνίου, 2020

«Η Υφαντική τέχνη στην Αιτωλοακαρνανία – Ευρυτανία»

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου της κ. Αρετής Ασημάκη –Ροκά με τίτλο:

«Η Υφαντική τέχνη στην Αιτωλοακαρνανία – Ευρυτανία»

το Σάββατο 24 Μαρτίου 2012 που συνδιοργάνωσαν, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αγρινίου με την Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου .

Την εκδήλωση άνοιξε η Πρόεδρος της Κοινωφελούς Eπιχείρησης του Δήμου Αγρινίου κ. Κραβαρίτη Ευαγγελία η οποία δήλωσε ότι ΄΄ η κ. Ασημάκη –Ροκά είναι μία σπουδαία δασκάλα υφαντικής που υφαίνει επί πεντηκονταετία, δημιουργώντας αριστουργήματα Τέχνης. Το βιβλίο της αποτελεί ένα λαϊκό θησαυρό της πολιτιστικής μας παράδοσης το οποίο θα ψηφιοποιηθεί ως λαογραφικό δεδομένο, από το τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου κ. Θετάκης Χρήστος τόνισε ότι. . . ΄΄ βλέποντας το μεράκι και το πάθος με το οποίο υπηρέτησε την υφαντική τέχνη θαυμάζει κάποιος στη κ.Ασημάκη –Ροκά τη δύναμη του ανθρώπου που καταφέρνει κόντρα σε όλες τις δυσκολίες, να «κινεί» βουνά για  να επιτύχει τους στόχους της συλλέγοντας υλικά, αργαλειούς και εργαλεία ικανά για να στηθεί Μουσείο, η κ.Ασημάκη –Ροκά έχει θέσει στόχο της να δημιουργήσει ένα τέτοιο Μουσείο, με τη συνεργασία του Δήμου Αγρινίου.

Η κ. Ασημάκη – Ροκά συγκινημένη είπε: «Να ευχαριστήσω κατ’ αρχάς το Θεό που με αξίωσε να ολοκληρώσω αυτό το έργο ζωής. Αυτή την τιμητική βραδιά τη μοιράζομαι με τις επαγγελματίες υφάντρες, τις συναδέλφισσες μου, της γενιάς του 40, που ο πόλεμος δε μας άφησε να παίζουμε πεντόβολα στις γειτονιές. Μάθαμε την τέχνη του αργαλειού την εξελίξαμε στα μέγιστα και για αυτό ονομάζω τη μεταπολεμική υφαντική σε εξελιγμένη τέχνη. Να ευχαριστήσω  από καρδιάς:

Τους σπουδαίους Πανεπιστημιακούς Δασκάλους που απέδωσαν τόσο τιμητικά το βιβλίο μου.

Τους συμπολίτες μου που με τιμούν απόψε με την παρουσία τους.

Την Πρόεδρο της Πολιτιστικής Επιχείρησης του Δήμου κ. Κραβαρίτη Ευαγγελία που βοήθησε να γίνει αυτή η εκδήλωση, όπως και τον Πρόεδρο  της Γ.Ε.Α. κ.  Θετάκη Χρήστο,  που τη φιλοξενεί».

 

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο :

Άλκης Ράφτης, Πρόεδρος του Θεάτρου Ελληνικών χορών «Δώρα Στράτου» η κ.Δώρα Μονιούδη – Γαβαλά, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου η κ. Κόκορη Βάσω, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η κ.Βιβή Κότσαλη – Κατσακιώρη,  Φιλόλογος.

 

Μετά την εκδήλωση πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης με θέμα:

«Υφαντική Τέχνη του Παραδοσιακού αργαλειού από τον Όμηρο έως σήμερα».

 

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 10:00 π. μ. έως 13:00 μ.μ.

05:00 μ.μ. έως  09:00 μ.μ.

 

Σάββατο και Κυριακή κατόπιν συνεννοήσεως στα τηλέφωνα: 6946938149

2641024420

Διάρκεια έκθεσης

30-04-2012

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.