Τρίτη, 2 Μαρτίου, 2021

Θέρμο: “απογοητευτική η απάντηση της Περιφέρειας για το οδικό δίκτυο”

Θέρμο: “απογοητευτική η απάντηση της Περιφέρειας για το οδικό δίκτυο”

αρχείο λήψηςΟι σύλλογοι των χωριών του Ορεινού Θέρμου και το δημοτικό συμβούλιο αγωνίζονται για την ασφαλτόστρωση του οδικού δικτύου. Κάλεσαν (ΕΔΩ) πρόσφατα την περιφέρεια να αναλάβει τις ευθύνες της και η Περιφέρεια (ΕΔΩ) απάντησε αναφερόμενη σε έργα που εκτελεί ή σχεδιάζει .
Η απάντησή της δεν κάλυψε τους συλλόγους που επανέρχονται στο θέμα .» Η απάντηση της Περιφέρειας στην ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμου για αντιμετώπιση του προβλήματος, είναι αποπροσανατολιστική και στην ουσία της απογοητευτική», αναφέρουν στην επιστολή προς Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Κατσιφάρα, την Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας κ. Σταρακά και τους Περιφερειακούς Συμβούλους Δυτικής Ελλάδος. Αναλυτικά:

Δεν μπορούμε να μην τοποθετηθούμε στην απάντηση που έδωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο ομόφωνο αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμου για ασφαλτόστρωση του ορεινού οδικού δικτύου, γιατί το θέμα μας αφορά άμεσα.
Η πραγματικότητα είναι ότι 17 οικισμοί του Δήμου Θέρμου δεν έχουν σύνδεση με ασφαλτοστρωμένους δρόμους με το κέντρο του Δήμου, το Θέρμο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Φαινόμενο μοναδικό σε όλη την Ελλάδα, φυσικά και στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το γνωρίζει και δεν το αρνείται, άλλωστε το επαρχιακό δίκτυο είναι αρμοδιότητά της και ευθύνη της. Αυτό που η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καλείται και οφείλει να κάνει, είναι να αναζητήσει λύση, να καταστρώσει ένα πρόγραμμα, έτσι ώστε μέσα στη θητεία της να επιλυθεί το θέμα. Και με τους δικούς της πόρους μπορεί να το κάνει, φυσικά δικαιούται να ενισχυθεί για το σκοπό αυτό από την κεντρική Κυβέρνηση, και πρέπει η Περιφέρεια να το διεκδικήσει, σε μια λογική άρσης των διαπεριφερειακών ανισοτήτων.
Η απάντηση της Περιφέρειας στην ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμου για αντιμετώπιση του προβλήματος, είναι αποπροσανατολιστική και στην ουσία της απογοητευτική.
Ζητάμε οδικό δίκτυο και η Περιφέρεια μας απαντά με την επισκευή του κτιρίου του Γυμνασίου Θέρμου, το οποίο σημειωτέον μένει κλειστό από τους σεισμούς του 2007, δηλαδή για οχτώ χρόνια, με τους μαθητές να στεγάζονται σε λυόμενες αίθουσες!
Η μας απαντάει για τα τμήματα των δρόμων που είναι ενταγμένα ή προς ένταξη στο Πρόγραμμα «Πίνδος», ένα πρόγραμμα που δεν υφίσταται πλέον, αφού με την με Α.Π. 18653/17-4-2014 σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας σταμάτησε η χρηματοδότηση όλων των Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, μεταξύ των οποίων και το πρόγραμμα «Πίνδος», ένα πρόγραμμα βέβαια στο οποίο δεν μπορούσε κανείς να βασιστεί για την αντιμετώπιση ενός θέματος σαν το δικό μας, γιατί το «Πίνδος» δεν είχε σταθερούς πόρους, δεν προέβλεπε κατανομές κ.α.. 2
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για να κατασκευάσει τους δρόμους των γειτονικών μας χωριών της Ευρυτανίας θέσπισε Ειδικό Πρόγραμμα, που πρόβλεπε χρηματοδότηση του συνολικού έργου με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Και οι δρόμοι εκεί ολοκληρώνονται, όπως έγινε και στις άλλες ορεινές περιοχές της χώρας. Δεν είναι μόνο η δική μας περιοχή ορεινή. Συνολικά η Ελλάδα και σε ποσοστό 77,9% είναι ορεινή, η πιο ορεινή της Ευρώπης.
Γιατί δε μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο και εδώ; Είναι προφανώς θέμα πολιτικής βούλησης και προτεραιοτήτων.
Τα ερωτήματα είναι: Πώς σκοπεύει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα σε ένα χρονικό ορίζοντα εντός της θητείας της και φυσικά πώς θα διεκδικήσει και χρηματοδότηση από την κεντρική κυβέρνηση σε μια λογική άρσης των διαπεριφερειακών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων;
Αναγνώριση του προβλήματος από αυτόν που έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη συνεπάγεται και αναζήτηση λύσης, άρα σχεδιασμό, χρονοδιάγραμμα, διεκδίκηση.
Η λογική του θα δούμε, ό,τι μας δώσουν και ό,τι προκύψει, δεν οδηγεί σε αντιμετώπιση του προβλήματος. Είναι η λογική που άφησε την περιοχή μας ειδικά, και το νομό Αιτωλ/νίας συνολικά, στο τελευταίο επίπεδο της χώρας από άποψη υποδομών.
Αναφέρει στην απάντησή της η Περιφέρεια και τις προσπάθειές της για συντήρηση του υπάρχοντος χωμάτινου οδικού δικτύου. Η αλήθεια είναι ότι η συντήρηση αυτή είναι ανεπαρκέστατη και η κατάσταση των δρόμων είναι απαράδεκτη.
Καλούμε τον Περιφειάρχη Δυτικής Ελλάδας και την Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλ/νίας να πάρουν τα αυτοκίνητά τους και να διατρέξουν αυτό το οδικό δίκτυο, συνοδευόμενοι από τηλεοπτικά συνεργεία και ας δείξουν στον κόσμο την εικόνα που θα πάρουν.
Δεν ζήτησε κανένας ευθύνες από την Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλ/νιας κ. Σταρακά. Αυτό που της ζητάμε είναι να γνωρίσει από κοντά την πραγματικότητα του Νομού, να αλλάξει πράγματα που μπορούν να αλλάξουν και να διεκδικήσει.
Ας αναλογιστούμε, αν μια περιοχή της Αχαΐας αντιμετώπιζε το ίδιο πρόβλημα, θα έδινε η Περιφέρεια την ίδια απάντηση;

 Απόσπασμα από σελ. 26 της παραπάνω αναφερόμενης Εγκυκλίου
5.5.3. Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα
Το ΠΔΕ χρηματοδοτεί Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα (ΕΑΠ) για την ενίσχυση περιοχών που χρήζουν
ιδιαίτερης στήριξης λόγω κάποιων ειδικών γεωγραφικών χαρακτηριστικών ή έκτακτων αναγκών και υλοποιούνται στα γεωγραφικά όρια μιας ή περισσοτέρων περιφερειών.
Η χρηματοδότηση τους γίνεται από αμιγώς εθνικούς πόρους, με φορείς προγραμματισμού και χρηματοδότησης είτε τις Περιφέρειες είτε το ΥΠΑΑΝ και φορείς υλοποίησης Περιφέρειες, Περιφερειακές Ενότητες ή Δήμους.
5.5.3.1 ΕΑΠ με Φορέα Χρηματοδότησης το ΥΠΑΑΝ
Στο πλαίσιο της πολιτικής του ΥΠΑΑΝ για την απλοποίηση των διαδικασιών και τον εξορθολογισμό των χρηματοδοτούμενων δράσεων του ΠΔΕ, τα έργα των ΕΑΠ του ΥΠΑΑΝ θα μεταφερθούν σταδιακά στα εθνικά προγράμματα των Περιφερειών στα γεωγραφικά όρια των οποίων υλοποιούνται, με αντίστοιχη μεταφορά των απαιτούμενων πόρων για την ολοκλήρωσή τους δεδομένου ότι:
α) οι διευθύνουσες Υπηρεσίες που ασκούν ουσιαστικά τον έλεγχο των διαδικασιών υλοποίησης των εν λόγω έργων ανήκουν στις Περιφέρειες ή Περιφερειακές Ενότητες και
β) τα έργα αυτά βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης.
Α) Εν εξελίξει (συνεχιζόμενα) έργα: Για το τρέχον έτος θα συνεχίσει η χρηματοδότηση τους μέσω των υφιστάμενων ΣΑ του ΥΠΑΑΝ. Οι σχετικές προτάσεις των Περιφερειών θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τα όρια πληρωμών των σχετικών ΣΑ του Πίνακα 10 του Παραρτήματος.
Για τα συνεχιζόμενα έργα, τα οποία δεν θα ολοκληρωθούν εντός του 2014, είτε λόγω περιορισμένων πιστώσεων είτε λόγω χρονοδιαγραμμάτων υφιστάμενων συμβάσεων, θα συνεχιστεί η χρηματοδότησή τους για τα επόμενα έτη από ΣΑΕΠ των Περιφερειών, στα γεωγραφικά όρια των οποίων υλοποιούνται με ταυτόχρονη μεταφορά των απαιτούμενων πιστώσεων από τις ΣΑ του ΥΠΑΑΝ.
Από την δημοσίευση της παρούσης εγκυκλίου και εφεξής αναστέλλονται οι διαδικασίες ανάθεσης νέων μελετών/έργων και επιτρέπεται μόνο η υπογραφή συμβάσεων για όσες μελέτες/έργα η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι 30.09.2014.
Β) Νέα έργα: Εφεξής δεν εντάσσονται νέα έργα/μελέτες στα υφιστάμενα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα και δεν γίνεται αποδεκτή η αντικατάσταση ανενεργών έργων με νέα έργα.4
ΕΚ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΟΥ
(ΑΜΒΡΑΚΙΑΣ, ΑΡΓΥΡΟΥ ΠΗΓΑΔΙΟΥ, ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ, ΔΙΠΛΑΤΑΝΟΥ, ΔΡΥΜΩΝΑ,
ΚΟΚΚΙΝΟΒΡΥΣΗΣ, ΚΟΣΚΙΝΑΣ, ΝΕΡΟΧΩΡΙΟΥ, ΝΕΡΟΣΥΡΤΗ, ΠΕΡΚΟΥ ΚΑΙ ΧΑΛΙΚΙΟΥ)
Για το Δ.Σ του Συλλόγου ΑΜΒΡΑΚΙΩΤΩΝ
ο Πρόεδρος ΖΥΓΟΥΡΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ
Για το Δ.Σ του Συλλόγου ΑΡΓΥΡΟΠΗΓΑΔΙΤΩΝ
ο Πρόεδρος ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Για το Δ.Σ του Συλλόγου ΔΡΥΜΩΝΙΩΤΩΝ
η Πρόεδρος ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΠΑΜΠΑΤΣΙΚΟΥ
Για το Δ.Σ του Συλλόγου ΑΓΙΟΘΕΟΔΩΡΙΤΩΝ
ο Πρόεδρος ΚΑΛΑΤΖΗΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ
Για το Δ.Σ του Συλλόγου ΔΙΠΛΑΤΑΝΙΩΤΩΝ
ο Πρόεδρος ΒΕΛΛΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ
Για το Δ.Σ του Συλλόγου ΚΟΣΚΙΝΙΩΤΩΝ
ο Πρόεδρος ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Σ. ΚΩΝ/ΝΟΣ
Για το Δ.Σ του Συλλόγου ΚΟΚΚΙΝΟΒΡΥΣΙΩΤΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
ο Πρόεδρος ΠΡΟΒΙΔΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Για το Δ.Σ του Συλλόγου ΚΟΚΚΙΝΟΒΡΥΣΙΩΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ο Πρόεδρος ΜΠΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Για το Δ.Σ του Συλλόγου ΝΕΡΟΧΩΡΙΤΩΝ-ΜΕΛΙΓΚΟΒΙΤΩΝ
ο Πρόεδρος ΠΑΠΑΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
Για το Δ.Σ του Συλλόγου ΠΕΡΚΙΩΤΩΝ
ο Πρόεδρος ΣΤΡΑΓΓΟΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ
Για το Δ.Σ. του Συλλόγου ΝΕΡΟΣΥΡΤΙΩΤΏΝ
η Πρόεδρος ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
Για το Δ.Σ. του Συλλόγου ΧΑΛΙΚΙΩΤΩΝ
ο Πρόεδρο ΡΙΣΒΑΣ Θάνος

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

  1. Νωρίς το θυμηθήκατε

    Πρέπει να το έχετε τσεκάρει εκεί στο Θέρμο ότι λεφτά υπάρχουν και βιάζεστε. Αλλά μέχρι το Μάιο δεν ήσασταν τόσο βιαστικοί.

  2. Ανώνυμος

    Απο τον Σεπτέμβριο του 1998 και μέχρι το Μάιο του 2014 δεν βιαζόμασταν γιατί περιμέναμε να μας τα κάνει ο Πορφύρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.