Πέμπτη, 22 Απριλίου, 2021

Θα λειτουργούμε βάσει νόμιμου ή μόνιμου πληθυσμού;

Θα λειτουργούμε βάσει νόμιμου ή μόνιμου πληθυσμού;

Μετά την ανακοίνωση του Νόμιμου πληθυσμού της περιοχής μας στο Αγρίνιο μάλλον επικράτησε ικανοποίηση για τους 106.053 κατοίκους  και άρχισαν οι συγκρίσεις με τα Γιάννενα. Αυτό που όμως πέρασε μάλλον απαρατήρητο είναι η επισήμανση της ΕΛΣΤΑΤ ότι “στο τέταρτο τρίμηνο του 2012 αναμένεται να ανακοινωθεί ο Μόνιμος πληθυσμός της χώρας σύμφωνα με τις μεθοδολογικές αρχές του Κανονισμού (ΕΚ) 763/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και των εφαρμοστικών αυτού Κανονισμών καθώς και τις Συστάσεις της Διάσκεψης των Ευρωπαίων Στατιστικών για τις Απογραφές Πληθυσμού – Κατοικιών. Ποια είναι όμως η διαφορά;

Ο Νόµιµος Πληθυσµός αφορά στον αριθµό των δηµοτών κάθε ∆ήµου της  Χώρας ανά ∆ηµοτική Ενότητα που είναι άτοµα µε Ελληνική υπηκοότητα  και διαµένουν µόνιµα στην Ελλάδα, ενώ ο Μόνιµος Πληθυσµός αφορά στον αριθµό των Ελλήνων και αλλοδαπών
κατοίκων που διαµένουν µόνιµα στην κάθε Περιφέρεια, Περιφερειακή Ενότητα, ∆ήµο, ∆ηµοτική ή Τοπική Κοινότητα και αυτοτελή οικισµό. Κοινώς ο Νόμιμος αφορά τους Έλληνες και τους πολιτογραφημένους Έλληνες ενώ ο μόνιμος πληθυσμός συνολικά όλους όσοι ζουν στην περιοχή. Αυτοί οι δύο όροι ήρθαν αν αντικαταστήσουν τον de facto πληθυσμό που μετρούσε η ΕΛΣΤΑΤ μέχρι το 2001 και σήμαινε όλους όσοι βρέθηκαν και ερωτήθηκαν τη δεδομένη στιγμή στην περιοχή, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, ακόμα και κείνους που βρέθηκαν τυχαία ή προσωρινά στον τόπο διαμονής.

Το ερώτημα είναι όμως ο κρατικός και ο Ευρωπαϊκός(αν εξακολουθήσουμε να είμαστε στην Ε.Ε. βεβαίως)σχεδιασμός για τη χώρα μας τι θα λάβει υπόψιν του; Το Νόμιμο ή τον Μόνιμο πληθυσμό. Σύμφωνα με ποιο μέγεθος θα αξιολογηθούν οι ανάγκες της κάθε περιοχής και θα κατανεμηθούν βάρη και πόροι; Αυτό είναι κάτι που ακόμη και μετά την πρόσφατη απογραφή δεν κατέστη δυνατό να αποσαφηνιστεί.

Με δεδομένες τις επισημάνσεις πέρυσι τέτοια εποχή ότι από τη απογραφή αυτή λείπουν περίπου 542.000 άνθρωποι που ζουν στη χώρα μας(Μ.Δρεττάκης-Ελευθεροτυπία), λόγω μη εντοπισμού διάσπαρτων ή κρυπτόμενων μεταναστών, άρνησης κατοίκων (αλλοδαπών, αλλά και Ελλήνων) να ανοίξουν την πόρτα τους στους απογραφείς, η παροχής ανακριβών στοιχείων από ορισμένους για το σύνολο των ατόμων που διαμένουν σε μια κατοικία η αναπροσαρμογή των στοιχείων αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον και ίσως για το λόγο αυτό να χρειάστηκε ο διαχωρισμός σε Μόνιμο και Νόμιμο.

Αλλά το ερώτημα παραμένει: Αν η Αιτωλοακαρνανία βρεθεί με πολύ Νόμιμο αλλά όχι πολύ Μόνιμο πληθυσμό θα αντιμετωπιστεί διαφορετικά από π.χ. την Αττική όπου η απόκλιση αναμένεται να είναι μεγάλη; Μην ξεχνάμε ότι ο Νόμιμος πληθυσμός ανακοινώθηκε 9.903.268 ενώ η εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ πέρυσι ήταν για 10.787.690 και της Eurostat 11.329.600 κατοίκους! Τι κατοίκους όμως; Μόνιμους! Κοινώς κάτι δεν πάει καλά και κάποιος θα την πληρώσει πάλι στην κατανομή των πόρων.

Γ.Σ.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.