Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Θετικά τα νέα για ευρωπαικά κονδύλια

Θετικά τα νέα για ευρωπαικά κονδύλια
Το ΕΣΠΑ (4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης΄) είναι προ των πυλών. Στο ΕΣΠΑ περιλαμβάνονται οι χρηματοδοτήσεις για έργα που πρόκειται να γίνουν τα επόμενα χρόνια. Μέχρι αυτή τη στιγμή, τη μερίδα του λέοντος στην Δυτική Ελλάδα έχουν οι περιφερειακές-τοπικές οδοί, οι υποδομές υγείας και παιδείας, ενώ έμφαση δίνεται στη διαχείρηση υδάτων και βιομηχανικών αποβλήτων. Πολύ μικρότερα ποσά από τις παραπάνω δραστηριότητες δίνονται για τον τουρισμό, ενώ έμφαση δίνεται και στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες ( ψηφιακή σύγκλιση). Αντίθετα λίγα σχετικά είναι τα κονδύλια για λιμάνια ενώ μηδαμινά για σιδηρόδρομο.( Τον τελευταίο καλύτερα να τον ξεχάσουμε).
Το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος προορίζεται για αστικές περιοχές. Σε αυτό συνηγορεί και το αν οι λεγόμενοι “αστικοί” δήμοι καταθέτουν τις κατάλληλες προτάσεις. Προυποθέσεις σαν αυτές και άλλες πολλές πιστοποιούν την Διαχειριστική Επάρκεια ενός δήμου, η οποία είναι απαραίτητη για να μπεί στο “χορό” αυτών των κονδυλίων.
Μέχρι στιγμής ο μοναδικός δήμος στην Αιτωλοακαρνανία που έχει εξασφαλίσει τις περισσότερες προυποθέσεις είναι ο Δήμος Αγρινίου. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται πολύ κοντά ώστε να διασφαλίσει χρηματοδοτήσεις για έργα όπως αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω. Ανάλογα συμβαίνει προφανώς και με τη Πάτρα ( σην οποία δίδεται ιδιαίτερη προτεραιότητα από το ΕΣΠΑ). Αν όλα έχουν την επιθυμητή κατάληξη,( που είναι πλέον το πιο πιθανό) αυτό σημαίνει ότι στη πόλη μας θα γίνονται αρκετά ακόμα έργα τουλάχιστον ως το 2013. Το ίδιο δε συμβαίνει με άλλους ορεινούς η δήμους της υπαίθρου, όπου εκεί η εξασφάλιση κονδυλίων θα είναι ακόμα πιο δύσκολη.
Μένει να δούμε όλα αυτά στη πράξη τα επόμενα χρόνια και όχι να μιλάμε για όνειρα θερινής νυκτός..

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.