Παρασκευή, 14 Αυγούστου, 2020

Θετικός ο Οικονόμου για δύο ΔΟΥ στο Νομό

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Παντελής Οικονόμου, σκέπτεται να διατηρήσει δύο Δ.Ο.Υ όπως διεφάνη (του Μεσολογγίου και του Αγρινίου) μετά τη συνάντηση που είχε με τη Βουλευτή Αιτ/νιας κα Σοφία Γιαννακά. Η κα Γιαννακά προκειμένου να εξασφαλιστεί επίσημη απάντηση από το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
«Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου προωθείται από το Υπουργείο Οικονομικών η συγχώνευση όλων των Δ.Ο.Υ κάθε Νομού σε μία, με έδρα την πρωτεύουσα του Νομού .
Ο κανόνας αυτός δεν μπορεί να ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις, γιατί υπάρχουν ιδιαιτερότητες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, τον μεγαλύτερο σε έκταση Νομό της χώρας, η συγχώνευση όλων των Δ.Ο.Υ σε μία με έδρα το Μεσολόγγι δεν θα αποτελούσε θετική εξέλιξη.
Καταρχήν ο Δήμος Αγρινίου είναι ο μεγαλύτερος Δήμος του Νομού Αιτ/νιας, συγκεντρώνει το 50% περίπου των κατοίκων του, και σύμφωνα με την απογραφή του 2001 έχει πληθυσμό 96.321 ενώ το Μεσολόγγι 35.431 κατοίκους. Επιπλέον, ο Δήμος Αγρινίου είναι το γεωγραφικό κέντρο του Νομού. Πιθανή έδρα μίας ενιαίας έδρας στο Μεσολόγγι, από το οποίο πολλές περιοχές του νομού απέχουν πλέον των 100 χιλιομέτρων, θα είχε σαν συνέπεια μετακινήσεις πολύ μεγαλύτερου αριθμού πολιτών και σε μεγαλύτερες αποστάσεις, γεγονός που όχι μόνο δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη, αλλά έχει σημαντικό κόστος για την τοπική και εθνική οικονομία.
Ο Δήμος Αγρινίου είναι το εμπορικό και οικονομικό κέντρο του Νομού Αιτ/νιας, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, σε σύνολο 18.443 επιχειρήσεων – μελών του Επιμελητηρίου, περισσότερες από 9.000 δραστηριοποιούνται στα όρια του Δήμου Αγρινίου. Στη Δ.Ο.Υ Αγρινίου υποβάλλονται 40.000 δηλώσεις φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, οι πράξεις έναρξης υπερβαίνουν τις 800, διακοπής τις 900, μεταβολών δραστηριότητας τις 4.500, απόδοσης ΑΦΜ τις 2.500 και μεταγραφών τις 1.000 ετησίως.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.