Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020

Θρίλερ με το εάν η ΕΚΤ θα παρατείνει τον ELA

6DFBAC7482C082CFE564EA611AE3BA79Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ: Το βρετανικό BBC υποστηρίζει, επικαλούμενο «καλά ενημερωμένες πηγές», ότι η ΕΚΤ αναμένεται να τερματίσει τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) για τις ελληνικές τράπεζες. Την ίδια στιγμή ωστόσο, ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς αναφέρει πως «αμφιβάλλει ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει να υποστηρίζει τις ελληνικές τράπεζες».

Από την πλευρά του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου, πηγές που επικαλείται ο συντάκτης του BBC Ρόμπερτ Πρέστον ανέφεραν: «Πιστεύουμε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να κηρύξει τραπεζική αργία τη Δευτέρα, εν αναμονή της εισαγωγής capital controls». Η κίνηση, αναφέρεται, θα είναι επακόλουθο της απόφασης του Eurogroup το Σάββατο.

Την ίδια στιγμή στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του, ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ανέφερε πως «η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη, αλλά δεν αμφιβάλλω πως θα αναλάβει τις ευθύνες της».

«Για να το θέσω αλλιώς, δεν νομίζω πως μπορεί να κόψει την υποστήριξη» είπε ο Βαλς.

Ο ελληνικός λαός «πρέπει να μπορεί να αποφασίσει νηφάλια», συνέχισε ο Βαλς, τονίζοντας ότι «εάν η ψήφος είναι αρνητική, υπάρχει πραγματικό ρίσκο να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη». Σε τέτοια περίπτωση, «οι Έλληνες θα υπέφεραν περισσότερο από όλους» είπε, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Newsroom ΔΟΛ-in.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.