Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021

Θυμίζοντας τον Ράμμο…

Θυμίζοντας τον Ράμμο…

Παναιτωλικός-ΠΑΟΚ σήμερα και είθισται με αφορμή τον αγώνα αυτόν ο Τύπος να θυμάται την ιστορία με τον διαιτή Ράμμο. Ήταν άλλωστε ο αγώνας στον οποίο ο “Δικέφαλος του Βορρά” κέρδισε τελευταία φορά στο Αγρίνιο. Δημοσιέυουμε παλαιότερο θέμα του agrinionews.gr με φωτογραφίες-ντοκουμέντα. Επίσης μπορείτε να διαβάσετε αφιερώματα στην υπόθεση Ράμμου (ΕΔΩ) και (ΕΔΩ)

Το μοναδικό Παναιτωλικό ντοκουμέντο από… τα πανηγύρια για τον Ράμμο!


Το μοναδικό Παναιτωλικό ντοκουμέντο …

…από τα…πανηγύρια για το Ράμμο!

Πριν από λίγο καιρό το agrinionews.gr είχε παρουσιάσει την πιο κοντινή στην αλήθεια εκδοχή των γεγονότων του πιο πολυθρύλητου αθλητικού συμβάντος στο Αγρίνιο, όλων των εποχών. Των γεγονότων στο ματς του Ράμμου, στο πως κόπηκε στ’ αλήθεια το αυτί του και το σχεδόν άγνωστο γεγονός που ακολούθησε με την περιφορά του ματωμένου μανικιού του στην πόλη.
Σήμερα παρουσιάζουμε τις φωτογραφίες-ντοκουμέντα μιας άλλης εποχής που εκτός των άλλων είναι και πολύ διδακτικές όπως και…διασκεδαστικές. Πρόκειται για αποδείξεις ότι κατά τη διάρκεια των γεγονότων κάποιος ξεκόλλησε το μανίκι του διαιτητή και στη συνέχεια αυτό χρησιμοποιήθηκε σαν λάβαρο για πανηγυρισμούς μέσα στην πόλη! Δεν επρόκειτο δηλαδή για κάτι που έληξε με τα γεγονότα στο γήπεδο… Μάλιστα όπως φαίνεται στις φωτογραφίες φτιάχτηκε από γνωστό ξυλουργό της εποχής ένας σταυρός που πάνω φέρει και το όνομα «Ράμμος» όπως άλλωστε και το ματωμένο μανίκι-λάφυρο!
Αξίζει πάντως να παρατηρήσει κανείς την πιτσιρικαρία της εποχής αλλά και πολύ γνωστές φάτσες που ζουν ανάμεσά μας( όχι όλες φυσικά). Ο θεατής μπορεί να δει στην έγχρωμη φωτογραφία έναν κύριο να…μουντζώνει προς το φακό(!) όπως το ίδιο συμβαίνει και στην ασπρόμαυρη από ένα πιτσιρικά. Το σήμα της νίκης είναι στην ημερήσια διάταξη και θυμίζουμε ότι πρόκειται για εικόνα έξω από το γήπεδο προς την άκρη του πριν αρχίσει το πρανές όπου σήμερα έχει υψωθεί η νέα εξέδρα.

Υ.Γ. Οι πιτσιρικάδες εκείνης της εποχής είναι σήμερα κάπου στα 45 τους. Εκτός των άλλων συναισθημάτων που ακουμπάνε ακόμα και την πλάκα ή των αναμνήσεων για κάποιους, αυτά τα ντοκουμέντα εποχής έχουν και ένα διδακτικό χαρακτήρα. Μας θυμίζουν πως ήμασταν κάποτε, τι φοράγαμε και πως πηγαίναμε στο γήπεδο. Πόσο φτωχοί ήμασταν αλλά και πόσο μπορούσαμε να χαρούμε με το παραμικρό ή να κάνουμε ακόμη και την πιο χοντροκομμένη πλάκα. Τότε δεν υπήρχε το πολιτικά ορθό και ο κόσμος βασικά προσπαθούσε να επιβιώσει. Αυτές ήταν αυθόρμητες εκφράσεις της καθημερινής πάλης και όχι τσαμπουκάς όπου προσπαθεί να κάνει ο ένας κουμάντο στον άλλο.
Καλό είναι κυρίως τα σημερινά παιδιά να κοιτάξουν λίγο τα πρόσωπα και τα ρούχα και να μάθουν ότι όλα αυτά δεν είναι και τόσο μακρινά, ούτε αφορούν κάποιον άλλο λαό…Παρότι είναι να απορείς πόσο αλλάξαμε όλοι μας…

Γ.Συμψηρής

SKAB2-688x1024

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

 1. Γιωργος Κ.

  Τί έχουν τα ρούχα αδερφέ μου;
  Εμένα μου θύμησαν πουλόβερ που έπλεκε η μάνα μου και ήταν πολύ ζεστά μάλιστα.
  Δεν πήγαινε η μαμά μου για ποτό και να παίζει το μάτι σαν νεροφίδα, με τους πέριξ.
  Μακάρι να δώ σήμερα μιά “νοικοκυρά” να πλέκει και θα το γλεντήσω στη πλατεία.
  Αλλά ξέχασα, έχουν πλύσιμο – τα πλυντήρια τί κάνουν άραγε; – η μαμά μου έβαζε τη φουφού στις 5 το πρωί….
  Τελικά είμαι μαμάκιας…..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.