Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου, 2021

Ιδομένεια 2013 στον Eμπεσό (φωτό)

Ιδομένεια  2013 στον  Eμπεσό (φωτό)

O

 30  χρόνια πολιτιστικές εκδηλώσεις

Μεγάλη η συμμετοχή (2.000 και πλέον οι επισκέπτες) στο πενθήμερο των Πολιτιστικών μας εκδηλώσεων, με το οποίο συμπληρώσαμε τριάντα (30) χρόνια (1984 – 2013)

Τα ΙΔΟΜΕΝΕΙΑ διάνυσαν αισίως την τρίτη τους δεκαετία  στην όμορφη περιπέτεια της πολιτιστικής δράσης.

Έντεκα χρόνια 1984 – 1994 με διοργανωτή τον Πολιτιστικό μας Σύλλογο, με διήμερες εκδηλώσεις  και από το 1995 έως σήμερα σε συνεργασία των δύο Συλλόγων:  Πολιτιστικού Συλλόγου Εμπεσού και του Συλλόγου των Εμπεσιωτών της Αθήνας,  με καθιέρωση των πενθήμερων εκδηλώσεων.

Μια πολύ καλή συνεργασία των δύο Συλλόγων την οποία  δεν τη συναντούμε  εύκολα στα πολιτιστικά δρώμενα, με στόχους και σκοπούς, η οποία έχει μακρύ δρόμο και με χρέος να διαφυλάξουν τον λαϊκό πολιτισμό και να τον εντάξουν ισότιμα στο σύγχρονο πολιτιστικό γίγνεσθαι.

  ΙΔΟΜΕΝΕΙΑ: oκορυφαίος για την περιοχή μας πολιτιστικός θεσμός, με πλούσιο περιεχόμενο και εθελοντική δουλειά.

   Ο πολιτιστικός θεσμός που ήρθε για να δημιουργήσει πολιτιστική υποδομή και να στηρίξει την πολιτιστική συνείδηση των πολιτών και αυτό είναι αποτέλεσμα της πετυχημένης συνεργασίας των δύο Συλλόγων μας.

  Κύρια χαρακτηριστικά τους υπήρξαν όλα αυτά τα χρόνια, το πλούσιο και πολλές φορές πρωτόγνωρο για την περιοχή μας περιεχόμενο, η μαζικότητα και η εθελοντική δουλειά των μελών των Συλλόγων μας και των συγχωριανών μας.

 Τα ΙΔΟΜΕΝΕΙΑ όλα αυτά τα χρόνια έχουν πετύχει κάτι πολύ σημαντικό.                                                     Έχουν καταφέρει να διατηρήσουν την οικονομική τους αυτοτέλεια.  Παρέχουν υπηρεσίες πολιτισμού και χρηματοδοτούνται κυρίως από το εισιτήριο που καταβάλλουν οι αποδέκτες των υπηρεσιών αυτών, οι συμπολίτες μας.                                                                                                                                                              Η οικονομική στενότητα είναι δεδομένη και το ρίσκο που αναλαμβάνουν οι Σύλλογοι πολύ μεγάλο.                                                                                                                                                  Διατυπώθηκαν κατά καιρούς αιτήματα για κάποια χορηγία από την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς της.  Ανταπόκριση καμία.  Οι πόροι για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων των Πολιτιστικών Συλλόγων ελάχιστοι και η διάθεσή τους επιλεκτική και μη αντικειμενική. Θα πρέπει όμως να αναφέρουμε – για να είμαστε δίκαιοι – την βοήθεια που μας παρείχε κάποιες χρονιές ο πρώην Δήμος Ινάχου, όπως επίσης τη μικρή οικονομική ενίσχυση που μας παρείχε μία χρονιά η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, καθώς και τις χορηγίες κάποιων ιδιωτών.

  Επιδιώκουμε ενισχύσεις από Δημόσιους, αλλά και ιδιωτικούς φορείς. Θεωρούμε ότι η πολιτεία κα οι φορείς της πρέπει να έρχονται ως αρωγοί των προσπαθειών των Πολιτιστικών Φορέων και με ιεράρχηση και συγκεκριμένα κριτήρια να τους ενισχύουν.

Πιστεύουμε ότι ο Πολιτισμός δεν πρέπει να νοείται ως παροχή δωρεάν θεάματος και διασκέδασης. Ούτε πρέπει να είναι αποκλειστικά επιδοτούμενος και να στηρίζεται στην κρατική επιχορήγηση.

Πρέπει να βασίζεται πρωτίστως   στην πρωτοβουλία και τη συμμετοχή των πολιτών.

Το πλούσιο περιεχόμενο των τριάντα χρόνων:

 

Ø  90 ημέρες έκθεση βιβλίου με μεγάλη επισκεψιμότητα και πολλές πωλήσεις.

Ø  25 θεατρικές παραστάσεις, με υποδειγματική πάντα η συμπεριφορά του κοινού.

Ø  70 ημέρες έκθεση ζωγραφικής παιδιών.

Ø  25 παιδικές βραδιές (17 με κλόουν και οι υπόλοιπες με θέατρο σκιών).

Ø  40 μουσικές βραδιές.  Πλειάδα εξαίρετων καλλιτεχνών και πολλά μουσικά σύνολα παρουσίασαν τη δουλειά τους, με προτεραιότητα στο παραδοσιακό δημοτικό τραγούδι.

Ø  Αναπαράσταση του παραδοσιακού γάμου και λαογραφικά δρώμενα.

Ø  15 ομιλίες με θέματα γενικού ενδιαφέροντος.

Ø  Πάμπολλες παρουσιάσεις παραδοσιακών χορών από πολλά χορευτικά τμήματα.

Ø  15 τουρνουά ποδοσφαίρου

Ø  Και πολλά άλλα, όπως: αγώνες δρόμου, ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, λαογραφίας και αγιογραφίας,  παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις φωτογραφίας, κινηματογραφικές βραδιές και πάρτι νεολαίας.

Σε μια περίοδο στην οποία έχουν καταρρεύσει τα πάντα και στην πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας και όλοι μας,   οι Σύλλογοί μας εξακολουθούν να υπηρετούν ανιδιοτελώς και με μεράκι  τις πολιτιστικές μας αξίες.

Τις αξίες που αναδεικνύουν τον τόπο μας.

  Έτσι και φέτος για 30η συνεχή χρονιά αποφασίσαμε και πραγματοποιήσαμε τις εκδηλώσεις πολιτισμού του χωριού μας.

·         Την Τετάρτη 7 Αυγούστου, οι μικροί έκαναν τις βουτιές τους στον φουσκωτό πύργο και στη συνέχεια μικροί και μεγάλοι απόλαυσαν τον κλόουν Τοτό και την παρέα του, οι οποίοι ανελλιπώς από το 1997 είναι μαζί μας.

·         Την Πέμπτη 8 Αυγούστου η βραδιά ήταν αφιερωμένη στους κορυφαίους συνθέτες: Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη και Μάνο Λοΐζο. Οι μουσικοί,  απόφοιτοι του Μουσικού Σχολείου Ιλίου Αττικής και φοιτητές στο τμήμα Μουσικών Σπουδών Αθήνας και με τη συμμετοχή του συγχωριανού μας Κωνσταντίνου Τηγάνη, απόφοιτος και αυτός του Μουσικού Σχολείου Ιλίου,                                        μας χάρισαν μια πολύ όμορφη βραδιά στο προαύλιο του Λαογραφικού μας Μουσείου.

·         Την Παρασκευή  9 Αυγούστου, είχαμε την κινηματογραφική μας βραδιά, με προβολή της Ελληνικής ταινίας “ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΝΟΝΟΣ”, σε σκηνοθεσία της ‘Ολγας Μαλέα.

·         Το Σάββατο  10  Αυγούστου ήταν αφιερωμένο στην παράδοσή μας.                            Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα χορευτικά τμήματα (παιδικό και εφηβικό) του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού μας και στη συνέχεια οι «ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ», το μουσικό συγκρότημα των Αφων Βίτσα (με καταγωγή από τα Βρουβιανά) και των συνεργατών τους: Κλαρίνο: Βίτσας Γιώργος, Βιολί: Κάκος Δημήτρης, Λαούτο: Καλαΐτζάκης Κώστας,  Κρουστά: Βίτσας Ανέστης, Tραγούδι: Βίτσα Ελένη, Τσιαμπάς Κώστας, Πανάγος Πέτρος, Μαφούνης Ηλίας, με ωραία παραδοσιακά τραγούδια διασκέδασαν όλους τους παρευρισκόμενους μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

·         Την Κυριακή 11 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η ομιλία του πρώην κοινοτάρχη της Ανάβρας Μαγνησίας  κ. Δημήτρη Τσουκαλά, με θέμα:        

Τοπική Αυτοδιοίκηση και Ανάπτυξη

Η περίπτωση της Ανάβρας

  Η  Ανάβρα είναι ένα χωριό πρότυπο ανάπτυξης, με μηδενική ανεργία και υψηλό βιοτικό επίπεδο. Μέσος όρος ηλικίας των κατοίκων τα 40 έτη. Οι ασχολίες τους: η κτηνοτροφία και η καλλιέργεια.                                                                                                                                                          Αυτή η περίπτωση, απασχόλησε τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων μας, από αρχές του 2013 και έγιναν πολλές συζητήσεις γύρω από το φαινόμενο ανάπτυξης αυτής της κοινότητας. Αποφασίσαμε, να εντάξουμε στο πρόγραμμα των πολιτιστικών μας εκδηλώσεων “ΙΔΟΜΕΝΕΙΑ  2013”, μια ομιλία γύρω από το θέμα αυτό και την πραγματοποιήσαμε, με ομιλητή τον κ. Δημήτρη Τσουκαλά.  Επί 16 χρόνια ήταν κοινοτάρχης και πρωτεργάτης της επιτυχίας, με βάση τον εθελοντισμό.  Κατόρθωσε να κάνει ένα χωριό πρότυπο και για το οποίο να μιλάει όλη η Ελλάδα και όχι μόνο, για αυτό.

  • Το πενθήμερο των εκδηλώσεών μας έκλεισε τις πρώτες πρωινές ώρες της 12ης Αυγούστου, με το πάρτι νεολαίας, το οποίο ακολούθησε με το πέρας της ομιλίας.

         Στο πλαίσιο των Πολιτιστικών εκδηλώσεων λειτούργησε η 19η έκθεση βιβλίου,  έκθεση ζωγραφικής παιδιών και το Λαογραφικό μας Μουσείο παρέμεινε ανοικτό όλες τις ημέρες. .

Ευχή μας, με τη βοήθεια όλων μας, ηθική και οικονομική, η τέταρτη δεκαετία των Πολιτιστικών μας εκδηλώσεων «ΙΔΟΜΕΝΕΙΑ»     να είναι πιο πλούσια σε περιεχόμενο και ουσία.

ΤΑ  ΜΕΛΗ  ΤΩΝ  ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΤΩΝ  ΣΥΛΛΟΓΩΝ  ΜΑΣ

2

O

O

O

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

O O

O

O

O

O

13

14

O

O

O

18 19

O

21

O

23

O

25

O

O

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.