Κυριακή, 25 Οκτωβρίου, 2020

Ικανοποίηση για την κατηγορηματική θέση της κυβέρνησης κατά της εκτροπής του Αχελώου

7b2825c2-d801-4e33-9b94-1efeb2cac6cbΌπως έγινε γνωστό χθες , Τρίτη 15 Μαρτίου 2016, έλαβε χώρα συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος με την Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Νομού Αιτωλοακαρνανίας κατά της Εκτροπής του Αχελώου.

Σε ανακοίνωση της η Συντονιστική αναφέρει τα εξής:
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και σαν αντικείμενο είχε την επιχειρούμενη εκτροπή του Αχελώου ποταμού.
Εκ μέρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος παρευρέθηκαν και έλαβαν μέρος ο Υπουργός κος Π. Σκουρλέτης και ο Αναπληρωτής Υπουργός κος Ι,Τσιρώνης, ενώ έλαβε μέρος και παρενέβη στη συζήτηση και ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτής Αιτωλ/νιας κος Γ.Βαρεμένος.
Από την Συντονιστική Επιτροπή έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος της και Δήμαρχος Αγρινίου κος Γ.Παπαναστασίου εκπροσωπώντας τον Δήμο και την ΠΕΔ Ελλάδος , ο Περιφερειάρχης κος Α. Κατσιφάρας και ο Αντιπερειφερειάρχης κος Υφαντής εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Δ.Ελλάδος ,ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος ΤΕΕ Νομού Αιτ/νιας κος Κ.Ρόκος, ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλ/νιας κος Σ.Κωστίκογλου και ο Γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής κος Δ.Καπώνης.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης όλοι οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής μέσα από ουσιαστικές και τεκμηριωμένες τοποθετήσεις ενημέρωσαν τους κκ. Υπουργούς για όλες τις πτυχές του διαχρονικού εγχειρήματος της εκτροπής του Αχελώου ποταμού, καθώς και για τις μη αναστρέψιμες επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει στο Περιβάλλον στην Εθνική Οικονομία, στις Τοπικές Οικονομίες αλλά και στη ιδία την Κοινωνία.
Η ενημέρωση εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής συνεχίστηκε με την γνωστοποίηση των πρόσφατων ενεργειών της σε ότι αφορά την προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των σχεδίων διαχείρισης των λεκανών απορροής υδάτων της Δυτικής Στερεάς Ελλάδος και Θεσσαλίας, μέσα από τα οποία και δια της πλαγίας οδού επιχειρείται εκ νέου η εκτροπή του Αχελώου ποταμού.
Κλείνοντας την ενημέρωση όλα τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής ζήτησαν από την Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος την απόσυρση όλων των μέχρι σήμερα σχεδιασμών του Υπουργείου για την υλοποίηση του εγχειρήματος της εκτροπής μέσα από την δρομολόγηση συγκεκριμένων και με χρονοδιάγραμμα θεσμικών πρωτοβουλιών.
Στην συνέχεια τον λόγο πήραν ο Υπουργός κ. Π.Σκουρλέτης και ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Ι.Τσιρώνης οι όποιοι με απόλυτο, σαφή και κατηγορηματικό τρόπο επιβεβαίωσαν την αρνητική θέση της κυβέρνησης σε ότι αφορά την εκτροπή του Αχελώου ποταμού στην Θεσσαλία.
Για την εφαρμογή δε, της εκφρασμένης πολιτικής τους στο θέμα ενημέρωσαν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής για τις μέχρι τώρα ενέργειες τους στην κατεύθυνση αναθεώρησης των σχεδίων διαχείρισης των λεκανών απορροής υδάτων της Δυτικής Στερεάς Ελλάδος και Θεσσαλίας προκείμενου να αποτραπεί οριστικά και αμετάκλητα η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στην Θεσσαλία.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή απόψεων γύρω από το θέμα της εκτροπής , ενώ ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Γ.Παπαναστασίου κλείνοντας την συζήτηση ευχαρίστησε τους κ. Υπουργούς για την στάση τους καθώς και τον παριστάμενο Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτή Αιτωλ/νιας κος Γ.Βαρεμένο για την συμβολή του στην πραγματοποίηση της.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τη συγκεκριμένη συνάντηση η Συντονιστική Επιτροπή φορέων Νομού Αιτωλοακαρνανίας κατά της Εκτροπής του Αχελώου είχε υποβάλει αίτημα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος από τον Δεκέμβριο του 2015   ενώ είχε ενημερώσει σχετικά και τον Πρωθυπουργό, τον  Πρόεδρο της Βουλής καθώς και τους Βουλευτές του Νομού Αιτωλ/νιας.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου:

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης, συναντήθηκαν με εκπροσώπους της  Αυτοδιοίκησης, επιστημονικών και μαζικών φορέων   της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι διατύπωσαν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο εκτροπής του Αχελώου.  Στη συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος  Κατσιφάρας,  ο Αντιπεριφερειάρχης υπεύθυνος για το Περιβάλλον Νίκος Υφαντής, ο Δήμαρχος Αγρινίου  Γιώργος  Παπαναστασίου, μαζί με μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής κατά της εκτροπής, ο Σωκράτης Κωστίκογλου ΓΓ του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΑΙΤ Κωνσταντίνος Ρόκος. Επίσης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή, Γιώργος Βαρεμένος.
Ο κ. Σκουρλέτης επανέλαβε την απόλυτη και κατηγορηματική θέση της κυβέρνησης κατά της εκτροπής του Αχελώου. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην προώθηση της ολοκλήρωσης και λειτουργίας του Υδροηλεκτρικού Σταθμού της ΔΕΗ στην Μεσοχώρα, όπου είναι απαραίτητη η επικαιροποίηση και βελτίωση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Παράλληλα, το  υπουργείο επιδεικνύει ιδιαίτερη μέριμνα ώστε η διαχείριση του ζητήματος της μετεγκατάστασης του οικισμού να γίνει με υποδειγματικό τρόπο.

Ο κ. Τσιρώνης αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της αναθεώρησης των σχεδίων διαχείρισης των υδάτων και στα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να προχωρήσει η χρηματοδότησή τους από την ΕΕ

38c88b61-799d-4399-aa77-ccfbe5543049 b013aef5-a1f9-40cc-89fa-ca98985c03ed

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.