Δευτέρα, Μάιος 20, 2019

Ιστορικός χάρτης του 1914 για την περιοχή μας

του Αυστροουγγρικού στρατού

map_train_kalyvia_1 Μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Facebook και την διαδικτυακή σελίδα ¨Agrinio Old Memories¨ (ΑΓΡΙΝΙΟ-ΠΑΛΙΕΣ ΜΝΗΜΕΣ) έκανε πρόσφατα ο συμπατριώτης μας καθηγητής μέσης εκπαίδευσης και ιστορικός ερευνητής Αλέξιος Κατεφίδης, ο οποίος διαμένει στην Γερμανία, όπου παρουσιάζει έναν χάρτη της περιοχής μας, του Αυστροουγγρικού στρατού, ενημερωμένος μέχρι το 1914…

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κατεφίδης: «Παρατηρούμε εκτός των άλλων και την αποτύπωση της σιδηροδρομικής γραμμής με κλάδο στον Άγιο Γεώργιο Καλυβίων, όπου χρησίμευε ως σταθμός μεταφόρτωσης ξυλείας, μέσω Κρυονερίου για τη Πάτρα (χρησίμευε στη κατασκευή ξυλοκιβωτίων για την εξαγωγή της σταφίδας), που έρχονταν πλωτά κατά μήκος του Αχελώου από τα δάση των Αγράφων και της Νότιας Πίνδου.

Με το εμπόριο στη περιοχή αυτή ξεκίνησαν και οι «Παπαστραταίοι»…

Σημαντικός λοιπόν ο χάρτης δημιούργημα της 3ης Στρατιωτικής Χαρτογραφικής Υπηρεσίας της Αυστροουγγρικής μοναρχίας για τη περιοχής μας με κλίμακα 1: 200.000 δηλ. 1 cm περ. = 2 km.

Εργαλείο για ειδικούς , ερευνητές και όχι μόνο. Αρχίζοντας από τα τοπωνύμια εκείνης της εποχής (αρκετά «οθωμανικά» απομεινάρια π.χ. στη περιοχή της Μακρυνείας Αlibej, Hassanaga, όπως και «αλβανικής»- «σλάβικης» προέλευσης στον ευρύτερο χώρο, Mataranga, Kriekuki, Prevenza κ.α., Zelihovo, Gurica, Mokista κ.α.).

Συνεχίζοντας με τις λίμνες η μεν Αγρινίου (Βραχωρίου) νυν Τριχωνίδα, η δε Αγγελοκάστρου, νυν Λυσιμαχία.

Τον ποταμό Αχελώο, όπου βλέπουμε στον μέσο και άνω ρου αναγράφεται Ασπροπόταμος.

Τους δρόμους (αποτυπώνονται με έντονη συνεχόμενη γραμμή), τούς καρόδρομους ( με γραμμή «συμμετρίας») και τα μονοπάτια ( με διακεκομμένη γραμμή).

Εκκλησίες (χαρακτηριστικά η Αγία Σωτήρα και η Αγία Παρασκευή στο Αγρίνιο), μοναστήρια π.χ. η μονή του Αγίου Ιωάννη στον Βατόκαμπο, απέναντι από το σημερινό χωρίον Καστράκι.

Νερόμυλοι , ονομασία Ταμπακόμυλος και Sikaminios. Και φυσικά πλείστα τοπογραφικά στοιχεία. Να θυμίσω ότι ο χάρτης είναι δημοσιευμένος, ας αποτελέσει λοιπόν αντικείμενο μελέτης και γνώσης και για τούς νεώτερους, τα παιδιά μας» καταλήγει στη δημοσιευσή του ο κ. Κατεφίδης.

Πηγή: agriniomemories.blogspot.gr (ΑΓΡΙΝΙΟ-ΠΑΛΙΕΣ ΜΝΗΜΕΣ)

kalyvia.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.