Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου, 2021

Ιστορικό Ντοκουμέντο:Το Αγρίνιο σε αγγλικό πρωτοσέλιδο του 1684!

Ιστορικό Ντοκουμέντο:Το Αγρίνιο σε αγγλικό πρωτοσέλιδο του 1684!

vrahori

Ορόσημο στην ιστορία του Αγρινίου αποτελεί το παραπάνω ιστορικό ντοκουμέντο που διέσωσε ο Αγρινιώτης Εκπαιδευτικός Αλέξης Κατεφίδης, που υπηρετεί στο   Γυμνάσιο Νυρεμβέργης στη Γερμανία. Πρόκειται για πρωτοσέλιδο της Αγγλικής Εφημερίδας “The London Gazette” του 1684. Αναφέρεται στις επιχειρήσεις των Βενετών εναντίων των Οθωμανών στην Αιτωλοακαρνανία, όπως  τις περιγράφει ο αρχηγός τους Φρανσίσκο Μοροζίνι. Κατά την προέλαση του στην Ακαρνανία “πυρπολεί δύο μεγάλες πόλεις που ονομάζονται Vragosi και Zapandi”. Πρόκειται για το Βραχώρι ( σημερινό Αγρίνιο) και το Ζαπάντι.

Πρόκειται για την πρώτη αναφορά Ευρωπαϊκής Εφημερίδας στο Αγρίνιο στην πρώτη της μάλιστα σελίδα που έχει βρεθεί έως τώρα. Αν μη τι άλλο, πιστοποιείται η σπουδαιότητα της πόλης την Τουρκοκρατία και αποτελεί εφαλτήριο περισσότερης ιστορικής έρευνας μιας που βρέθηκε στόχος της τότε ευρωπαϊκής δύναμης, της Βενετίας, σε μια ιστορική περίοδο όπου κατόρθωσε για 30 χρόνια να ελέγχει μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου αλλά και της Στερεάς Ελλάδας, μεταξύ άλλων και της Αιτωλοακαρνανίας. Γεγονότα που περνάνε στα ψιλά γράμματα της Ιστορίας.

 Για την παραχώρηση του ιστορικού αυτού ντοκουμέντου το agrinionews.gr ευχαριστεί θερμά τον κύριο Αλέκο  Κατεφίδη. Ολόκληρη η αναφορά του βρίσκεται σε αυτόν τον υπερσύνδεσμο στο academia.,που περιέχεται στα πρακτικά του Διεθνούς Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας και Αρχαιολογίας Τριχωνίδας, 9,10 και 11 Ιουνίου 2012. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε διεξοδικά στην εισήγηση που είχε στη Σχολή Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού της ΓΕΑ την Τετάρτη που μας πέρασε.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.