Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Ισχυρά καιρικά φαινόμενα σχεδόν επετειακά…

Ισχυρά καιρικά φαινόμενα σχεδόν επετειακά…

Η απουσία των θυελλωδών ανέμων και μια απόκλιση μόλις τεσσάρων ημερών διαφοροποιεί τα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν χτες το βράδυ το νομό και το Αγρίνιο, από παρόμοια φαινόμενα που είχαν προκύψει τον περσινό Σεπτέμβριο. Παραλίγο δηλαδή και θα είχαμε “επέτειο” νυχτερινής θύελλας της 19ης προς 20η Σεπτεμβρίου του 2011 όταν ξηλώθηκαν στέγες, τέντες και δέντρα, ενώ επλήγη σοβαρά και η χλωρίδα του πάρκου.

Σήμερα τα ξημερώματα είχαμε δυο κύματα σφοδρών καταιγίδων και μέσα στην πόλη το ένα στις 1.10 και το άλλο στις 3.20 περιπου το πρωί. Η βροχή ήταν καταρρακτώδης και οι κεραυνοί σχεδόν πάνω από τα σπίτια αλλά λόγω της μέτριας έντασης των ανέμων δεν σχηματίστηκε φαινόμενο θύελλας όπως πέρυσι τέτοια εποχή. Παρόλα ταύτα υπήρξαν κάποια πλημμυρισμένα υπόγεια και μερικές κλήσεις στην Πυροσβεστική όχι όμως κάτι ακραίο. Οι αναφορές στη διάρκεια τη μέρα αναμένεται να δείξουν κάποια μικροπροβλήματα αλλά η χτεσινή μέρα είχε γεγονότα σαν τα περσινά στη Φθιώτιδα και τη Λαμία παρότι δεν αναμενόταν κάτι τέτοιο. Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι το δίκτυο των όμβριων υδάτων ανταποκρίθηκε και πάλι καλά ενώ τα φρεάτια είχαν καθαριστεί από το Δήμο από το διήμερο Τρίτης-Τετάρτης. Πάντως δεν χρειάζεται εφησυχασμός καθώς και για τις επόμενες 24ώρες προβλέπεται και καταιγίδα(όχι όμως χαρακτηρισμένη ως “ισχυρή”) αλλά και ισχυρές βροχές που θα φέρουν συνολικά 36 χιλιοστά βροχής μόνο σήμερα και 56,1 συνολικά μέχρι τη Δευτέρα, χωρίς πάντως δυνατούς ανέμους. Οπότε καλό είναι να υπάρχει προσοχή και όχι υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων των αυτοκινήτων για όσους κινούνται στην επαρχία και κοντά σε ποτάμια και χειμάρρους.

Όσο για την πρόβλεψη των μετεωρολογικών site; Πιο έγκυρο το freemeteo.gr που είχε σαφή ένδειξη για την ισχυρότητα της καταιγίδας και κοντινή προσέγγιση χρόνου, καθώς και το site της ΕΜΥ(hnms.gr) κατά προσέγγιση. Το αμερικάνικο accuweather.com είχε τις σωστές ποσότητες βροχής μέχρι χιλιοστό αλλά με την ένδειξη “rain” κάτι που δεν επαληθεύτηκε. Τα meteo.gr, meteorologos.gr και poseidon.hcmr.gr είχαν ελάχιστη σχέση με την πραγματικότητα, όπως και οι “προγνώσεις” μεγάλων ΜΜΕ.

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.