Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, 2020

Κάλεσε σε ενίσχυση του ΚΚΕ ο Δ.Κουτσούμπας (video-φωτό)

DSCN9932DSCN9930Μήνυμα για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ έστειλε από την κεντρική πλατεία του Αγρινίου ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας. Μίλησε το βράδυ σε ανοιχτή συγκέντρωση, στην πρώτη του παρουσία με την ιδιότητα του ΓΓ, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών. Ημέρα κατά την οποία το πρωί στην Αθήνα ο Δ.Κουτσούμπας ανακοίνωσε τη λίστα των υποψήφιων ευρωβουλευτών του κόμματος, το βράδυ στο Αγρίνιο ζήτησε να ανακοπεί η αντιλαϊκή πολιτική.
Στην πλατεία του Αγρινίου συγκεντρώθηκαν πολλά μέλη και φίλοι του ΚΚΕ, υπήρξε παλμός και συνθήματα, ενώ το λόγο πήραν και απεύθυναν χαιρετισμό ο υποψήφιος αντιπεριφεριάρχης Αιτωλοακαρνανίας της Λαϊκή Συσπείρωση κ. Σπύρος Κοτοπούλης και ο υποψήφιος δήμαρχος Αγρινίου κ. Τίμος Παπανικολάου. Ο πρώτος στάθηκε ιδιαίτερα στα «αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης που πλήττουν τον αγροτικό κόσμο». Ο κ.Παπανικολάου μεταξύ άλλων κατήγγειλε τους «ακόλουθους των πρακτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τις εφαρμόζουν στην τοπική αυτοδιοίκηση». « Η απλήρωτη εργασία δίνει και παίρνει στον δήμο Αγρινίου. Σε έναν τέτοιο, αγροτικό δήμο, τα χωράφια δεν ποτίζονται. Το σκάνδαλο των φωτοβολαταικών είναι σε εξέλιξη. Και ο δήμαρχος στέκει παρατηρητής. Πηγαίνετε, κύριε δήμαρχε, μια βόλτα στην οδό Παπαστράτου και καμαρώστε τα έργα σας!», είπε ο κ.Παπανικολάου.
Ο ΓΓ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας ζήτησε την εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ ενώ για την Αιτωλοακαρνανία μεταξύ άλλων:
Στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών και των Ευρωεκλογών, τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ πρέπει να ενισχυθούν αποφασιστικά. Θα δώσουμε τη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις: «Στην Αιτωλοακαρνανία η ανεργία ξεπερνά τα όρια της απόγνωσης. Στον πλούσιο νομό σας η νέα ΚΑΠ απαγορεύει την παραγωγή βασικών προϊόντων, με αποτέλεσμα τη χέρσα γη». Σημείωσε πως «ο νομός με τον πιο πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα, ουσιαστικά δεν αρδεύεται, υπάρχει η απαξίωση και η εγκατάλειψη του συστήματος άρδευσης με ανυπολόγιστες τις συνέπειες στη γονιμότητα του εδάφους». «Οι ευαισθησίες ορισμένων αφορούν μόνο στην εκτροπή του Αχελώου» είπε με νόημα κάνοντας λόγο για “πλήρη υποβάθμιση του Αμβρακικού, της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου, της παράκτιας αλιείας ενώ αντίθετα ενισχύονται οι μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας που βασικά ανήκουν σε μονοπωλιακούς ομίλους, με κέρδη για αυτούς και ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής για τους εργαζομένους, με εξαντλητικά ωράρια και απλήρωτη εργασία»
Τόνισε εξάλλου πως η ενίσχυση του ΚΚΕ στις τρεις κάλπες «θα τρομάξει κυβερνήσεις και ΕΕ, μπορεί να βάλει εμπόδια, να επιβάλει μέτρα ανακούφισης μαζί με το λαϊκό κίνημα, αλλά κυρίως να ανοίξει δρόμο για ριζικές αλλαγές». «Η ψήφος στο ΚΚΕ αποτυπώνει γνήσια τη λαϊκή αποδοκιμασία στην ΕΕ, στην τρόικα και στα μνημόνια διαρκείας», πρόσθεσε.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ

  

DSCN9947Φίλες και φίλοι

Συντρόφισσες και σύντροφοι

 

Το κάλεσμα του ΚΚΕ «ψηφίζουμε – δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού, γιατί δύναμη κι ελπίδα είναι του λαού, σπάμε τα δεσμά της ΕΕ, των μονοπωλίων», φτάνει σήμερα εδώ στην Αιτωλοακαρνανία, στο Αγρίνιο. Είναι κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ μπροστά στις εκλογικές μάχες του Μάη.

Θέλουμε και από αυτό το βήμα, να καταγγείλουμε την απαράδεκτη δικαστική απόφαση σε βάρος των 24 εργατών χαλυβουργών, που χτες καταδικάστηκαν για τον 9μηνο ηρωικό απεργιακό αγώνα τους σε ποινές φυλάκισης από 21 έως 23 μήνες. Ο ηρωικός αγώνας των χαλυβουργών που έδωσε μαθήματα αξιοπρέπειας, ζωής και αλληλεγγύης σε όλους τους εργάτες, τους άνεργους, σε όλο το λαό και γι’ αυτό γνώρισε μεγάλη συμπαράσταση και αλληλεγγύη, δεν μειώνεται στο ελάχιστο, δεν αμαυρώνεται.

Η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ που με την καταστολή της απεργίας εγκαινίασε το δόγμα “νόμος και τάξη”, τώρα προχωρά σε καταδικαστικές αποφάσεις, ομολογεί ότι ο ταξικός αγώνας είναι αυτός που τρομάζει πραγματικά το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που υπηρετεί.

Για ένα όμως να ‘ναι σίγουροι. Καμία δικαστική απόφαση, κανένας αντεργατικός νόμος, κανένας κυβερνητικός αυταρχισμός δεν μπορεί να εμποδίσει την εργατική τάξη, το λαό, αν το αποφασίσουν, να βαδίσουν το δικό τους δρόμο και να επιβάλουν τελικά το δίκιο τους.

Δεν έχουμε κανένα λόγο να πανηγυρίζουμε για την έξοδο στις αγορές. Και αυτά τα δανεικά, όπως και τα προηγούμενα, θα πάνε για τη στήριξη του κεφαλαίου, την ανάκαμψη της κερδοφορίας του και όχι για την ανάκαμψη των λαϊκών αναγκών.

Για τα νέα δανεικά έχει μπει υποθήκη η ζωή και το μέλλον του λαού και των παιδιών του, το τσάκισμα των δικαιωμάτων του.

Η κυβέρνηση δεν λέει την αλήθεια, όταν ισχυρίζεται ότι με την έξοδο στις αγορές, η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα και φεύγει από την εποπτεία και την επιτήρηση. Γιατί η ΕΕ έχει συγκροτήσει μηχανισμούς επιτήρησης για όλες τις χώρες, ανεξάρτητα αν έχουν ή δεν έχουν μνημόνια, αν έχουν ψηλό ή χαμηλό χρέος, αν δανείζονται με 2 ή με 6%.

Η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ επίσης δεν λέει αλήθεια, όταν ισχυρίζεται ότι το πρόβλημα είναι ο χρόνος και το ύψος του δανεισμού, κρύβοντας όλα τα υπόλοιπα. Κοροϊδεύει ξεδιάντροπα, όταν ισχυρίζεται ότι μια δική του κυβέρνηση θα εξασφαλίσει έξοδο στις αγορές με «κοινωνική δικαιοσύνη», λες και οι αγορές είναι φιλάνθρωπα ταμεία!

DSCN9913Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ τσακώνονται για τα επιμέρους, συμφωνούν απόλυτα στα βασικά, στα στρατηγικά ζητήματα.

Όπως επίσης δεν έχουμε κανένα λόγο να πανηγυρίζουμε όπως η κυβέρνηση μετά και το τελευταίο Eurogroup στην Αθήνα, για όσα πλέον θετικά λέγονται και γράφονται για την προσπάθεια του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης για την ανόρθωση της οικονομίας.

«Η χώρα κέρδισε ένα μεγάλο στοίχημα» λέει ο υπουργός οικονομικών κ. Στουρνάρας και δεν έχουμε κανένα λόγο να τον αμφισβητήσουμε. Προφανώς δεν είναι λίγο πράγμα να βάζεις στόχο και να τα καταφέρνεις να ισοπεδώνεις μισθούς και συντάξεις, να ξεμπερδεύεις με εργασιακά δικαιώματα, να βγάζεις από τη μέση αυτοαπασχολούμενους, μικρούς παραγωγούς σε μια σειρά κλάδους, να μην αφήνεις ουσιαστικά τίποτα όρθιο προκειμένου να δημιουργήσεις όλες τις προϋποθέσεις ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Πραγματικά η ελληνική πλουτοκρατία με το πολιτικό της προσωπικό φαίνεται πως κερδίζει το στοίχημα εξόδου από την κρίση, προς όφελος όμως του κεφαλαίου.

Δεν είναι λίγο πράγμα, όπως λέει η κυβέρνηση, «μετά από τέσσερα χρόνια δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η ελληνική οικονομία να αρχίζει να δείχνει τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια ισορροπίας και ανάκαμψης».

Ποιος όμως σήμερα μπορεί πραγματικά να συμμερίζεται τον ενθουσιασμό της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ των επιτελείων της, αν όχι το κεφάλαιο που χρειαζόταν τόσο τη δημοσιονομική εξυγίανση, όσο και τα διαρθρωτικά μέτρα, προκειμένου να βγει από την ύφεση και να περάσει στην φάση της ανάκαμψης;

Ποιος μπορεί σήμερα πραγματικά να αναθαρρήσει όταν η κυβέρνηση απαριθμεί ένα προς ένα τα επιτεύγματα της; «Μεταρρυθμίσεις σε όλους σχεδόν τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, με σημαντικότερες αυτές στην αγορά εργασίας, στο ασφαλιστικό, το σύστημα υγείας και στη φορολογική διοίκηση».

Και μάλιστα περηφανεύεται γι’ αυτές γιατί τα τελευταία χρόνια ο ΟΟΣΑ κατατάσσει σταθερά την Ελλάδα ως τη χώρα με τη μεγαλύτερη ανταπόκριση στην υιοθέτηση των προτάσεών του για πολιτικές που ευνοούν την ανάπτυξη.

Όταν ο ΟΟΣΑ, αυτός ο ιμπεριαλιστικός οικονομικός οργανισμός ,λέει καλά λόγια, τότε καταλαβαίνει κανείς για τι μιλάμε. Θυμίζουμε ότι ο ΟΟΣΑ όχι μόνο τώρα σε συνθήκες κρίσης, αλλά δεκαετίες πριν και στη φάση της ανάπτυξης, προκαλούσε με τις αντιλαϊκές αντεργατικές προτάσεις του.

Για θυμηθείτε: Ο ΟΟΣΑ, δεν ήταν ο Οργανισμός που τα εργασιακά δικαιώματα τα αποκαλούσε «στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας», χρόνια πριν δεν πρότεινε «τη λήψη μέτρων DSCN9923καταστολής του απεργιακού κινήματος των εργαζομένων, την απελευθέρωση του καθεστώτος απολύσεων των εργαζομένων, τη λήψη μέτρων δραστικού περιορισμού του αγροτικού πληθυσμού, την επέκταση του θεσμού της μερικής απασχόλησης, την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ και την περικοπή των επιδομάτων αναπηρίας και ανικανότητας»;

Έφτασε μάλιστα να προτείνει ό,τι πιο αντιδραστικό «όταν παίρνει κανείς σύνταξη να μην ψηφίζει», για να μην υπάρχει πολιτικό κόστος στις κυβερνήσεις – μέλη του Οργανισμού, που πρέπει να πάρουν μέτρα, όπως η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η μείωση των συντάξεων.

Είναι προκλητικό όμως ο υπουργός Οικονομικών από τη μια να πανηγυρίζει και από την άλλη να περιγράφει τα συντρίμμια που έχει αφήσει πίσω η πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και να ομολογεί πως «Η ανεργία παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα για τους νέους, αν και δείχνει σημάδια σταθεροποίησης!!!

Επιπλέον, «το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών έχει συρρικνωθεί κατά ένα τρίτο, ενώ το 35% του ελληνικού πληθυσμού είναι σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού»!!!.

Περιγράφουν τα συντρίμμια και παράλληλα προετοιμάζουν ότι τα αντιλαϊκά μέτρα που πάρθηκαν την περίοδο της κρίσης ήρθαν για να μείνουν και στη φάση της ανάπτυξης.

Δηλαδή θα παραμείνουν η ανεργία, η φτώχεια, η ανέχεια, γιατί όπως λέει ο Στουρνάρας «η οικονομική πολιτική, παρά τις πρόσφατες επιτυχίες, πρέπει να παραμείνει αφοσιωμένη στην ανάπτυξη του νέου εξωστρεφούς παραγωγικού προτύπου, στη δημοσιονομική πειθαρχία, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τον εκσυγχρονισμό του τραπεζικού συστήματος και την κοινωνική πολιτική, με έμφαση σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη».

Δημοσιονομική πειθαρχία και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι, με άλλα λόγια, τα αντιλαϊκά μέτρα που θα συνεχιστούν, είναι οι απαιτήσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο και στη φάση της κρίσης και στη φάση της ανάκαμψης.

Δεν λείπει φυσικά και το κερασάκι στην τούρτα: «Προϋπόθεση για όλα αυτά, είναι η πολιτική σταθερότητα, οι υγιείς πολιτικές δυνάμεις του τόπου είμαι βέβαιος ότι θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων για μια ακόμη φορά».

Δεν φτάνει που λέει ότι αυτή είναι η κατάσταση και δεν αλλάζει, το πολύ πολύ να πετάξουμε και κανά ψίχουλο στους άνεργους και τους φτωχούς. Μη μιλάτε, μην αντιδράτε γιατί χρειαζόμαστε πολιτική σταθερότητα!

Φυσικά και χρειάζονται πολιτική σταθερότητα. Και κάνουν ότι μπορούν για να την εξασφαλίσουν. Γι’ αυτό στήνουν το νέο δίπολο ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στα πρότυπα του παλιού δικομματισμού ΠΑΣΟΚ – ΝΔ. Γι’ αυτό βάζουν νέες τρικλοποδιές με «ελιές» και «ποτάμια», διαθέσιμους δηλαδή να τσοντάρουν τους δύο πόλους στο σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας, σταθερών κυβερνητικών σχημάτων.

       DSCN9923   Και δεν θα διστάσουν να αξιοποιήσουν και τη Χρυσή Αυγή, που πότε θα τη μαζεύουν και πότε θα την αμολάνε κατά πως τους βολεύει!

Φίλες και Φίλοι

 

          Η δημοσιονομική πειθαρχία και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν έπεσαν από τον ουρανό, δεν επιβλήθηκαν από τους έξω στους μέσα, δεν είναι μόνο προσωπικές επιλογές μιας κυβέρνησης, ενός υπουργού οικονομικών.

Είναι πολιτικές επιλογές απόλυτα εναρμονισμένες με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης που επιτάσσει ότι το δρόμο εξόδου από την κρίση για το κεφάλαιο, τον ανοίγει ο οδοστρωτήρας που περνάει πάνω από τα εργασιακά λαϊκά δικαιώματα και τα τσακίζει.

Ο οδοστρωτήρας τους είναι φτιαγμένος στα εργοστάσια της ΕΕ, των μονοπωλίων. Κι όσοι διεκδικούν να γίνουν οι εκλεκτοί της ΕΕ, των μονοπωλίων, θέλουν δεν θέλουν αυτό τον οδοστρωτήρα θα οδηγήσουν.

          Τελευταία ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας θυμήθηκε την εθνική κυριαρχία, τις εκπτώσεις στη δημοκρατία, την ταπείνωση και την εξαπάτηση, ανακάλυψε τις αγορές της νεοφιλελεύθερης λαιμαργίας.

Του θυμίζουμε λοιπόν, γιατί η μνήμη του είναι μικρή, ότι η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, μετέπειτα ΕΕ, που αυτή ήταν από γεννησιμιού της, δεν λάθεψε στην πορεία, σημαίνει συνειδητή παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Και γι’ αυτό είχε έγκαιρα προειδοποιήσει το ΚΚΕ και όταν έλεγε ΟΧΙ στην ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ και όταν έλεγε ΟΧΙ στη συνθήκη του Μάαστριχτ, που το κόμμα του – ο τότε ΣΥΝ – ψήφισε με χέρια και με πόδια, υποκλινόμενος στην ΕΕ των μονοπωλίων.

Του θυμίζουμε επίσης ότι η αντιλαϊκή πολιτική είναι ταξική πολιτική και δεν μπορεί παρά να είναι αντιδημοκρατική. Η δημοκρατία είναι ταξική και η καπιταλιστική ΕΕ δεν μπορεί παρά να είναι βαθιά αντιδημοκρατική, βαθιά αντιδραστική για την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, όπως και αποδείχτηκε όλα αυτά τα χρόνια. Τα υπόλοιπα του ΣΥΡΙΖΑ μόνο ως έκθεση ιδεών μπορούν να ακουστούν.

Του θυμίζουμε επίσης ότι οι αγορές είναι καπιταλιστικές λειτουργούν με μοναδικό σκοπό το κέρδος του καπιταλιστή που προκύπτει από την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Οι αγορές δεν είναι ούτε φιλελεύθερες, ούτε σοσιαλδημοκρατικές, πολύ περισσότερο «αριστερές».

Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ στο ίδιο γήπεδο αγωνίζονται, αυτό της ΕΕ, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.

Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας και η κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι φτωχοί αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι του νομού ,είναι ορατό παράδειγμα αυτής της πολιτικής του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης με λειτουργεί με κίνητρο το καπιταλιστικό κέρδος.

          Ένας μεγάλος νομός με γόνιμο έδαφος, με υδάτινο πλούτο που μπορεί αντικειμενικά να έχει σημαντική αγροτική οικονομία, στηριγμένη στη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, με καθετοποιημένη την επεξεργασία βασικών προϊόντων θα μπορούσε πραγματικά να δώσει σημαντικό εισόδημα και να απασχολεί ταυτόχρονα όλο το πληθυσμό του νομού και όχι μόνο.

Η καθετοποίηση της παραγωγής, ενώ θα μπορούσε να έχει στο νομό πλούσια ζωική και φυτική παραγωγή, σήμερα ουσιαστικά έχει μόνο ένα εργοστάσιο ρυζιού, ό,τι κινείται γύρω από την ελιά, και κάποιες μικρές μονάδες τυροκομείων.

Σε αυτόν τον πλούσιο, από πολλές απόψεις, νομό κυριαρχεί η σχετική και απόλυτη εξαθλίωση, η ανεργία, ιδιαίτερα στους νέους, ξεπερνά τα όρια της απόγνωσης.

Εδώ σ’ αυτό το νομό υπάρχει το απαγορευτικό μέσω της ΚΑΠ στην παραγωγή βασικών προϊόντων που έχει ως συνέπεια «χέρσα γη». Εδώ υπάρχει η απαξίωση και εγκατάλειψη του συστήματος άρδευσης, με ανυπολόγιστες τις συνέπειες, εκτός των άλλων, στη γονιμότητα του εδάφους (και τις «ευαισθησίες» ορισμένων να σταματούν μόνο στη μερική εκτροπή του Αχελώου).

Εδώ από τη μια πλευρά υπάρχει η πλήρης υποβάθμιση του Αμβρακικού κόλπου, της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου, της παράκτιας αλιείας, και από την άλλη μεγαλώνει η ενίσχυση μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας που βασικά ανήκουν σε μονοπωλιακούς ομίλους με κέρδη για αυτούς, με ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής για τους εργαζόμενους, με εξαντλητικά ωράρια και απλήρωτη εργασία.

          Σ’ έναν νομό, όπως της Αιτωλοακαρνανίας, που έχει 2 ποτάμια, 5 λίμνες και πολύ πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα ουσιαστικά δεν αρδεύεται, έχει ένα από τα πιο απαρχαιωμένα αρδευτικά δίκτυα (δεν υπάρχει βέβαια ούτε επιδότηση από την ΕΕ για αυτό τον τομέα).

Το φράγμα των Αχυρών, ένα έργο που μπορεί να αρδεύσει ένα κομμάτι του νομού καρκινοβατεί δεκαετίες τώρα.

          Η μεγάλη επένδυση στο Πλατυγιάλι, που πλήρωσε μέσω ΕΤΒΑ ο ελληνικός λαός, είναι ουσιαστικά παρατημένη. Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για την αξιοποίησή του, αν σκεφτεί κανείς ότι ήδη χρησιμοποιήθηκε ακόμη και για τη μεταφορά αμερικανικών πολεμοφοδίων από το Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων.

          Σ’ αυτό το νομό είναι απαρχαιωμένο το οδικό δίκτυο, ενώ είναι άμεση η ανάγκη για ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού και του οδικού άξοναΑμβρακίας – Ακτίου, που απ’ ό,τι φαίνεται, θα πληρωθεί χρυσάφι από τους κατοίκους των γύρω περιοχών, αφού πρώτα παραδοθεί σε μονοπωλιακούς ομίλους.

          Την ίδια στιγμή έχει ανοίξει η διαδικασία πώλησης σε ξένους ομίλους παράκτιων νησίδων του νομού μας. Παραδίδουν την πλήρη κυριότητα δημόσιων ακινήτων που παρουσιάζουν ενδιαφέρον και υπόσχονται κέρδη στους «επενδυτές» στο ΤΑΙΠΕΔ. Όπως το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στο νησάκι Κουκουμίτσα και στην παραλία Σαλτινή στον Αμβρακικό κόλπο, στη Βόνιτσα.

Φίλες και Φίλοι

 

Η ψήφος στο ΚΚΕ αποτυπώνει γνήσια τη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι η Ευρώπη. Δεν είναι η Ευρώπη που κατοικούν οι λαοί της, δεν είναι ούτε μπορεί να γίνει η Ευρώπη των λαών. Και γι’ αυτό δεν φταίνε μόνο οι συσχετισμοί μέσα στο ευρωκοινοβούλιο, στο πολιτικό προσωπικό της, ούτε το ότι άλλαξαν οι αρχές πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε, ιδρύθηκε.

Με βάση την πείρα του ας απαντήσει ο καθένας. Ποιος ωφελήθηκε από την ΕΕ, την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ; Σίγουρα όχι οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, όπου η ΚΑΠ καθορίζει τις ποσοστώσεις στην αγροτική παραγωγή και ταυτόχρονα άνοιξε το δρόμο στην αθρόα εισαγωγή αμφίβολης ποιότητα τροφίμων.

          Δεν ωφελήθηκαν οι καπνοπαραγωγοί και κατά συνέπεια οι καπνεργάτες, που πριν την ένταξη στην ΕΕ, ο καπνός ήταν το «σήμα κατατεθέν» του νομού, τώρα ανήκει στην ιστορία του, γιατί με τις πολιτικές της ΕΕ, της ΚΑΠ βρίσκεται σε αφανισμό, ιδίως μετά την αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την παραγωγή… Οι όποιες προσπάθειες για νέες καλλιέργειες καπνού συντρίβονται στους οικονομικούς όρους των συμβολαίων. Όσοι επιμένουν στις άλλες καλλιέργειες βαμβάκι, ελιά, καλαμπόκι κ.α. στο δια ταύτα τους μένει μόνο ο μόχθος τους.

Εδώ πρέπει να προσθέσουμε την εγκληματική πολιτική αλλαγής χρήσης γης, που επιδιώκεται με το «φύτεμα λαμπογυαλιών», φωτοβολταϊκών, που διάφοροι επιτήδειοι , τυχάρπαστοι, το πρόβαλλαν ως πανάκεια για τους πρώην καπνοπαραγωγούς και όχι μόνο. Τους έσπρωξαν στις τράπεζες και ιδιαίτερα τους καταστραμμένους καπνοπαραγωγούς που βρίσκονται σήμερα με τη θηλιά στο λαιμό.

          Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας, αν και είναι ο πρώτος νομός σε πληθυσμό αιγοπροβάτων, βρίσκεται σε πορεία κατάρρευσης, λόγω του μεγάλου κόστους στην παραγωγή, και τις χαμηλές τιμές, αλλά και της νέας ΚΑΠ με τον αποχαρακτηρισμό μεγάλων εκτάσεων που ήταν βοσκοτόπια ιδιαίτερα στις περιοχές Βάλτου, Ξηρόμερου. Ο αποχαρακτηρισμός αυτός θα έχει και ως συνέπεια πολλοί κτηνοτρόφοι να μην καλύπτονται ούτε για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων. Όλη αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει πάνω από 50% των αγροτών να είναι ανασφάλιστοι.

Αυτή την κατάσταση προσπάθησαν να αντιπαλέψουν οι φτωχοί αγρότες του νομού, που πρόσφατα ολοκλήρωσαν τον πρώτο κύκλο των κινητοποιήσεών τους ενάντια στο ξεκλήρισμα που επιχειρούν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές είναι εγγύηση για ισχυρή αντιπαράθεση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, απέναντι σε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση, όπως κι αν ονομαστεί, με όποιο μανδύα και αν εμφανιστεί. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ είναι εγγύηση, για χειραφέτηση του λαού από την πολιτική της ΕΕ, των μονοπωλίων.

DSCN9948 DSCN9947 DSCN9923 DSCN9921 DSCN9920 DSCN9918 DSCN9916 DSCN9914 DSCN9913 DSCN9910DSCN9954 DSCN9932 DSCN9930 DSCN9929

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

  1. Κωστας

    Απιστευτος κοσμος! Γεμισαν σχεδον πιο πολυ και απο ανταρσυα! Επισης ελεος πλεον με τα παιδακια στο ΚΚΕ. Παιδομαζωμα ανηλικων κανουν. Οταν το κανει αλλο κομα γινεται χαμος.

  2. Γιώργος Κ.

    Χαλαρώστε, το παιδομάζωμα των χρυσαυγιτών το ξέρετε; Ας κάνουν και αυτοί ότι θέλουν, δεν κινδυνεύει κανείς. Έτσι κι αλλιώς αποστρατευτήκανε μόνοι τους. Μη δημιουργούμε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Βγήκαμε στις αγορές γλεντήστε το και αφήστε τις μιζέριες……

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.