Τετάρτη, 15 Ιουλίου, 2020

Κέφι στον υπόλοιπο νομό. Νέκρα στο Αγρίνιο…


Στη Ναύπακτο κατά γενική ομολογία ο κόσμος ήταν λιγότερος από πέρυσι και αυτό είναι λογικό λόγω κρίσης. Όμως όπως φαίνεται και στη φωτογραφία από το nafpaktianews.gr μπόρεσαν οι ντόπιοι και οι επισκέπτες έκαναν. Ειδικά το σκηνικό που έστησε η ομάδα Super Legda άφησε άριστες εντυπώσεις. Ο κόσμος ήταν στους δρόμους χόρεψε, ήπιε, βοήθησε τη τοπική αγορά.

Στο Μεσολόγγι παρομοίως μπορεί τα πράγματα να ήταν λίγο πεσμένα αλλά οι δρόμοι ήταν γεμάτοι μέχρι αργά το απόγευμα. Φυσικά εκατοντάδες Αγρινιώτες ήταν χτες στην πρωτεύουσα μην έχοντας τι να κάνουν. Η κοινή συνισταμένη ήταν ότι «είχε πολύ κόσμο» και ότι «ξέφυγαν για λίγο οι άνθρωποι». Στο Μύτικα παρά τις κλοπές την ώρα του Καρναβαλιού μπήκαν πούλμαν από όλο το Ξηρόμερο για μια γιορτή που έφτιαξε ο Σύλλογος Γυναικών της πόλης! Τα ίδια και σε όλες τις υπόλοιπες πόλεις του νομού.

Πλην φυσικά Αγρινίου που το μεσημέρι χτες Κυριακή της Αποκριάς δεν κυκλοφορούσε ψυχή στους δρόμους ενώ το βράδυ μέχρι τις 10.30, όπου βγήκαν κάποιοι για ένα ποτό, ήταν σαν μια συνηθισμένη Κυριακή! Κάναμε μια βόλτα από την Αγία Τριάδα στο κέντρο στις 8.30 και δεν συναντήσαμε κανένα ενώ στην κουβέντα μας με μαγαζάτορες μας είπαν ότι μετάνιωσαν που άνοιξαν! Οι έμποροι ίσως πρέπει να κάνουν ένα χορό κάποτε ή να κόψουν μια πίτα όπως συμβαίνει στις περισσότερες πόλεις ώστε να συζητήσουν τρόπους να προσελκύσουν κόσμο.
Γιατί σε όλη την Ελλάδα έχει κρίση αλλά αυτό που συμβαίνει στο Αγρίνιο δεν έχει όμοιό του πουθενά. Ο Δήμος με το να φέρει- με τα χρήματα που διαθέτει πια έναν κλόουν για τα μικρά παιδιά ή να κάνει τις εκδηλώσεις του με τη Φιλαρμονική- δεν μπορεί να υποκαταστήσει την πρωτοβουλία των πολιτών. Ομοίως και ένα δυο μαγαζιά που έχουν τι υποδομές να στήσουν αληθινά πάρτυ ή αποκριάτικους παιδότοπους. Χρειάζεται να γίνει μια κίνηση να φέρει κόσμο.
Υπάρχει μια ιδιότυπη συγκυρία στο Αγρίνιο αποδοκιμασίας του Καρναβαλιού σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι επιχειρηματίες και οι έμποροι δεν επιθυμούν ή δεν έχουν καμιά διάθεση να ξεκινήσει κάτι στην πιο έρημη πόλη της χώρας. Είναι απορίας άξιο πως μια πόλη τόσων χιλιάδων είναι η μοναδική στο νομό που κάνει μόνο μια γιορτή για τα κούλουμα στο Πάρκο. Και αυτή βέβαια με τη σημερινή ανέχεια και κάποιες ειδικές συνθήκες καταλήγει σε μια μάλλον μελαγχολική προσφορά φαγητού σε όσους δεν έχουν ή σε όσους θέλουν να φάνε τσάμπα. Άλλωστε όπως λένε και οι παλιότεροι αυτό το έθιμο καθιερώθηκε εδώ κα μερικά χρόνια και δεν αποτελεί μέρος της κουλτούρας της πόλης.
Όμως δεν πάει άλλο. Έχουμε ένα χρόνο μπροστά μας να σκεφτούμε τρόπους να μείνει κόσμος στην πόλη και τα μαγαζιά να είναι ανοιχτά.
Τα προβλήματα της διεθνούς και της ελληνικής οικονομίας μπορούν να περιμένουν δυο μέρες. Δεν είναι δυνατόν να μεταδίδεται η μιζέρια της καθημερινότητας ακόμη και στις γιορτές.
Η Εκκλησία μπορεί να έχει την άποψή της για το θέμα και δικαιούται να προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει τη συσσωρευμένη γνώση της σε όσους επιθυμεί αρκεί να μην εμποδίζει κανένα που θέλει να διασκεδάσει. Άλλωστε τις τελευταίες δυο εβδομάδες, έκανε δύο γιορτές για τη Σαρακοστή με καλεσμένα σχεδόν 200 παιδιά από όλη την περιοχή και τους γονείς τους! Πρόσφερε φαγητά που αρέσουν στα παιδιά και τραγούδησαν όλοι μαζί χριστιανικούς ύμνους σε αντιστάθμισμα στην αισθητική του Καρναβαλιού που επικρατεί στην υπόλοιπη Ελλάδα! Είναι δικαίωμα του καθενός να εκφραστεί όπως θέλει. Όσοι νιώθουν όμως διαφορετικά πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες για να στήσουν μια δική τους γιορτή. Εκτός κι αν στο Αγρίνιο όλοι είναι απασχολημένοι ή με την ηθική, ή με τα νέα μέτρα ή με το πότε θα καταρρεύσει ο καπιταλισμός-ή όποιο άλλο πολιτικό σύστημα έχουμε, γιατί καπιταλισμό δεν έχουμε- και δεν υπάρχει χρόνος για τίποτε άλλο.

Γ.Συμψηρής

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.