Κυριακή, 29 Νοεμβρίου, 2020

Κίνδυνος για τα λεφτά από τα σεισμόπληκτα;

Κίνδυνος για τα λεφτά από τα σεισμόπληκτα;

Διαθεσιμότητα για υπαλλήλους ΥΠΕΧΩΔΕ;

Ενώ πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια, σύμφωνα με ρεπορτάζ του patrastimes.gr, μετά την ενημέρωση που είχε από το υπουργείο, πως δίνεται πλέον μια βαθιά ανάσα της τάξεως των 16,1 εκατ. ευρώ για τους σεισμόπληκτους το 2008 και συγκεκριμένα ποσό ύψους 14,6 εκατ. ευρώ για τους σεισμόπληκτους σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία και 1,5 εκατ. ευρώ για τους σεισμόπληκτους της Ηλείας, τελικά τις τελευταίες ώρες οι εξελίξεις μάλλον δείχνουν πως το Κράτος κάτι διαφορετικό είχε κατά νου…

Ενημερώθηκαν λοιπόν οι εργαζόμενοι πως το Ταμείο Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων της Πάτρας κλείνει και έτσι αποφάσισαν προτού προλάβει να βάλει «λουκέτο» να εργαστούν ακόμα και το Σαββατοκύριακο για να εξυπηρετήσουν τους περίπου 1.500 δικαιούχους που δεν είχαν λάβει τα χρήματά τους και έχουν ολοκληρωμένους και υπογεγραμμένους τους σχετικούς φακέλους.

Όταν όμως από το υπουργείο έμαθαν για αυτή την εξέλιξη, και επειδή μάλλον δεν είχαν σκοπό να δώσουν τελικά τα χρήματα, αποφάσισαν να ανασύρουν μια αξιολόγηση του ΥΠΕΧΩΔΕ σύμφωνα με την οποία, όλοι οι εργαζόμενοι του ΤΑΣ τίθενται σε διαθεσιμότητα.
Απώτερος στόχος τους ήταν να οδηγήσουν σε κινητοποιήσεις τους εργαζόμενους και έτσι να μην δώσουν τα χρήματα… Οι υπάλληλοι του Ταμείου, με μόνο όπλο τους τις κινητοποιήσεις, αποφάσισαν να κατεβάσουν τα… στυλό τους για να υπερασπίσουν τις εργασίες τους.
Χτες έκαναν συνέλευση για να αποφασίσουν τι θα πρέπει να κάνουν, για να μην αφήσουν και τους σεισμόπληκτους απλήρωτους, αλλά τελικά προς το παρόν δεν έλαβαν κάποια απόφαση και θα συνεδριάσουν και πάλι σήμερα Κυριακή ώρα 10.30 το πρωί.

 

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας εργαζομένων στο ΥΠΕΧΩΔΕ

ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ Γ.Γ.Δ.Ε.

Πέρυσι εφάρμοσαν το αποτυχημένο, κατά γενική ομολογία, μέτρο της «προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας» διαλύοντας την κορυφή της πυραμίδας της Δημόσιας Διοίκησης. Φέτος, έβαλλαν σε εφαρμογή το πιο σκληρό, αντισυνταγματικό και ανάλγητο μέτρο της διαθεσιμότητας για να εξυπηρετήσουν τις ορέξεις των τοκογλύφων δανειστών της χώρας μας, διολισθαίνοντας μάλιστα στην πρακτική της έκδοσης συνεχών πράξεων νομοθετικού περιεχομένου και ερμηνευτικών εγκυκλίων, καταργώντας στην ουσία τη Βουλή.

Σήμερα, με πρόσχημα την αξιολόγηση των υπηρεσιακών δομών, η Επιτροπή του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με την έκθεση αξιολόγησης – πρόταση αναδιοργάνωσης καταργεί ουσιαστικά τη Γ.Γ.Δ.Ε., μεταφέρει αρμοδιότητες σε ιδιωτικά συμφέροντα, αδιαφορώντας για τις αρνητικές συνέπειες που αυτή η επιλογή θα προκαλέσει στον έλληνα φορολογούμενο.

Η Ομοσπονδία μας εκφράζει την οργή, την αγανάκτηση και τη ριζική της αντίθεση στο συγκεκριμένο «μόρφωμα» (χωρίς μάλιστα περιγραφή αρμοδιοτήτων), αφού σε καμία περίπτωση δεν προωθεί την αναπτυξιακή συμβολή του Υπουργείου, την αποτελεσματική διαχείριση των δημοσίων έργων, την ποιότητα του παραγόμενου έργου, την εξυπηρέτηση του πολίτη, την αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων και φυσικών καταστροφών.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να στηρίξει την πρόταση της Επιτροπής που η ίδια συγκρότησε για το νέο Οργανισμό της Γ.Γ.Δ.Ε. και να μην συμπράξει στη διάλυση ενός από τα πιο παραγωγικά Υπουργεία της χώρας, το οποίο στη δύσκολη συγκυρία της βαθιάς ύφεσης μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα, όπως και στο παρελθόν, στην πολυπόθητη απ ‘ όλους ανάπτυξη.
Διαφορετικά, θα φέρει την αποκλειστική ευθύνη, μαζί με την Κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν, λόγω της διάλυσης των υπηρεσιών, για τη μη απορροφητικότητα των αναγκαίων πόρων του ΕΣΠΑ της τρέχουσας χρηματοδοτικής περιόδου, αλλά και της περιόδου 2014 – 2020.

Τονίζουμε ιδιαίτερα ότι το αντικείμενο που πρέπει να περαιωθεί από τη Γ.Γ.Δ.Ε., σχετικά με το ΕΣΠΑ, για τα μεγάλα έργα μέχρι το 2015, ανέρχεται στο ποσό των 5,4 δις ευρώ, ήτοι το 57% του συνολικού προϋπολογισμού των 100 μεγαλύτερων έργων του ΕΣΠΑ και αφορά σε αυτοκινητόδρομους, λιμενικά έργα, αεροδρόμια, κτιριακά έργα, αποκαταστάσεις σεισμοπλήκτων κλπ.

Η Ομοσπονδία μας δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη διάλυση της Γ.Γ.Δ.Ε.. Θα παλέψει με κάθε τρόπο, συνδικαλιστικό και νομικό, για να μην περάσει η απαράδεκτη και εγκληματική πρόταση κατεδάφισης της Γ.Γ.Δ.Ε., η οποία έχει ως μοναδικό στόχο την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών, τις απολύσεις προσωπικού και τη μείωση της λειτουργικής δαπάνης 418.200ευρώ(!) δημοσιονομικού οφέλους, όταν με πρόσφατη απόφαση χαρίζονται 50 και πλέον εκατομμύρια ευρώ για εικονικές εργασίες που ουδέποτε εκτελέστηκαν (θα υπάρξει σύντομα σχετική ανακοίνωση) σε βάρος του φτωχού πλέον φορολογούμενου πολίτη.

Ο αγώνας των εργαζομένων της Γ.Γ.Δ.Ε. θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια για την προώθηση ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού Οργανισμού που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες διαχείρισης των έργων σύμφωνα με τις προτάσεις της Π.Ο.Σ.Ε.Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., καθώς και για την αποτροπή και ακύρωση της απαράδεκτης πρότασης της Επιτροπής του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.