Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Κίνδυνος πυρκαγιάς από τα ξερόχορτα στο Πάρκο

Κίνδυνος πυρκαγιάς από τα ξερόχορτα στο Πάρκο

1Στην τύχη του έχει αφεθεί ο χώρος μετά την παύση των εργασιών.

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος φωτιάς στο Πάρκο Αγρινίου, αφού μετά την αναστολή των εργασιών της ανάπλασης ο χώρος έχει «χορταριάσει» και όσο προχωρά το καλοκαίρι, ο συνδυασμός της ζέστης με την ύπαρξη ξερών χορταριών δημιουργεί μια ιδιαίτερα «εύφλεκτη» κατάσταση.

Προκειμένου λοιπόν να αποφευχθεί το χειρότερο, επιβάλλεται η άμεση παρέμβαση των αρμόδιων αλλά και η συνεχής επαγρύπνηση των περίοικων για τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Από τη στιγμή που με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σταμάτησαν οι εργασίες ανάπλασης στο δημοτικό πάρκο, σταμάτησαν και οι συνήθεις διαδικασίες συντήρησης. Το αποτέλεσμα είναι ότι αυτή τη στιγμή σε όλα τα ακάλυπτα σημεία του πάρκου, βλάστηση και θάμνοι έχουν πυκνώσει, το χορτάρι έχει θεριέψει σε ύψος και ο χώρος αρχίζει σιγά-σιγά να θυμίζει πραγματική ζούγκλα με οργιώδη βλάστηση. Επίσης, στα δενδροφυτευμένα σημεία, τα ξερά φύλλα έχουν δημιουργήσει ένα πυκνό στρώμα στο έδαφος ενώ πεσμένα κλαδιά ακόμη και ολόκληροι κορμοί, συμπληρώνουν την εικόνα. Όσο μάλιστα προχωρά το καλοκαίρι, η κατάσταση όλο και χειροτερεύει, αφού τα φυλλοβόλα δέντρα ρίχνουν τα φύλλα τους ενώ τα πράσινα χορτάρια θα αρχίσουν σταδιακά να ξεραίνονται και να μετατρέπονται σε ιδανικό προσάναμμα.

Την κατάσταση χειροτερεύει ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι οι εργασίες που ξεκίνησαν το περασμένο καλοκαίρι σταμάτησαν στη μέση, με αποτέλεσμα η πρόσβαση στους εσωτερικούς χώρους του πάρκου να έχει γίνει δύσκολη. Μπάζα, χαντάκια και σωροί από πέτρες θα αποτελούσαν εμπόδια σε περίπτωση που χρειαζόταν η άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής και η είσοδος μέσα στο πάρκο πυροσβεστικών οχημώτων.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πρασίνου, Βασίλη Παπαθανάση, από τη στιγμή που το έργο ανατέθηκε και το ανέλαβε ο εργολάβος, αυτός έχει και την ευθύνη για την συντήρησή του. Η αναστολή εργασιών όμως την οποία έχει αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, περιπλέκει την κατάσταση, ενώ είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε την οριστική απόφαση, η οποία μπορεί να αργήσει πολλούς μήνες ακόμη.

Ήδη για το θέμα αυτό, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου, Χριστόφορος Μπόκας, έστειλε επίσημο έγγραφο με χθεσινή ημερομηνία με το οποίο απευθύνεται προς την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Αγρινίου, ζητώντας να επιληφθεί της κατάστασης. Το αίτημα κοινοποιήθηκε επίσης στο Δασαρχείο αλλά και τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών, καθώς χρειάζεται να υπάρξει συντονισμός των υπηρεσιών και έγκριση των εργασιών που πρέπει να γίνουν από τα συνεργεία καθαρισμού.

Με επιστολή που έδωσε στην δημοσιότητα, επί του θέματος τοποθετείται και ο Δημήτρης Τραπεζιώτης, ο οποίος ζητά την άμεση πραγματοποίηση όλων των απαραίτητων εργασιών, ούτως ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς στο Πάρκο. Ο κ. Τραπεζιώτης μάλιστα αναδυκνείει ένα σημαντικό ζήτημα ακόμη, την εκτέλεση κάποιων συγκεκριμένων εργασιών (κλάδεμα αγριόχορτων, αποκατάσταση των εισόδων κ.α.) ώστε το Πάρκο να καταστεί προσβάσιμο από τους δημότες του Αγρινίου, έστω και σε αυτή την μορφή.

Όπως και να έχει, το Πάρκο είναι πάρα πολύ σημαντικό για το Αγρίνιο ώστε να αφεθεί στην τύχη του και την εγκατάλειψη, ενώ ούτε μπορεί κανείς να περιμένει τις βραδυκίνητες γραφειοκρατικές διαδικασίες για να αποφασιστεί αν και πως θα προχωρήσει η σχεδιαζόμενη ανάπλαση. Εξάλλου, η νέα δημοτική αρχή που θα αναλάβει από τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να τηρήσει την όποια απόφαση λάβει το ΣτΕ αλλά και την δέσμευσή της για βελτίωση του συγκεκριμένου σχεδίου. Έως τότε όμως ο καιρός είναι πολύς και το Πάρκο δεν μπορεί να περιμένει, ενώ για την καταστροφή αρκεί μια απροσεξία της στιγμής.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πρασίνου, Βασίλη Παπαθανάση, από τη στιγμή που το έργο ανατέθηκε και το ανέλαβε ο εργολάβος, αυτός έχει και την ευθύνη για την συντήρησή του.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

unnamed

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.