Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου, 2020

Καθαρή στήριξη Καραμανλή στην υποψηφιότητα Μεϊμαράκη

kleidwse-i-upopsifiotita-meimaraki-anakoinwnetai-simera.w_l

Ο Κώστας Καραμανλής, έδωσε ουσιαστικά το «δαχτυλίδι» στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη που ανακοινώνει σήμερα την υποψηφιότητά του.

Ο Κώστας Καραμανλής, ως ο «κλειδοκράτορας» της Ν.Δ. και εγγυητής κατά τους υποστηρικτές του, της ενότητας του κόμματος, έδωσε ουσιαστικά το «δαχτυλίδι» στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος σήμερα ανακοινώνει και επίσημα την υποψηφιότητα για την προεδρία.

Με την ενεργό στήριξη του πρώην Πρωθυπουργού, αλλά και κεντρικών παικτών όπως της Ντόρας Μπακογιάννη και άλλων δελφίνων και κορυφαίων στελεχών, όπως π.χ. ο Νίκος Δένδιας, ο Βαγγ. Μεϊμαράκης είναι από σήμερα το μεσημέρι και επισήμως υποψήφιος για την αρχηγία της συντηρητικής παράταξης.

Σε μια χρονική στιγμή που αγριεύει η μάχη στο παρασκήνιο, μπήκε στη μέση ο Κ. Καραμανλής θέλοντας να διασφαλιστεί, όσο αυτό είναι εφικτό, η ενότητα της παράταξης. Τις τελευταίες ημέρες έχει ενεργοποιηθεί ο ίδιος, όσο ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια, καλώντας βουλευτές και στελέχη να συστρατευτούν πίσω από τον Βαγγ. Μεϊμαράκη.

«Ο Βαγγέλης είναι επιλογή ενότητας. Δεν υπάρχει άλλη υποψηφιότητα. Με αυτόν πάμε και κοιτάμε μπροστά» είναι το μήνυμα που στέλνει και αυτό είπε και χθες στις συναντήσεις που είχε διαδοχικά με τον Μάκη Βορίδη και την Όλγα Κεφαλογιάννη που δεν κατεβαίνουν τελικά υποψήφιοι, αποδεχόμενοι και το προσκλητήριο ενότητας του πρώην Πρωθυπουργού που συνάντησε τον Δημήτρη Σιούφα, τον Κωστή Χατζηδάκη, κ.α.

Σε αυτό το κλίμα της γενικής καραμανλικής συστράτευσης, άρχισαν από χθες το μεσημέρι να κυκλοφορούν διάφορα σενάρια περί πιθανής υποψηφιότητας του κοινοτικού επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου. Παρά τα όσα κυκλοφορούν περί πίεσης προς τον Δ. Αβραμόπουλο να εμπλακεί στη διαδικασία, ο ίδιος δεν ανοίγει τα χαρτιά του, με αποτέλεσμα πολλοί να ερμηνεύουν όπως θέλουν αυτή τη σιωπή. Όμως, πρόσωπα με σημαίνοντα ρόλο στη Ν.Δ. που γνωρίζουν πολύ καλά το παρασκήνιο αναφέρουν ότι απλά γίνεται συζήτηση για τη συζήτηση και δεν θα υπάρξει τέτοια υποψηφιότητα, καθώς δεν έχει προετοιμαστεί, αν και θεωρείται ως μια υποψηφιότητα ενωτική που θα άρει το αδιέξοδο κατά τους υποστηρικτές του.

Ο πρώην Πρωθυπουργός είχε και χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βαγγ. Μεϊμαράκη που ετοιμάζεται να κάνει επίδειξη δύναμης, παρουσιάζοντας ένα μεγάλο αριθμό υπογραφών από τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, ενώ θα παρουσιάσει και τις προτάσεις του –μια πλατφόρμα- για την ανασυγκρότηση του κόμματος.

Η εντολή από το επιτελείο του Κ. Καραμανλή είναι όλος ο μηχανισμός των «καραμανλικών» ανά την επικράτεια να στηρίξει τον Βαγγ. Μεϊμαράκη και ήδη έχουν ξεκινήσει τηλεφωνήματα από έμπιστα πρόσωπα του πρώην Πρωθυπουργού, όπως ο Γιάννης Αγγέλου, σε πρόσωπα-κλειδιά στην περιφέρεια για να συνδράμουν.

Ο Κ. Καραμανλής θεωρεί ότι η παράταξη δεν έχει την πολυτέλεια να αλληλοσπαράσσεται και γι’ αυτό δεν ήθελε και περισσότερες από δυο ή τρεις υποψηφιότητες, ενώ επιμένει ότι η Ν.Δ. πρέπει να είναι άμεσα πανέτοιμη γιατί την περιμένουν δύσκολες μάχες στη Βουλή, καθώς εκτιμά πως η κυβέρνηση θα περάσει πολύ ζόρικα το επόμενο διάστημα.

Γι’ αυτό το λόγο και ο Βαγγ. Μεϊμαράκης επιμένει ότι πρέπει να γίνουν οι εκλογές γρήγορα, το αργότερο έως τις 25 Οκτωβρίου, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να στηθούν κάλπες στις 15 Νοεμβρίου ώστε να υπάρξει χρόνος για συζήτηση.
Η στρατηγική του επιτελείου Μεϊμαράκη που είναι σε πλήρη επικοινωνία με το σύστημα Καραμανλή είναι, από τη στιγμή που δεν μπορεί να αλλάξει ο τρόπος εκλογής, αν και θα γίνουν και άλλες προσπάθειες, να στηθούν κάλπες όσο το δυνατόν πιο σύντομα, ώστε να μην υπάρχει χρόνος για να γενικευθούν οι εσωτερικές συγκρούσεις.

Από την άλλη, ο Απόστολος Τζιτζικώστας που έχει όλο το σκληρό δεξιό σύστημα της Μακεδονίας μαζί του –σκληρούς δεξιούς, φιλοβασιλικούς, κ.α.- αλλά και μεγάλο τμήμα της Εκκλησίας (σ.σ. τον στηρίζει σκληρά ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος) ελπίζει στην ανατροπή, έχοντας και ένα τμήμα των «σαμαρικών» μαζί του.

Αν και ορισμένοι «σαμαρικοί» στηρίζουν τον Απ. Τζιτζικώστα, κάποιοι άλλοι τον Βαγγ. Μεϊμαράκη, κάποιοι τον Άδωνι Γεωργιάδη που μαζεύει ακόμα υπογραφές για να φθάσει τις 50 και κάποιοι τον Βασίλη Κικίλια που είναι άγνωστο εάν τελικά θα κατέβει αν και έχει συγκεντρώσει τις υπογραφές, εντούτοις ο Αντώνης Σαμαράς τηρεί στάση ουδετερότητας, παρά τα όσα κυκλοφορούν άσπονδοι εχθροί του.

«Ας κερδίσει ο καλύτερος. Μακριά από μένα οι ομαδοποιήσεις» λέει σε συνομιλητές του και εμμένει ότι η Ν.Δ. πρέπει την επόμενη μέρα να είναι ενωμένη. Ο ίδιος όμως, αν και ελέγχει μεγάλο τμήμα της Πολιτικής Επιτροπής, εντούτοις δεν εμπλέκεται με αποτέλεσμα τα μέλη που χαρακτηρίζονται «σαμαρικά» να κινούνται αυτόνομα.

Τα κτυπήματα κάτω από τη ζώνη έχουν αρχίσει και προβλέπεται ότι θα κορυφωθούν. Ήδη, χθες ο Νικήτας Κακλαμάνης έριξε τη βόμβα λέγοντας «πίσω από τους περισσότερους υποψήφιους βρίσκονται επιχειρηματικά τζάκια», δήλωση που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. ενδιαφέρεται υπέρμετρα για τα όσα διαδραματίζονται στο εσωτερικό της Ν.Δ.) την έκανε σημαία και επιτέθηκε με την εξής επισήμανση: «…στο εσωκομματικό πεδίο της ΝΔ αντιπαρατίθενται τα συμφέροντα της διαπλοκής και όχι οι πολιτικές θέσεις των υποψηφίων».

Πολλοί προβλέπουν ότι ο πόλεμος θα αγριέψει και το ερωτηματικό είναι εάν οι πληγές που θα ανοίξουν θα μπορέσουν την επόμενη μέρα, όποιο και εάν είναι το αποτέλεσμα, να επουλωθούν.

http://www.thetoc.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.