Παρασκευή, 5 Μαρτίου, 2021

Καθαρή τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών ζητά ο Τσίπρας απόψε στη Βουλή

Καθαρή τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών ζητά ο Τσίπρας απόψε στη Βουλή

vouli_2013_645xΚαυτή αναμένεται να είναι απόψε η συζήτηση στη Βουλή για την πορεία και τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης, η οποία θα γίνει μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και κάτω από τη σοκ που προκάλεσαν τα μέτρα που πρότειναν, μέσω του κυρίου Γιούνκερ, οι θεσμοί.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει από τους αρχηγούς των κομμάτων να τοποθετηθούν ξεκάθαρα πάνω στο διαπραγματευτικό ζήτημα. Επί της ουσίας, αν συμφωνούν με τα μέτρα που πρότειναν οι δανειστές ή αν συμφωνούν με τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση. Παράλληλα με την αποψινή συζήτηση ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να δώσει και στο εσωτερικό του κόμματός του σαφή εικόνα των δυσκολιών και των κινδύνων που υπάρχουν.

Σε κάθε περίπτωση η σημερινή συνεδρίαση και το πινγκ-πονγκ σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή θα αποκαλύψει σε βάθος τις προτάσεις και τις αντιπροτάσεις του καθενός χωριστά και θα αναδείξει τις πραγματικές «κόκκινες γραμμές» στον δρόμο για μια επωφελή συμφωνία.

Ανεξάρτητα πάντως από την εξέλιξη που θα έχει η αποψινή συζήτηση στη Βουλή στο Μαξίμου καταλαβαίνουν ότι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και γνωρίζουν ότι η όποια συμφωνία υπάρξει, αν υπάρξει, θα πρέπει να έρθει μέχρι τις 14 Ιουνίου για να προλάβει να επικυρωθεί και από τα ξένα κοινοβούλια.

Μάλιστα δεν αποκλείεται την προσεχή Δευτέρα, αν και εφόσον έχουν γίνει οι απαραίτητες κινήσεις (και ίσως έχει μεσολαβήσει νέα συνάντηση του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες για το ραντεβού με τον κ. Γιούνκερ), να απασχολήσει το Euro Working Group η προσδοκώμενη συμφωνία με βάση την ελληνική πρόταση αλλά και των θεσμών φυσικά. Η «γραμμή» που ακολουθεί πάντως τις τελευταίες ώρες το Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς να αποκλίνει -να σημειωθεί- από τον στόχο της συμφωνίας, είναι «κόντρα» με τους δανειστές και μετά διαβούλευση για την υπογραφή ενός «βιώσιμου» κειμένου μετά από πέντε χρόνια λιτότητας.

http://www.vimaonline.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.