Τρίτη, 13 Απριλίου, 2021

Και η διαδικτυακή αντιγραφή έχει τα όρια της…

Και η διαδικτυακή αντιγραφή έχει τα όρια της…

Aνακοίνωση των sites agrinionews.gr-agriniopress.gr

Αναμφισβήτητα η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών στο διαδίκτυο, καθώς και η δυνατότητα διαρκούς ενημέρωσης που αυτό παρέχει στους χρήστες του, το καθιστούν ως το πλέον ταχύτατα εξελισσόμενο σύγχρονο μέσο επικοινωνίας. Αυτό το γεγονός, κάνει εμάς τους διαχειριστές των ειδησεογραφικών ιστοσελίδων να είμαστε πιο υπεύθυνοι και προσεκτικοί τόσο απέναντι στους αναγνώστες μας, όσο και στους συντάκτες των άρθρων που προέρχονται από άλλους ιστοχώρους.

Δυστυχώς όμως, κάποιοι, εκμεταλλευόμενοι το ασαφές νομικό πλαίσιο που διέπει προς το παρόν τη λειτουργία των sites, επιμένουν ηθελημένα να μη σέβονται και να μην τηρούν απαρέγκλιτους κανόνες δεοντολογίας. Τα ανωτέρω τα αναφέρουμε με αφορμή τη συνεχή δημοσίευση πρωτογενών ειδήσεων του agrinionews.gr και του agriniopress.gr στην πατρινή ιστοσελίδα dete.gr, δίχως να αναφέρεται, ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, η πηγή.

Δυστυχώς, παρόλες τις επανειλημμένες συστάσεις των δύο αγρινιώτικων sites προς το dete και παρόλες τις σχετικές απαντήσεις της πατρινής ιστοσελίδας ότι πρόκειται για παράλειψη εκ παραδρομής…η «παράλειψη» εξακολουθεί να υφίσταται εδώ και μήνες.

Σήμερα, τόσο το agrinionews όσο και το agriniopress, «αναγκάζονται» να φέρουν στη δημοσιότητα επιστολή που είχαν αποστείλει από κοινού προς το dete ήδη από τον Ιούλιο. Γιατί πολύ απλά πρόσωπα που βρίσκονται χρόνια στο χώρο της δημοσιογραφίας οφείλουν να σέβονται την πνευματική εργασία συνανθρώπων τους και να πράττουν όσα στοιχειώδη ορίζουν οι κανόνες δεοντολογίας.

Ακολουθεί αναλυτικά η εν λόγω επιστολή:

Αγρίνιο, 29 Ιουλίου 2011

Αγαπητοί Συντάκτες του dete.gr,

Με λύπη μας παρατηρούμε ότι στην ιστοσελίδα σας εξακολουθείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, τόσο από το aginionews όσο και από το agriniopress, δίχως να αναφέρετε την πηγή. Δυστυχώς, παρότι σε σχετική μας ηλεκτρονική επικοινωνία με τον κ. Φλαμή προ ημερών, πήραμε τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο στο μέλλον, εντούτοις στον ιστοχώρο σας εξακολουθούν να αναρτώνται κείμενά μας…ως δικά σας!

Αναμφισβήτητα, η ανυπαρξία σαφούς νομικού πλαισίου που πρέπει να διέπει τη λειτουργία των δημοσιογραφικών ιστοσελίδων σας «παρέχει» τη δυνατότητα να πράττετε κατ’ αυτόν τον τρόπο. Έναν τρόπο όμως, που δεν συνάδει με τους κανόνες δεοντολογίας και ηθικής, ενώ σε καμία των περιπτώσεων δεν τιμά ανθρώπους με τη δική σας πολυετή εμπειρία στο δημοσιογραφικό χώρο.

Από την πρώτη στιγμή που εντοπίσαμε την εν λόγω «αυθαιρεσία» σας, πιστέψαμε ότι αυτή οφείλεται καθαρά σε παράλειψή σας. Εν συνεχεία κρίναμε σκόπιμο να επικοινωνήσουμε μαζί σας, αλλά παρότι ενημερωθήκατε επί του θέματος εξακολουθείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα μας δίχως να αναφέρετε την πηγή.

Όπως είναι λογικό η εν λόγω συμπεριφορά σας λειτουργεί αθέμιτα υπέρ της ιστοσελίδας σας, ζημιώνοντας ταυτόχρονα τη λειτουργία τόσο του agrinionews όσο και του agriniopress. Kυρίως όμως, αποτελεί εμπαιγμό για τους συντάκτες των κειμένων, οι οποίοι καταβάλουν κάθε φορά επίπονα την πνευματική τους εργασία για την παραγωγή πρωτογενών ειδήσεων.

Με αφορμή τα ανωτέρω, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι εφόσον εξακολουθήσετε να κινείστε στο ίδιο πλαίσιο, κατόπιν και της συγκεκριμένης επικοινωνίας μας, η παρούσα επιστολή θα δημοσιευτεί και στα δύο sites.

Σε κάθε περίπτωση επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματός μας.

Με εκτίμηση
agrinionews.gr agriniopress.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.