Τρίτη, 2 Μαρτίου, 2021

Και ξανά μανά από την αρχή στην Αυτοδιοίκηση

Και ξανά μανά από την αρχή  στην Αυτοδιοίκηση

 

kallik

Δεν φτάνει πάντως που η κυβέρνηση μοιάζει απροετοίμαστη σε όλα τα επίπεδα έχει και τα αριστερά γραμμάτια να ξεπληρώσει. Ένα από αυτά είναι ο Καλλικράτης που είναι «πάγιο αίτημα του λαού» να ξηλωθεί. Ήταν πάντα αντιδραστικός, λέει, αν και όλοι ξέρουν βαθιά μέσα τους ότι, με την ένταση της κρίσης που ακόμα περνάμε, αν δεν είχαν γίνει τα μεγάλα Καλλικρατικά σχήματα είναι ζήτημα αν 10-20 δήμοι στην Ελλάδα θα είχαν μείνει ανοιχτοί και μη λεηλατημένοι.

Αλλά είπαμε, υπάρχουν και οι ονειρώξεις ενός άλλου κόσμου εφικτού. Ο υπουργός κ. Βούτσης το είπε: «καταργείται ο Καλλικράτης και ψάχνουμε από την αρχή και τη χωροταξία των δήμων»! Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει πραγματικά χρόνια ολόκληρα κοσκινίζει. Ράβε ξήλωνε από την αρχή και ίσως θα ζούμε τη μέρα της μαρμότας σε τούτη τη ρημάδα χώρα. Ειδικά έτσι και μείνουμε μοναχούλια μας με δραχμές. Κανένα παράδειγμα, καμιά αξιολόγηση του παρελθόντος σε μια χώρα που έχει στο Σύνταγμά της τη φοβία μήπως και πειραχτεί ο πυρήνας του δημοσίου της.

Γι’ αυτό και οι εξαγγελίες για τον Καλλικράτη από τον κ. Βούτση. Όταν τις διάβασα σε επικεφαλίδα φαντάστηκα ότι ήταν σε εφαρμογή αυτού του διφορούμενου  που είπε χτες ο κ. Τσίπρας, δηλαδή του «θα δώσουμε μάχη για το ξήλωμα του μνημονίου από τις δομές του κράτους» που μάλλον εννοούσε στελέχη και θεσμούς που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Τώρα πως θα γίνει αυτό όταν και πάλι έχεις υποχρέωση για μεταρρυθμίσεις ανοιχτής οικονομίας, δεν το καταλαβαίνω. Όπως δεν πρέπει να το καταλαβαίνει κι ο κ. Βούτσης όταν λέει ότι θα δώσει στην Αυτοδιοίκηση περισσότερες αρμοδιότητες(αυτό κάνουν όλα τα δυτικά κράτη κι αυτό ήθελαν τα «μνημόνια»)αλλά παράλληλα θα προικοδοτήσει(! ) κιόλας με λεφτά από το κράτος! Ποια λεφτά, θα σας γελάσω. Αυτά μάλλον που δεν φτάνουν για να καταβληθούν τα θεσμοθετημένα οικογενειακά επιδόματα και πήγαν αρχές…Απριλίου!

Για να μη θυμίσουμε τη ρήση Βαρουφάκη ότι το σωστό είναι οι δήμοι να έχουν απόλυτη αυτοτέλεια σε πόρους, να μην παίρνουν λεφτά από το κράτος και να εισπράττουν οι ίδιοι τους φόρους π.χ. της ακίνητης περιουσίας. Έτσι γίνεται εκεί που έχει ζήσει ο υπουργός Οικονομίας, αυτά λέει, όμως δεν σημαίνει ότι μπορεί να το κάνει κιόλας εδώ. Αντίθετα, εδώ μπορεί να λέει ότι «εντάξει μωρέ θα αυξήσουμε τον ΦΠΑ κάπου ανώδυνα να φανούμε ότι έχουμε καλή θέληση» ή να λέει ότι «ο κόσμος δεν διαδηλώνει για χρήματα και δουλειές, αλλά για αξιοπρέπεια»! Και να μην του δείχνει κανείς τις γνωστές στρατιές των εξαθλιωμένων Ελλήνων.

Ήταν απροετοίμαστοι, φαίνεται παντού αυτό. Εδώ ο κ. Πανούσης μετά από τα απίθανα που είπε για η Σέγκεν και τρόμαξαν μέχρι και οι δικοί του, χτες έδειξε ότι δεν έχει ιδέα τι συμβαίνει στον κόσμο των χουλιγκάνων, είτε με τα καδρόνια είτε με τις γραβάτες. Δεν κατάλαβε ότι βγήκε βίντεο από επεισόδια που έγιναν τη Δευτέρα στη Πάτρα, γιατί κάποιοι ζουν από αυτά τα πράγματα. Το μόνο θετικό από τα τις εξαγγελίες Βούτση για το ξανα-ματα-ξήλωμα της αυτοδιοίκησης είναι η κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Και γιατί είναι διορισμένοι δραγουμάνοι του κράτους και γιατί κοστίζουν και πρέπει να κοπούν. Τόσο πολύ δίκιο έχει σε αυτό ο κ. Βούτσης που έχω τις αμφιβολίες μου αν το εννοεί…

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.