Δευτέρα, 12 Απριλίου, 2021

Και τώρα έλεγχος κι αποδείξεις είσπραξης

Και τώρα έλεγχος κι αποδείξεις είσπραξης

Τον τελευταίο χρόνο ακούμε και βλέπουμε γραμμένα στον Τύπο για λίστες επώνυμων και μη, μεγάλων φοροφυγάδων κι οφειλετών προς το δημόσιο, βλέπουμε κάποιους κάπου- κάπου να οδηγούνται με χειροπέδες στον εισαγγελέα και μετά ν’ αφήνονται ελεύθεροι κι αναρωτιόμαστε για το ποια μπορεί να είναι η συνέχεια. Γιατί είναι πολύ εύκολο το να μιλάει κανείς για λίστες με ονόματα, αφού είναι αμέτρητα αυτά στη δική μας χώρα, πολύ εύκολο να λέει ότι «θ’ ανοίξουν οι λογαριασμοί όλων των εφοριακών», όμως αυτό δεν αρκεί καθόλου. Κουραστήκαμε με τα λόγια, με τις υποσχέσεις και θέλουμε πλέον κι αποδείξεις. Ότι, δηλαδή, αυτά που λένε και υπόσχονται, γίνονται πράξη. Και πράξη εδώ δε σημαίνει μόνο προφυλάκιση, δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, άνοιγμα λογαριασμών, αλλά – πάνω απ’ όλα – πληρωμή των χρωστούμενων. Και το κυριότερο, απόδειξη είσπραξης αυτής της πληρωμής! Δηλαδή, πότε, πόσα κι από ποιον, όλα στη δημοσιότητα! Να γνωρίζουν οι πολίτες και να σιγουρεύονται, ότι τα χρήματα αυτά μπαίνουν κάθε φορά στο δημόσιο ταμείο.
Ο κάθε πολίτης δικαιούται σήμερα να είναι καχύποπτος μ’ όλα αυτά που είδαν τα μάτια του, για το τι γίνονταν μέχρι τώρα, για το πώς κατάφερναν να ρημάζουν κάποιοι τα πάντα και κανείς να μην τους ενοχλεί, να καταγγέλλονται σκάνδαλα πολλών δις και να κουκουλώνονται πολύ εύκολα, οπότε γιατί να μην πιστεύει ότι το ίδιο γίνεται και τώρα και ν’ αναφωνεί εκείνο το : «άντε, μωρέ, για τα μάτια γίνονται όλα αυτά, βλέπεις κανέναν απ’ αυτούς να πληρώνει ή να μπαίνει φυλακή;». Είναι φυσιολογικό να πιστεύει ο οποιοσδήποτε σε κάτι τέτοιο, γιατί ποιος πολίτης γνωρίζει σήμερα αν και πόσα χρήματα εισπράχτηκαν από πρόστιμα, απ’ όλα αυτά για τα οποία κατηγορούνται όσοι βρίσκονται στις περίφημες λίστες; Γιατί δε δίνονται τέτοια στοιχεία στη δημοσιότητα; Εισπράττονται ή τους χαρίζονται; Υπάρχει ελπίδα να εισπραχτούν ποτέ ή μας κοροϊδεύουν και τώρα;
Έψαχναν εναγωνίως οι πολιτικοί μας (αφού έβγαλαν τους εαυτούς τους απέξω κι ετοιμάζονται να μας ξαναζητήσουν την ψήφο μας) να βρουν από πού θα εξοικονομηθούν 300 εκατομμύρια ευρώ τις τελευταίες μέρες και πάλι στοχοποιήθηκαν οι συντάξεις και τα μικρά εισοδήματα. Έσοδα που θα προέρχονταν απ’ αυτούς τους μεγαλοκαρχαρίες, για τους οποίους διατυμπανίζουν συνεχώς ότι τους βάζουν στο στόχαστρο και θα πληρώσουν, πουθενά δεν προϋπολογίστηκαν. Σαν ειδικό έσοδο έπρεπε να εγγραφεί αυτό, για να γνωρίσουμε και το ύψος του. Κι αφού μιλάνε τώρα όλοι τους για ένα καινούριο ξεκίνημα, μιας και υπερψηφίστηκε στη Βουλή και το νέο μνημόνιο κι αφού – μετά την ολονύκτια συνεδρίαση του Eurogroup – είμαστε πλέον αναγκασμένοι να πορευτούμε στο μονόδρομο που μας υποδείχτηκε, δεν έχουν, παρά τα λόγια τους να τα κάνουν πράξη. Ο ελληνικός λαός θέλει πλέον να γνωρίζει – με αποδεικτικά στοιχεία – πόσα χρήματα μπαίνουν στο δημόσιο ταμείο, απ’ όλους τους παραβάτες, αν είναι δυνατόν και κάθε μήνα ακόμα! Γιατί είναι διάχυτη η εντύπωση, που τείνει να γίνει βεβαιότητα, ότι, όπως μέχρι τώρα δεν πλήρωνε κανείς, το ίδιο θα συμβαίνει και στο εξής.
Εάν πραγματικά πληρώσουν όλοι τους αυτοί κι όσοι, με οποιονδήποτε τρόπο ζημίωσαν το δημόσιο εδώ και τόσες δεκαετίες, πολλά χρήματα θα μαζευτούν και πολλές «τρύπες» θα βουλωθούν. Γιατί είναι πάρα πολλοί αυτοί που μέχρι τώρα βρέθηκαν, αλλά κι ακόμα περισσότεροι που μπορεί να βρεθούν, εάν συνεχιστούν οι έλεγχοι, όπως μας διαβεβαιώνουν οι κυβερνώντες. Είναι πάρα πολλοί οι χώροι που κανένας έλεγχος δεν έχει γίνει ακόμα και προκαλεί ερωτηματικά το γιατί δεν έχει γίνει. Πού ‘ναι ο έλεγχος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για παράδειγμα, η οποία κατηγορούνταν επίσημα (Ρακιντζής) ότι έχει το μεγαλύτερο ποσοστό διαφθοράς απ’ οποιονδήποτε άλλο χώρο; Ποιος έκανε έλεγχο για τα χρέη που «φορτώθηκαν» οι καλλικρατικοί δήμοι και οι νέες αιρετές περιφέρειες απ’ τους πρώην δήμους και νομαρχίες; Δε μπορούν, λένε δήμαρχοι και περιφερειάρχες σε όλη την Ελλάδα, να κάνουν το παραμικρό έργο. Μα, αφού έχουν υποχρεώσεις (νόμιμες ή παράνομες κανείς δεν το γνωρίζει, ούτε το ψάχνει) απ’ τους προκατόχους τους, τις οποίες βάζουν και σε προτεραιότητα, με τι χρήματα θα κάνουν έργα; Μήπως απ’ αυτά που θα εξοικονομηθούν από τώρα και μετά απ’ τη μη πληρωμή των αντιδημάρχων; Οι οποίοι (αντιδήμαρχοι) – εκτός εξαιρέσεων πρέπει να σημειώσουμε – «πέθαιναν» στη δουλειά και το άτιμο το κράτος έπαψε ξαφνικά να τους λυπάται!
Έχω την εντύπωση ότι οι έλεγχοι που ΔΕΝ έγιναν στην Αυτοδιοίκηση, ούτε πρόκειται να γίνουν ποτέ (εκτός και μας το ζητήσουν κι αυτό οι ξένοι, αυτοί οι άπληστοι!), δεν θα είναι οι μοναδικοί. Ούτε σε άλλους χώρους (δημόσιους οργανισμούς, ΔΟΥ, Πολεοδομίες κ.τ.λ.) ΔΕΝ έγιναν, ούτε πρόκειται να γίνουν. Και σε κάτι περίφημες – και είναι πολλές – Αναπτυξιακές Εταιρίες, όπως ΑΝΑΙΤ, ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ Α.Ε. κι άλλες, για ν’ αναφερθούμε στη δική μας περιφέρεια και ποιος ξέρει πόσες σ’ ολόκληρη τη χώρα, οι οποίες διαχειρίζονταν τεράστια κοινοτικά κονδύλια τόσα χρόνια, επικρατεί τέτοιο σκοτάδι πληροφόρησης, αφού οι περισσότεροι δε γνωρίζουν καν την ύπαρξή τους. Είμαι σίγουρος ότι, εκτός από το Διοικητικό Συμβούλιο, τον Πρόεδρο, το Δ/ντή (έμισθες θέσεις) και κάποιους άλλους, κανείς δε γνωρίζει το τι γίνεται εκεί. Και γιατί δε γίνεται και σ’ αυτές κάθε χρόνο παρόμοιος απολογισμός όπως στους δήμους, για να γνωρίζουν οι δημότες τι γίνεται, αφού (δε θα κουραστώ να το λέω αυτό) η αντιπολίτευση γενικώς, όχι μόνο έλεγχο δε ζητάει, αλλά βρήκε το κόλπο και …στρίβει δια της καταψηφίσεως και μόνο! Τόσο ανεύθυνα!
Ευθύνη (μιας και μιλάμε για αντιπολίτευση) για τη μη πληροφόρηση του ελληνικού λαού, διαχρονικά, για το ποιοι τα «τρώγανε» σ’ αυτή τη χώρα και για το πώς «λειτουργούσε» επί δεκαετίες ένα διεφθαρμένο κράτος και δημόσια διοίκηση, δεν έχουν μόνο οι κυβερνήσεις. Στο κάτω- κάτω αυτές τη δουλειά τους έκαναν. Τα κόμματα όμως, τα οποία ποτέ τους δεν ήταν στην εξουσία κι αποτελούσαν τη μόνιμη αντιπολίτευση, φέρουν στο ακέραιο την ευθύνη για τη μη πληροφόρηση. Χρέος είχαν ΚΑΙ να γνωρίζουν για το τι γίνεται ΚΑΙ να ενημερώνουν – με στοιχεία – το λαό, αντί να φωνασκούν μόνο και να κατηγορούν. Έργο της αντιπολίτευσης είναι να ελέγχει την εξουσία. Τι περισσότερο απ’ αυτό, δηλαδή; Είδαμε, όμως, να γίνεται αυτό πουθενά, σ’ όλα τα συλλογικά όργανα (Κυβέρνηση, Βουλή, Δημοτικά Συμβούλια κ.τ.λ.); Με παρουσίαση στοιχείων κι αξιόποινων πράξεων όμως κι όχι με λόγια. Πιστεύω πως, μέχρι τώρα, η απάντηση είναι ΟΧΙ! Ας γίνεται επιτέλους, από τώρα και μετά, πριν μας προλάβουν και σ’ αυτό οι ξένοι κι αποδειχθούμε παντελώς ανίκανοι. Γιατί εκείνοι θα κάνουν ελέγχους, είναι σίγουρο. Κι ούτε θα πετάνε στο καλάθι των αχρήστων τυχόν καταγγελίες από εμάς τους πολίτες, όπως γίνονταν και γίνεται ακόμα απ’ τους δικούς μας «υπεύθυνους».
Αντιπολίτευση, λοιπόν, σε όλα τα συλλογικά όργανα και πολίτες ΜΑΖΙ, χρέος έχουμε να ζητάμε επιτέλους επιτακτικά: ΕΛΕΓΧΟ ΚΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ!                                                                                                                ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.