Κυριακή, 11 Απριλίου, 2021

Καραμπόλες στο Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας

Καραμπόλες στο Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας

Μπορεί η πρώτη ένσταση που είχε καταθέσει η Κίνηση Πολιτών Ναυπακτίας διεκδικώντας μία επιπλέον έδρα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας να απορρίφθηκε σε πρώτο επίπεδο από το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου, ωστόσο έρχεται τώρα το Συμβούλιο της Επικρατείας για να αλλάξει τα δεδομένα.

Θυμίζουμε πως οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου 2010 στη Ναύπακτο κρίθηκαν τη δεύτερη Κυριακή και σύμφωνα με το νόμο οι έδρες μοιράζονται σε δύο κατανομές. Στην πρώτη κατανομή μοιράστηκαν 14 έδρες (περίπου οι μισές) που προβλέπονται από τον νέο εκλογικό νόμο.

Σ΄ αυτή λοιπόν την πρώτη κατανομή, σε πρώτη φάση, μοιράζονται αναλογικά οι έδρες σύμφωνα με τις ψήφους κάθε συνδυασμού διαιρώντας το σύνολο των ψήφων με το εκλογικό μέτρο (το οποίο στην περίπτωση του Δήμου Ναυπακτίας ήταν το 1432. Έτσι μοιράστηκαν σωστά οι 11 έδρες και απέμειναν 2, τις οποίες θα έπρεπε να λάβουν οι συνδυασμοί ανάλογα με τα υπόλοιπά τους στην δεύτερη φάση της Α΄ κατανομής.

Εδώ λοιπόν υπήρξε και η σωστή, όπως παραδέχεται και το Συμβούλιοτης Επικράτειας, ανάλυση της Κίνησης Πολιτών, σύμφωνα με την οποία, από τη στιγμή που η παράταξη του Γιάννη Μπουλέ «Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνησης Ναυπακτίας» ήταν ο επιτυχών συνδυασμός, σύμφωνα μετο νόμο θα έπρεπε οι δύο αυτές έδρες να διατεθούν στις άλλες δύο παρατάξεις και συγκεκριμένα σε αυτές του Θανάση Παπαθανάσηκαι του Κώστα Καρακώστα.

Εδώ ακριβώς η «Κίνηση Πολιτών» εντόπισε το λάθος του Πρωτοδικείου. Ότι, δηλαδή, στην διάθεση των δύο εδρών που έμειναν αδιάθετες απότην Α’ φάση της Α’ κατανομής, συμμετέχει και ο επιτυχών συνδυασμός ενώ ο νόμος ορίζει σαφώς ότι συμμετέχουν μόνο οι επιλαχόντες συνδυασμοί. Και αυτό γιατί ο επιτυχών συνδυασμός βρίσκεται από το νόμο ενισχυμένος από τη δεύτερη κατανομή, δηλαδή από τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, όπου του δίνονται 13 συνολικά έδρες επιπλέον.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έρχεται τώρα να δικαιώσει την «Κίνηση Πολιτών» και στις 24 Ιουλίου που εκδικάζεται η υπόθεση από το Διοικητικό Πρωτοδικείο όλα δείχνουν πως ο υποψήφιος της παράταξης του Κώστα Καρακώστα, Τάκης Λουκόπουλος θα κληθεί να πάρει τη θέση του στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπακτίας.

Το γεγονόςαυτό όπως είναι επόμενο δημιουργεί μία καραμπόλα, μιας και θα γίνουν ανακατατάξεις στη δομή του Σώματος. «Το ότι είχαμε δίκιο το ξέραμε, αλλά το θέμα μας ήταν πως θα μπορούσαμε να πείσουμε το δικαστήριο. Η μισή Ελλάδα είχε πρόβλημα σαν τοδικό μας και αρκετοί Δήμοι που δενέχουν κάνει ενστάσεις, δεν έχουν δι-καιωθεί», σημειώνει ο εκπρόσωπος της «Κίνησης», Γιώργος Φούντας, για να προσθέσει πως το εκλογικό σύστημα δεν είναι η απλή αναλογική και η έκβαση της υπόθεσης με τη δικαίωση που ήρθε από το Συμβούλιο της Επικρατείας δείχνει να λειτουργεί θετικά προς την κατεύθυνση της ισονομίας και της ισότητας των πολιτών. Αυτή τη στιγμή έχει απομείνει το τυπικό μέρος της όλης ιστορίας μιας και η τελευταία παράγραφος της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφέρει χαρακτηριστικά πως αναιρεί την απόφαση (την πρώτη) του Διοικητικού Πρωτοδικείου Μεσολογγίου και «παραπέμπει την υπόθεση για νέα κρίση που να είναι νόμιμη».

Σύμφωνα μετις εκτιμήσεις τώρα και λόγω τουότι τα δικαστήρια κλείνουν το μήναΑύγουστο, η τελική ανακήρυξη της απόφασης θα γίνει το φθινόπωρο, ενδεχομένως εντός μηνός Σεπτεμβρίου

www.nafpaktia.com

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.