Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

"Καρφώθηκαν" με την διαρροή για το Πανεπιστήμιο.

"Καρφώθηκαν" με την διαρροή για το Πανεπιστήμιο.

Δημοσιεύτηκε στο agrinio-culture
Ο Αγρινιώτης Καθηγητής κ. Παλιούρας με επιστολή του τα χώνει στην Καθημερινή για το πρόσφατο δημοσίευμα-διαρροή που έκανε λόγο για μπλόκο στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας. Τον απώτερο σκοπό αυτής της διαρροής σας είχαμε αποκαλύψει εμείς προ πολλού. Αλλαντάλλων απαντά ο αρθρογράφος της Καθημερινής, χωρίς να μπορεί να αντικρούσει ούτε ένα από τα επιχειρήματα του κ. Παλιούρα. Πράγμα που επιβεβαιώνει τη δική μας εκτίμηση για το τι θα κάνει το υπουργείο σε σχέση με το πανεπιστήμιο ή τουλάχιστον τι θα ήθελε να κάνει.
“Κύριε διευθυντά o βαρύγδουπος και εντυπωσιακός τίτλος «Μπλόκο» στο ΑΕΙ Δυτικής Στερεάς Ελλάδος, στην «Καθημερινή» της Κυριακής 15 Νοεμβρίου 2009 δεν ξάφνιασε κανέναν -έχουμε συνηθίσει οι Αγρινιώτες σε κάτι τέτοια- δημιούργησε όμως σύγχυση και πολλές απορίες. Ο δημοσιογράφος κ. Απόστολος Λακασάς, γνώστης των πανεπιστημιακών θεμάτων, εδώ δεν είναι καλά ενημερωμένος και γι’ αυτό αδικεί το ζήτημα. Πρώτον το πανεπιστήμιο έχει τίτλο «Δυτικής Ελλάδος» και όχι δυτικής «Στερεάς» Ελλάδος. Δεύτερον το 22ο «πολύπαθο» πανεπιστήμιο της χώρας μας δεν είναι καρπός προεκλογικής εξαγγελίας, αλλά ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και μάλιστα ύστερα από επώδυνη πορεία δέκα ετών. Τρίτον ποιος μίλησε «για διάσπαση Τμημάτων από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων»; Η Πανεπιστημιακή Σχολή Αγρινίου ιδρύθηκε το 1998 με προοπτική αυτονόμησης, σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο. Τα τρία Τμήματα δεν ανήκουν οργανικά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αλλά όλα αυτά τα χρόνια διοικείται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τέταρτον «το πλαίσιο του νέου στρατηγικού σχεδιασμού για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση» είναι ένα εγχείρημα που αφορά όλα τα ΑΕΙ της χώρας και η μελέτη του ζητήματος δεν είναι υπόθεση ολίγου χρόνου, αλλά προϋποθέτει σοβαρή έρευνα, διαπιστώσεις, κατηγοριοποιήσεις, συγκρίσεις, αξιολόγηση τής μέχρι τώρα πανεπιστημιακής πορείας, δουλειά δηλαδή σε βάθος ειδικών επιτροπών. Εξάλλου, οι διαπιστώσεις και υποθέσεις της κ. Ε. Μπουρνόβα, της οποίας φιλοξενείτε το κείμενό της στον ίδιο χώρο, για «περιφερειακές κωμοπόλεις όπου ιδρύονται Τμήματα αμφίβολης επιστημονικότητας» έχουν καμιά σχέση με το Αγρίνιο, που είναι η 8η πληθυσμιακά πόλη της Ελλάδος με 120 χιλιάδες ψυχές; Θα τρελαθούμε στο τέλος. Το Πανεπιστήμιο, ως αυτόνομο πλέον, είναι έτοιμο να λειτουργήσει. Η εκκρεμότητα το βλάπτει. Η μόνη ελπίδα μας πλέον είναι η υπουργός κ. Αννα Διαμαντοπούλου, της οποίας εκτιμούμε όχι μόνο τις ικανότητές της, αλλά και την ευαισθησία της πάνω σε θέματα που έχουν κατάφωρα αδικηθεί.” Αθανάσιος Παλιούρας / Καθηγητής
Απάντηση“Οι πληροφορίες του ρεπορτάζ περί επαναξιολόγησης των νέων ΑΕΙ προέρχονται από στελέχη της νέας ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, όπως ανέφερε το κείμενο. Από την άλλη, η πολυετής συζήτηση έχει αναδείξει, με πληθώρα στοιχείων, ότι ο τρόπος ανάπτυξης των νέων ΑΕΙ τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα στρεβλός. Στόχος της συζήτησης είναι η μη περαιτέρω απαξίωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με ιδρύματα πολλών ταχυτήτων. Απ. Λ.”

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.