Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Κατάσπαρτη από αρχαιότητες η Αιτωλοακαρνανία

Κατάσπαρτη από αρχαιότητες  η Αιτωλοακαρνανία

Με μεγάλη συμμετοχή κοινού πραγματοποιήθηκε απόψε στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο του Μεσολογγίου εκδήλωση παρουσίασης του έργου της ΛΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, για το 2011.

Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Αρχαιολογική – Ιστορική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδας με την συμπαράσταση και χορηγία του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου και της Ιεράς Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, παρουσιάσθηκαν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τις ανασκαφικές έρευνες που πραγματοποιούνται σχεδόν σε όλο το νομό καθώς και στην Λευκάδα, η οποία ανήκει στην ευθύνη της υπηρεσίας. Πολλές δε απ αυτές, έχουν διασφαλίσει την χρηματοδότησή τους και κατά συνέπεια την απρόσκοπτη συνέχειά τους, μέσα από τους πόρους  του ΕΣΠΑ.

η Προϊσταμένη της ΛΣΤ ΕΠΚΑ Ολυμπία Βικάτου

Την εκδήλωση παρουσίασε στο  μεγαλύτερο μέρος της η Προϊσταμένη  της ΛΣΤ ΕΠΚΑ Ολυμπία Βικάτου, παραθέτοντας εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία, τόσο για τις συνεχιζόμενες ανασκαφές στα 113 σημεία σε Λευκάδα και Αιτωλοακαρνανία που συγκεντρώνουν έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον, όσο και για την παράλληλα δράση της υπηρεσίας σε εκπαιδευτικό αλλά και πολιτιστικό επίπεδο.  Την χρονιά που πέρασε, πολλά μνημεία άνοιξαν για τους πολίτες, ενώ πλήθος μαθητών συμμετείχε σε 6 συνολικά εκπαιδευτικά προγράμματα.

Όπως τονίσθηκε, τα μεγάλα οδικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη  στο νομό, αποτέλεσαν την αφορμή να έρθουν στο φως πλήθος ευρημάτων σε κάθε σημείο του νομού, όπως ο άξονας της ιόνιας οδού Αντιρρίου – Κεφαλοβρύσου, η παραϊόνια οδός, καθώς και ο οδικός άξονας του Ακτίου.

Από τα όσα ακούσθηκαν στην εκδήλωση, είναι αυτονόητο πως  ο νομός καθώς και η γειτονική  Λευκάδα, αποτελούν περιοχές μείζονος ενδιαφέροντος, καθώς είναι κατάσπαρτες  από αρχαιότητες που σίγουρα  θα χρειάζονταν περισσότερα από  ένα μουσείο να στεγασθούν και  να προβληθούν επαρκώς

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.