Τρίτη, 24 Νοεμβρίου, 2020

Κατά πλειοψηφία το Επιχειρησιακό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός

Δεν επιφύλαξε ιδιαίτερες εκπλήξεις η τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου, παρά την ορεξάτη παρουσία του κ. Σταμάτη και παρά το ότι είχε στην ημερήσια διάταξη και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2012-2014 αλλά και τον προϋπολογισμό της χρονιάς που έρχεται.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ευχές από όλους τους επικεφαλής για τις μέρες αλλά και με ένα χαιρετισμό από τις παρατάξεις- και τον πρόεδρο του Σώματος- προς μια παλιά υπάλληλο του δήμου που συνταξιοδοτείται, την κ. Ξυθάλη. Όλοι εξήραν την παρουσία της για πολλά χρόνια στα δημοτικά συμβούλια, αλλά και την γενικότερη προσφορά της στο δήμο. Μάλιστα έγινε ομόφωνα δεκτή πρόταση για να της αποδοθεί τιμή στη φετινή κοπή πίτας του δήμου.
Στη συνέχει από τον κ. Καζαντζή εκφράστηκαν ευχές για ταχεία ανάρρωση στον μαέστρο της Φιλαρμονικής Αγρινίου, κ. Κονίδα, που δίνει τη δική του μάχη, ενώ έγινε και παρουσίαση του μικρού Δημήτρη(φωτό)που πριν λίγες μέρες βρήκε και παρέδωσε πορτοφόλι με 3 χιλιάδες ευρώ. Ο κ. Κοτρολός τόνισε ότι πρόκειται για ένα παράδειγμα, εξηγώντας μάλιστα ότι είναι ένας εξαίρετος μαθητής και συνεχώς πρόεδρος στην τάξη του.
Εκτός ημερήσιας διάταξης ο κ. Σταμάτης έφερε το θέμα της αίτησης που έχει κάνει το Γυμνάσιο-Λύκειο Παραβόλας για ένα τοιχίο που έχει καταρρεύσει, λόγω του καιρού και ζήτησε να το αποκαταστήσει ο δήμος. Παράλληλα επανέφερε το θέμα των κονδυλίων του δήμου προς ιδιοκτήτες ΜΜΕ και δημοσιογράφους, ενώ ζήτησε να μάθε και τι γίνεται με το πρώην νομαρχιακό ΚΕΚ όπου ο δήμος έχει το 7%. Του απάντησε ο κ. Παπαθανάσης, που είναι στο Δ.Σ. από πλευράς δήμου, ότι θα δώσει πλήρη ενημέρωση μετά την αυριανή πρώτη συνεδρίαση.
Στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα, που πέρασε μόνο με την πλειοψηφία και καταψήφισαν οι δυο παρατάξεις της αντιπολίτευσης, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον τελικά στράφηκε στο θέμα της πρότασης των Φίλων του Σιδηροδρόμου, που υιοθετήθηκε από το δήμο, αλλά που δεν αφορά σε έργο που θα κάνει ο δήμος! Θα μπορούσε να πει κανείς ότι υπήρξε αρκετή ειρωνία για το κατά πόσο αυτή τη στιγμή μπορούμε να συζητούμε για το τρένο(όχι πάντως από τον κ. Σταμάτη), αλλά όταν πήρε το λόγο ο εκπρόσωπος του Φορέα κ. Δ. Παπαδάκης μάλλον πρέπει να ανασκεύασαν πολλοί, καθώς εξήγησε με λεπτομέρεια ότι και μελέτες υπάρχουν και μια περιουσία δημόσια που, αν δεν την εκμεταλλευτεί ο νομός, θα πάει χαμένη. Απάντησε μάλιστα στις αιτιάσεις ότι «το τρενάκι είναι μόνο για βόλτες»,λέγοντας ότι πριν από μερικές δεκαετίες οι Αγρινιώτες ειρωνευόταν τα ποδήλατα που χρησιμοποιούσαν στο Μεσολόγγι αλλά τώρα όλο το Αγρίνιο κάνει ποδήλατο…
Σημειωτέον, ότι στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα προβλέπονται δυο ποδηλατόδρομοι, ένας γύρω από την Τριχωνίδα και ένας από Σχίνο προς Αβόρανη και Ερμίτσα. Τονίζουμε, πάντως, ότι στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα δεν περιλαμβάνονται μόνο έργα που μπορεί να κάνει ο δήμος(έχει τεχνικά δελτία για 115 εκατομμύρια) αλλά και άλλα που θεωρούνται αναπτυξιακά για το μέλλον, αλλά είναι εθνικά έργα όπως ο δρόμος Πλατυγιάλι-Αγρίνιο-Καρπενήσι-Λαμία.. Μέρος της συζήτησης αναλώθηκε και σε προσωπική διένεξη Σταμάτη-Μοσχολιού για το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, ενώ ο δήμαρχος Αγρινίου αναγνώρισε ότι υπήρξε παράλειψη να μπει στο Ε.Π. έργο για την άρδευση της περιοχής της Μκαρυνείας. Κάτι τέτοιο έγινε μετά από επισήμανση του κ. Καρακώστα.
Στον προϋπολογισμό, στη συνέχεια, ο κ. Νικάκης τόνισε ότι η παράταξή του δεν τον ψηφίζει γιατί δείχνει αριθμούς να ευημερούν αντίθετα από τους πολίτες, κάνοντας παράλληλα μια παρουσίαση των περικοπών που προβλέπονται από το κράτος προς τους δήμους, χαρακτηρίζοντας «αντιδραστικό» τον Καλλικράτη. Ο κ. Καζαντζής τόνισε ότι πρόκειται για εικονική πραγματικότητα, ενώ ζήτησε εξηγήσεις και από τον εισηγητή κ. Ράπτη για τη μεγάλη διαφορά από βεβαιωθέντα σε προσδοκόμενα έσοδα(σχεδόν τα διπλά τα δεύτερα) αλλά και για τις περικοπές που θα κάνει ο δήμος για να εξοικονομήσει χρήματα. Παράλληλα ο κ. Σταμάτης έκανε λόγο για απουσία στόχου και οράματος και κάλεσε τον κ. Μοσχολιό να παρουσιάσει που θέλει να πάει ο δήμος τα επόμενα χρόνια.
Στην ομιλία που έκλεισε τη συζήτηση- και οδήγησε στην ψήφιση με τις ψήφους της δημοτικής αρχής, μόνο- ο κ. Μοσχολιός δήλωσε ότι στη συγκυρία που υπάρχει μπορούν να γίνουν τα απαραίτητα που θα διατηρήσουν τη συνοχή του δήμου, ενώ έκρινε ότι έχει προχωρήσει σημαντικά η ομογενοποίηση των περιοχών που αποτελούν, πια, το Αγρίνιο. Δεσμεύτηκε να κάνει έναν απολογισμό για τον ένα χρόνο λειτουργίας του νέου μεγάλου δήμου και δήλωσε ότι θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας, αν έπραξε τις δεσμεύσεις του, «ίσως στη χειρότερη περίοδο των τελευταίων δεκαετιών» όπως ανέφερε.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.