Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, 2021

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός

ανάμεσα σε πολλά ενδιαφέροντα…του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου

Μοσχολιός: Ο κόσμος έχει καταλάβει πόσο κρίσιμες είναι οι στιγμές
Σταμάτης: Θα κάνουμε κάθε μήνα συνεντεύξεις τύπου γιατί δεν μπορούμε να εκφραστούμε.
Νικάκης: Η αυτοδιοίκηση πήρε εξουσίες λόγω έλλειψης πόρων

Γράφει ο Γιάννης Συμψηρής

Ας αρχίσουμε από τα βασικά που είναι οι αριθμοί και το αποτέλεσμα της μακράς, εργώδους και κοπιώδους συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αγρινίου, με την υποσημείωση ότι με απεριόριστο χρόνο στους επικεφαλής και 7 λεπτά σε όποιον θέλει να πάρει το λόγο στην κατάληξη της ομιλίας, χρειάζεται διπλοβάρδια πια για να καταγραφούν τα πάντα και τα τοπικά ΜΜΕ χρειάζονται επειγόντως προσλήψεις…
Ο προϋπολογισμός για τα έξοδα του δήμου Αγρινίου, στην ενιαία του μορφή πια, έχει ως εξής: Μέχρι τις 31/12/2010 τα διαμορφωθέντα έξοδα του δήμου όπως προέκυψαν από την πρόσφατη απογραφή ήταν 64.340.875 ευρώ. Από αυτά «βεβαιωθέντα» σύμφωνα με την οικονομική υπηρεσία του δήμου είναι 53.643.352 ευρώ. Η πρόταση της δημοτικής αρχής τώρα για το οικονομικό έτος 2011 είναι για έξοδα που θα φτάνουν τα 74.560.000 ευρώ. Για όσους ξέρουν πως λειτουργούν αυτά τα πράγματα, ο προφανής στόχος είναι να μην φτάσουν τα έξοδα σε αυτό το ύψος.
Τώρα, μετά την ψηφοφορία που ήδη έχουμε αναφέρει ότι έγινε μετά από τις ομιλίες των επικεφαλής, τις ομιλίες πολλών συμβούλων και δευτερολογίες που ακολουθήθηκαν από τριτολογίες(σ.σ. τουλάχιστον φαίνεται ότι υπάρχει συμμετοχή και ενδιαφέρον), το αποτέλεσμα ήταν να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός από την πλειοψηφία ενώ απέρριψε τον προϋπολογισμό στο σύνολό η παράταξη του κ. Νικάκη. Αρνητική ψήφο είχαμε και από την πλευρά Σταμάτη στο συντριπτικό μέρος του προϋπολογισμού αλλά ο πρόεδρος κ. Γρίνος έκανε δεκτή μια διαφοροποίηση της παράταξης για τα έξοδα που αφορούν στις πληρωμές των υπαλλήλων. Τα έξοδα για αυτές τα ψήφισε, κάτι που δεν συνηθίζεται και που η πλευρά Νικάκη σχολίασε στο agrinionews πως έγινε «κατά παρέκκλιση».

Οι διαφορές
Για να φτάσουμε όμως στο σημείο αυτό είχαμε μια συζήτηση που άγγιξε όλα σχεδόν τα θέματα του Αγρινίου, όπως συνηθίζεται πλέον.
Αρχικά η διαφωνία κυρίως των συμβούλων της παράταξης του κ. Σταμάτη εστίασε στην αναντιστοιχία σε κάποια νούμερα όπως π.χ. το ποσοστό της ΚΑΠ για τα ΧΥΤΑ ή το πώς θα καλυφθούν έξοδα αναπλάσεων σε κάποιες περιοχές με 1000 ευρώ όπως προβλέπεται. Αργότερα, όμως, οι τόνοι ανέβηκαν όταν θεωρήθηκε μη ορθό το να απαντά στις ερωτήσεις για τα οικονομικά ο κ. προϊστάμενος της οικονομικής υπηρεσίας κ. Χατζηανέστης, με τον κ. Γκρίζη να κάνει λόγο για διαδικασία που μειώνει το κύρος του συμβουλίου. Η πλευρά Σταμάτη, δηλαδή, υποστήριξε ότι θα έπρεπε να απαντά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος-εισηγητής του προϋπολογισμού, κ. Ράπτης. Κάτι τέτοιο το απέρριψε ο κ. Μοσχολιός θεωρώντας ότι οι ερωτήσεις από ένα επίπεδο και πάνω -που χρειάζονται πολιτική απάντηση -πρέπει να απαντώνται από τους δημοτικούς συμβούλους αλλά καθαρά τεχνικά θέματα, με νούμερα και αριθμούς υπάρχει πρόβλεψη για απάντηση από τις υπηρεσίες. Παρέμβαση επί της ουσίας του προϋπολογισμού έκανε και η κ. Μπόκα που χαρακτήρισε εκτός προγράμματος τον προϋπολογισμό και απλά μια προσπάθεια να εμφανιστούν μετά λιγότερα τα έξοδα. Πρέπει να σημειωθεί ότι σε σχέση με το αν ξέρουν τους αριθμούς και τις λεπτομέρειες υπήρξε ολόκληρη αναφορά καθώς ο ίδιος ο κ. Σταμάτης δήλωσε ότι πρέπει να ερωτηθούν όλοι οι σύμβουλοι, ένας προς έναν, τι ξέρουν για το θέμα, κάτι που πάντως μάλλον αντιμετωπίστηκε ως υπερβολή από την πλειοψηφία.

Τι είπαν οι επικεφαλής
Αξίζει να γίνει ειδική αναφορά στο τι ανέφεραν οι αρχηγοί των παρατάξεων στις εισηγήσεις τους. Ο κ. Νικάκης υπενθύμισε ότι, σύμφωνα με την παράταξή του, δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για προϋπολογισμούς και αυτοδιοίκηση όταν έχει απεμποληθεί σχεδόν το σύνολο των παράνομα παρακρατηθέντων πόρων από την Τ.Α. Μάλιστα ζήτησε να μάθει και για συγκεκριμένα νούμερα όπως και για το τι θα γίνει με τις περιπτώσεις του «βοήθεια στο σπίτι» ή τα ΚΔΑΠ ΑμεΑ. Παράλληλα τόνισε πως για τον ίδιο και τη παράταξή του οι αρμοδιότητες στη αυτοδιοίκηση δεν δόθηκαν για περισσότερη δημοκρατία αλλά για να αποποιηθεί τις ευθύνες της η κεντρική εξουσία.
Στη εισήγηση Σταμάτη τώρα είχαμε πολλά και ενδιαφέροντα καθώς προανήγγειλε ότι κάθε μήνα η παράταξή του θα δίνει συνέντευξη τύπου για ενημέρωση διότι, όπως υποστήριξε, αφαιρείται ο λόγος διαρκώς από τους ομιλητές της παράταξης και δεν υπάρχει σωστή κατανομή χρόνου. Αφού επέμεινε για άλλη μια φορά στην λιτότητα και τον «μνημονιακό» χαρακτήρα του προϋπολογισμού, κατηγόρησε τους συμβούλους της πλειοψηφίας ότι δεν ξέρουν τα θέματα και πρότεινε να μελετήσουν το προεκλογικό πρόγραμμά του, το οποίο και μοιράστηκε στην αίθουσα! «Η απάντηση», είπε, «είναι η βιώσιμη ενδογενής ανάπτυξη». Παράλληλα ο κ. Σταμάτης διάβασε μια γραπτή δήλωσή του όπου εγκαλούσε τον κ. Μοσχολιό γιατί αναφέρει διαρκώς στις ομιλίες του πως ο ίδιος έχει κατοικία και γραφείο εκτός Αγρινίου υπονοώντας ότι δεν μετέχει στα δρώμενα της πόλης. «Είναι μακρά η πορεία της οικογένειας Σταμάτη και δεν θα δεχτώ να επαναλαμβάνετε κάτι τέτοιο. Άλλωστε όλοι-και σεις-ξέρουν ανθρώπους που ζουν εδώ αλλά έχουν κάνει μεγάλο κακό στην πόλη» ανέφερε.
Ο κ. Μοσχολιός στην πρώτη του εισήγηση είχε διαβάσει τα πρακτικά συνεδρίασης του νομαρχιακού συμβουλίου επί κ. Σταμάτη το 1999 όταν τότε το θέμα του προϋπολογισμού της νομαρχίας είχε έρθει με τη μορφή του επείγοντος εκτός ημερήσιας διάταξης, θέλοντας να δείξει ότι τώρα ο κ. Σταμάτης λεπτολογεί αντίθετα από το πρόσφατο παρελθόν( «εγώ κρίθηκα για εκείνη την περίοδο, κοιτάξτε εσείς τι θα κάνετε τώρα» ήταν η εκτός καταγραφής απάντηση του κ. Σταμάτη)
Μετά την εισήγηση Σταμάτη όμως ο κ. Μοσχολιός, τόνισε ότι ειδικά το γραπτό του κείμενο δεν τον εκφράζει και θεωρεί ότι έχει γραφτεί «αντ’ αυτού». «Σε γνωρίζω χρόνια και δεν πιστεύω ότι σε εκφράζουν αυτά. Όπως και το δελτίο τύπου, που έβγαλε η παράταξή σου, για το συνήγορο του δημότη όπου αναφέρεται πως μιλήσαμε την τελευταία στιγμή ενώ είχαμε διαρκή επικοινωνία και απλά δεν συμφωνήσαμε» επεσήμανε ο δήμαρχος Αγρινίου. Αυτή η αναφορά προκάλεσε μια μινι αναταραχή καθώς νωρίτερα ο κ. Μοσχολιός είχε ζητήσει, σε έντονο ύφος, να μην γίνονται παρεμβάσεις στην αίθουσα, που δεν προέρχονται από τους συμβούλους της Πανδημοτικής Πρωτοβουλίας. (Είχε προηγηθεί και η αναφορά Σταμάτη πως αντιλαμβάνεται τώρα γιατί δεν ήθελε η πλειοψηφία να βγει συνήγορος κάτι στο οποίο ο δήμαρχος Αγρινίου απάντησε ότι δεν έχει βγει σχεδόν πουθενά σε όλη τη χώρα).
Κατά τα λοιπά, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας δήλωσε πως ο κόσμος δεν ζητάει πολλά από τους εκλεγμένους πια γιατί αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει ενώ επανέλαβε ότι ο δήμος έχει ασκήσει κοινωνική πολιτική, έχει λογικό άνοιγμα σε δάνεια και έχει σε πλήρη ασφάλεια τους εργαζομένους γιατί δεν έκανε πολιτική προσλήψεων και δεν υπέκυψε στις πιέσεις για συμβασιούχους και stage. Εξήγησε ότι το δάνειο για το κτήριο της ΤτΕ είναι κάτι που δεν μετανιώνει γιατί ήδη το κτήριο χρησιμοποιείται και δίνει αίγλη στο θεσμό των συμβουλίων, ενώ παραδέχτηκε την αναφορά Σταμάτη για κατάθεση επιχειρησιακού πλάνου που, όμως, θα είναι τριετές. Τέλος για την ευθύνη της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, είπε πως μόνο ο κ. Σταμάτης, ως βουλευτής, έχει ψηφίσει νόμους στην περίοδο που μας οδήγησε εδώ «ίσως και κάποιες φορές στα πλαίσια της κομματικής πειθαρχίας αφού είναι γνωστό ότι οι βουλευτές που δεν πειθαρχούν στις ψηφοφορίες, διαγράφονται».

Σημείωση δική μας: Το ερώτημα, δηλαδή, παραμένει. ποιος είναι χειρότερος πρωθυπουργός; Ένας «ιπτάμενος» ή ένας «κοιμώμενος»;

(Οι φωτό αρχείου)

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.